Øjenbetændelse

Øjenbetændelse eller det 'det røde øje' er en almindelig betegnelse for et rødt og irriteret øje. Et sådant rødt øje kan have forskellige årsager, men oftest drejer det sig om harmløse tilstande, såsom øjenbetændelse, blodsprængning eller allergi. Øjenbetændelse begynder typisk med rødme, kløe og tåreflod, og øjnene er klistrede, når man vågner om morgenen. Øjenbetændelse starter som regel i det ene øje, men spreder sig hurtigt til det andet. Den mest almindelige form for øjenbetændelse skyldes virus. De fleste former for virusbetændelse kan ikke behandles, men går for det meste over af sig selv i løbet af 1-2 uger. - Øjenbetændelse er meget smitsom, hvorfor der næsten altid er andre i familien, børnehaven, skolen eller på jobbet, som også har et rødt øje. Men øjenbetændelse kan også komme ved forkølelse. Influenza og mange børnesygdomme ledsages ofte af et rødt øje. Typisk er hele øjet rødt, og der kommer tynd, lidt uklar væske fra øjnene.

Hvis der er gulligt pus skyldes infektionen sandsynligvis en bakterie, som kan behandles med antibiotiske øjendråber eller øjensalve. Typisk er næsten hele øjet rødt, og øjnene klistrer sammen, om morgenen. Svampe og mikroorganismer kan også give øjenbetændelse. Øjenallergi og røde øjne er velkendt, når pollen fra fx træer, græs og blomster rammer øjets bindehinde. Øjenallergi kan give kløe, rødt øje, tåreflåd og hævet øjenlåg, der afhjælpes med øjendråber. Rødt øje kan også skyldes årsager som fx hovedpine, træthed, feber og alkohol der ofte giver røde øjne.

Betændelse og øjendråber

Smitsom øjenbetændelse (conjunctivitis) i øjets slimhinde er en hyppig lidelse hos især børn, men også voksne kan smittes. Betændelsen skyldes bakterier eller virus. Den mest almindelige form for øjenbetændelse skyldes virus, der ikke kan behandles, men for det meste går over af sig selv i løbet af 1-2 uger. Den bakterielle form for øjenbetændelse starter som regel i det ene øje, men spreder sig i løbet af et par dage til det andet. Symptomerne er ”klister” i øjet, der også bliver rødt og irriteret, ligesom øjenomgivelserne kan hæve en smule. Tilstanden er meget smitsom og smitter ved direkte kontakt, hvorfor omhyggelig håndhygiejne er vigtig. Når der er gulligt pus er der stor sandsynlighed for, at der er tale om en bakterieinfektion, som kan behandles med antibiotiske øjendråberfx Fucit- halmic og Kloramfenikol. Ofte kan lette øjenbetændelser dog behandles ved at skylle øjet i saltvand, Natriumklorid øjenbadevand, der fås i håndkøb.

Behandling og forholdsregler: Undgå at smitte andre. Pus vaskes væk fra øjenlågene med vat og lunkent vand. Brug engangsservietter, vask hænder meget tit. Undgå at gnide øjet. Brug ikke makeup eller kontaktlinser før øjenbetændelsen er væk. Hos børn er der øget smitterisiko i vuggestue, børnehave og skole, der af smittehensyn ikke modtager børn med bakteriel øjenbetændelse, før de har været i behandling i 1 døgn. - Brug aldrig øjendråber fra tidligere behandling eller fra andre personer. Øjendråber har begrænset holdbarhed, højest en måned efter åbning. Undgå at røre øjet med spidsen af øjendråbebeholderen. Brug øjendråberne rigtigt og så længe som angivet. Symptomerne vil oftest være forsvundet efter 5-7 dage. Kontakt lægen, hvis behandlingen ikke virker som aftalt.

Øjenallergi er ikke smitsom

Øjenallergi kan give kløe, rødt øje, tåreflåd og hævet øjenlåg. Allergisk øjenbetændelse kan forårsages af blandt andet pollen fra birk, græs og bynke der rammer øjets bindehinde og derved udløser en overfølsomhedsreaktion, som ofte ses sammen med høfeber. Men også støv fra husstøvmider, skæl fra husdyr og partikler fra luftforurening, eller fx øjendråber og kontaktlinsevæsker, ligesom noget vi spiser, kan udløse øjenallergi. Ofte er det bestemte årstider, hvor mange har øjenallergi, for så resten af året at slippe for symptomerne. Men helårsøjenallergi kan eksempelvis forekomme i forbindelse med skæl fra hund eller kat. Øjenallergi ses hyppigst hos de lidt yngre, idet 8 ud af 10 patienter med øjenallergi er under 30 år. Typisk er øjnene mere eller mindre røde. Der kommer udtalt kløe i øjnene, mange tårer, røde, hævede øjenlåg og ofte væske under øjets bindehinde – og næsten altid er begge øjne påvirket. Der findes forskellige slags øjendråber, som hjælper på øjensymptomerne fx Opatanol eller Zaditen. Ved middelsvær øjenallergi benyttes øjendråber i kombination med antihistamintabletter og måske næsespray. Ved meget svære tilfælde benyttes øjendråber, der indeholder steroid. - Klik høfeber >>

Tørre øjne

Symptomer på tørre øjne er fx tørhed, kløen, brænden og svien i øjnene eller øjne, der løber i vand. Symptomerne kan forværres ved skærmarbejde, Tv kiggeri, luftforurening eller i koldt blæsende vejr og gennem brug af kontaktlinser. Med alderen nedsættes både kvaliteten og mængden af tårer. Tårevæsken har afgørende betydning for øjets sundhed og for et godt syn. Dannes der således for lidt tårevæske eller tårevæsken mangler vigtige stoffer, så trives alle de levende celler på øjets over-flade dårligt. Det kan give røde øjne, grus og tørhedsfornemmelse i øjnene og sløret syn. Tørre øjne forekommer hyppigst hos lidt ældre personer og hos patienter med Sjøgrens sygdom (bindevævssygdom). Behandling er altid øjendrypning med smørende øjendråber, kunstige tårer fx ZilkEye og Systane Ultra. Øjensalve giver sløret syn i lang tid, men beskytter hornhinden godt og øjensalve kan derfor med fordel bruges til natten. Klik grå og grøn stær >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere