Ørepine - øresmerter

Ørepine og smerter i øret kan stamme fra øregangen eller mellemøret. Ondt i ørerne kan skyldes mange ting fx væske i mellemøret og betændelse eller at der samles voks i ydre øre, som til sidst danner en prop. En hyppig årsag til øresmerter hos børn er mellemørebetændelse, der føles som stærk ørepine, trykken for ørerne, susen for ørerne og nedsat hørelse som de hyppigste symptomer - måske feber. Og så kan trommehinden sprænge og blodigt materie kommer ud af ørerne, der gør at smerterne aftager. Den hyppigste årsag til øresmerter er dog såkaldte ”forkølelsesører”, hvor der ved forkølelse kan ske aflukning af det rør, som går fra næsen til mellemøret, hvilket gør at man får en fornemmelse af nedsat hørelse eller ”klap for øret”. Samtidig kan der komme væske i mellemøret, og der kan blive undertryk i øret, og det er dette undertryk, som er årsag til smerterne. Omkring 40 pct. af alle øresmerter skyldes ikke øret som sådan, men lidelser andre steder i hovedet og halsområdet, men med udstråling til øret. De hyppigste såkaldte sekundære årsager til øresmerter er fx tandpine, visdomstænder, bihuler & kæbe.

Ørepine

Ørepine hos børn skyldes ofte mellemørebetændelse, mens det hos voksne hyppigt vil være tegn på enten betændelse i øregangen eller ørevoks, som har dannet prop. Det hæmmer hørelsen, men kan også gøre ondt. Eksem i øret kan også give smerter. Ørepine optræder hyppigst hos børn og kommer især som en komplikation til forkølelse, halsbetændelse eller influenza. Såkaldte ”forkølelsesører”, der kan skabe undertryk i øret, hvilket undertryk er årsagen til smerterne. I mere sjældne tilfælde kan ørepine være en bivirkning der følger af tandpine, visdomstænder, bihuler eller et kæbeproblem. Ørepine og let feber kan lindres med paracetamol fx Pamol Flash, Panodil eller Pinex. Også næsespray mod tilstoppet næse kan ofte lindre trykket i ørerne og skabe bedre passage. Smerterne er værst, når man ligger ned, hvorfor det hjælper, hvis man hæver hovedgærdet på barnets seng.

Mellemørebetændelse

Mellemøreinfektion er den lidelse der oftest optræder hos små børn. Faktisk vil hvert fjerde barn inden for det første leveår få mellemørebetændelse og inden skolestart har 8 ud af 10 danske børn haft mellemørebetændelse. Der findes flere forskellige typer blandt andet mellemørekatar eller "røde trommehinder" der meget ofte ses ved forkølelse eller influenza. Tilstanden forsvinder som regel sammen med forkølelsen. Akut mellemørebetændelse, der skyldes betændelse i mellemøret med bakterier. Sygdommen optræder især hos småbørn. Der er smerter i øret og som regel feber, måske pus i øregangen. Væske i mellemøret bag trommehinden optræder, når øretrompeten aflukkes i lidt længere tid, oftest på grund af gentagne forkølelser, polypper i næsesvælget eller i efterforløbet af en akut mellemørebetændelse. Der er vedvarende ”klapfornemmelse” og hørenedsættelse.

Hvilke symptomer har barnet? Mellemørebetændelse starter ofte med en forkølelse og almene symptomer som hoste, snøvl og snot - og måske øjenbetændelse. I lettere tilfælde af mellemørebetændelse er der kun en fornemmelse af propper og lette smerter i øret. Ved mellemsvære tilfælde er smerterne betydelige, og barnet vil typisk græde utrøsteligt. Ved de sværeste tilfælde af mellemørebetændelse er der høj feber. Det er typisk, at smerterne er værst om natten, når barnet ligger lavt med hovedet. Børn med øresmerter og feber bør altid undersøges af en læge.

Trommehinden: Hos nogle børn sprænger (perforerer) trommehinden, og materie, måske blandet med blod, flyder ud af øregangen. Når materien flyder ud af øret, har barnet reelt helbredt sig selv. Hos næsten alle børn vil hullet lukke af sig selv i løbet af få dage uden, at hørelsen tager skade. Sådanne spontane bristninger af trommehinden vokser let sammen. Voksne kan også få mellemørebetændelse, men hos voksne vil ondt i ørerne ofte være tegn på betændelse i øregangen. Ved betændelse i øregangen kan der være kløe, og der kan løbe lidt væske ud af øret. En anden årsag til øresmerter hos voksne kan være fastsiddende ørevoks, der danner prop.

Behandling: Øregangsbetændelse kan behandles med øredråber, er på recept. Ved smerter i øret og let feber vil det ofte være tilstrækkeligt med paracetamol fx Pamol Flash, Panodil eller Pinex - og næsespray. Øredråber kan også gives mod øresmerter. Hvorvidt mellemørebetændelse behandles med antibiotika, afhænger af, om barnet har feber, smerter, er forkølet - og af forløbets varighed. Dræn i ørerne kan blive nødvendigt, hvis barnet har haft flere gentagne mellemørebetændelser - og penicillin ikke hjælper. Dræn er meget små rør, som sættes i trommehinden for at give afløb for betændelse og væske fra mellemøret. Drænene falder ud af sig selv efter et stykke tid.

Ørevoks og propper i øret

Ørevoks er en gullig voks, der dannes i den yderste del af øregangen. Ørevoks er vandskyende og bakteriedræbende og udgør således en vis beskyttelse af øret. Fra naturens hånd er øregangen selvrensende, idet ørevoks normalt flyder langsomt ud af øregangen og renser dermed øret. Men hvis ørevoksen ikke flyder ud som normalt, kan ørevoksen aflejre sig i øregangen som en stivnet prop. Overflod og vokspropper, kan føre til trykken på trommehinden og vil ofte nedsætte hørelsen. Brug håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks - aldrig vatpinde.

Øregangens diameter er cirka 6 mm. En vatpinds diameter er cirka 4 mm. Bruger man vatpind i øret, skubbes ørevoks længere og længere ind i øregangen. Ørevoks, som er skubbet ind i den inderste del af øregangen, har meget svært ved at komme ud igen. Brug af vatpind kan føre til, at øregangen efterhånden tilstoppes, og så kommer der evt. betændelse. Samtidig er huden i øregangen sart og tåler ikke ret godt irritation fra vatpinde, tændstikker, hårnåle eller hvad nu tænkes kan. Brug derfor aldrig vatpind eller lignende i øret. Er øret lukket med ørevoks, skal det skylles ud med 37 grader varmt vand og en øresprøjte eller fx Audispray (fås på apoteket) eller også skal man til læge eller ørelæge for at få ørevoksen suget ud.

Øreskylning med eddikevand. Har du betændelse i øret, kan du selv skylle øret med eddikevand og en øreskyllesprøjte. Brug en blanding bestående af almindelig husholdningseddike og vand i forholdet 1:10 (1 dl eddike i 1 liter vand). Blandingen skal være lunken, helst 37 grader. Efterfølgende kan du blive svimmel, men det varer kun et par minutter. Bruger du også øredråber, skal du vente i 10 min. til øret er helt tørt, før der dryppes. Klik ørestenssvimmelhed >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere