Blærebetændelse

Blærebetændelse (cystitis) viser sig ved hyppig og sviende vandladning. Det er oftest kvinder, der får blærebetændelse. Det skyldes, at kvinder har et kort urinrør, og bakterier derved lettere kan nå op i blæren. Blærebetændelse er almindeligt blandt gravide. Særligt udsatte for at udvikle blærebetændelse er kvinder med nedsunken livmoder samt helt unge kvinder, som følge af perioder med hyppig samleje. Ældre har øget hyppighed af blærebetændelse grundet manglende evne til at tømme deres blære helt. Mænd får sjældent blærebetændelse og ses næsten kun hos mænd, der har problemer med vandladningen f.eks. forstørret blærehalskirtel. Børn har sjældent blærebetændelse.

Blærebetændelse viser sig som nævnt ved hyppig vandladning, svie ved vandladning, smerter hen over den nederste del af maven og en fornemmelse af ikke at kunne tømme blæren helt. Urinen kan være ildelugtende og blodig. Feber og kulderystelser kan være tegn på nyrebækkenbetændelse. Ved almindelig blærebetændelse har man ikke feber. Selv om nogle blærebetændelser går over af sig selv, er det hensigtsmæssigt at blive behandlet med antibiotika i få dage. Antibiotika får generne til at forsvinde hurtigt og forhindrer infektionen i at brede sig til nyrerne. Blærebetændelse smitter ikke.

Behandling af blærebetændelse

Egenbehandling: Når du har blærebetændelse, er det vigtigt at drikke rigeligt, så blæren skylles grundigt igennem og så skal du hyppigt gå på toilet og få tømt blæren tit, især inden sengetid og efter samleje. Ved vandladning er det vigtigt, at blæren tømmes helt. Tendens til blærebetændelse kan forebygges ved at drikke tranebærsaft dagligt. Naturligt undertøj og varm påklædning af de nedre regioner vil også medvirke til at beskytte mod blærebetændelse.

Kontakt lægen, hvis du har svie ved vandladning, hvis du har mistanke om blærebetændelse i kombination med blod i urinen, hvis du har feber, kulderystelser og har smerter over lænden. En hyppig og hurtig undersøgelse er urinstix, som påviser bakterier og hvide blodlegemer i urinen. Blærebe-tændelsen skyldes næsten altid bakterier og skal derfor behandles med antibiotika. Når din egen læge har sat dig i behandling med antibiotika, vil generne svinde efter et par dage. Såfremt der er gentagne tilfælde af blærebetændelse, bør du undersøges yderligere for at finde årsagen.

Årsager til blærebetændelse

God intimhygiejne er med til at forebygge blærebetændelse. Forkert toilette forekommer især hos kvinder og piger. Kvinder og piger har et ganske kort urinrør der er beliggende relativt tæt på endetarmsåbningen. Kvinder og piger skal derfor tørre sig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbningen - ikke omvendt - for således at undgå at føre bakterier fra tarmen hen til skedemundingens slimhinde, hvor bakterierne kan binde sig til slimhinden og derfra komme ind i urinrøret.

Andre særlige årsager til blærebetændelse er medfødte misdannelser i urinvejene. Misdannelser kan medføre, at blæren ikke tømmes helt ved vandladning. Forstørret blærehalskirtel hos mænd bevirker ligeledes, at blæren ikke kan tømmes helt. Normalt er urinen steril, men tømmes blæren ikke helt ved vandladningen, kan den lille sjat urin, der altid står tilbage, give grobund for bakterier. Urinvejssten, der er meget almindelige hos både mænd og kvinder, kan også give blærebetændelse.

Naturlægemidler og blærebetændelse

Eksempelvis Vitabutin er et naturlægemiddel, som anvendes til forebyggelse og behandling af lettere, gentagne urinvejsinfektioner (blærebetændelse). Undersøgelser tyder på at tranebær nedsæt-ter bakteriers evne til at sætte sig fast på urinvejenes slimhinder. Tranebær har gennem generationer været anvendt til behandling af urinvejsgener inden for folkemedicinen. 

Det er ikke videnskabeligt bevist, men mange kvinder oplever, at det hjælper at drikke et glas fortyndet tranebærsaft dagligt eller at spise tørrede tranebær. Sammen med C-vitamin er tranebær i mange tilfælde tilstrækkelig til at få en mildere blærebetændelse væk med. Nævnes skal også, at planten Kamille og dermed kamillethe menes at virke mod blærebetændelse, idet Kamillen indeholder bakteriedræbende og betændelseshæmmende stoffer og samtidig virker afslappende på urinvejene.  

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere