Brystsmerter

Brystsmerter er smerter af alle typer, som opleves at komme fra brystkassen eller brysthulen. De fleste som opsøger egen læge med brystsmerter frygter, at det skyldes problemer med hjertet, men faktisk viser kun 15 % sig at have en hjertesygdom. Smerter i brystet kan nemlig dreje sig om alt fra bagateller, som fordøjelsesbesvær og stress, til alvorlige tegn på en hjertesygdom og akutsituationer som hjerteanfald og blodprop i lungerne. Brystsmerter kan også skyldes muskelsmerter, halsbrand eller lungebetændelse, ligesom det er almindeligt at få brystsmerter som følge af angst, depression eller belastninger af psykisk eller social art. Der findes således mange forskellige årsager til smerter i brystet, der overordnet kan opdeles i brystsmerter der relaterer til problemer med hjertet og brystsmerter der ikke relaterer til problemer med hjertet. Hvis man oplever smerter omkring hjertet eller i brystet, bør man altid søge læge.

Hjertekrampe

Hjertekrampe (angina pectoris) er en meget hyppig sygdom. Hvert år vil cirka 150.000 danskere få én eller flere hjertekramper. Hjertekrampe rammer fortrinsvis mænd (50+) og hyppigheden tiltager med alderen. Hjertekrampe skyldes iltmangel i hjertemusklen og forkalkning af kranspulsårerne i hjertet. Hjertekrampe viser sig normalt ved smerter i brystet. Smerter lokaliseret bag brystbenet lige i midten af brystet. Smerterne opleves som knugende, klemmende og kan stråle ud i venstre arm eller op i kæben. Man vil føle sig skidt tilpas og opleve åndenød, svimmelhed eller hjertebanken - og bliver bange. Et almindeligt anfald af hjertekrampe varer fra få minutter til højst ti minutter. Ring til egen læge eller lægevagten med samme, hvis smerterne varer længere end 10 minutter eller hvis brystsmerterne ikke kommer i hvile eller hvis nitroglycerin ikke hjælper eller hvis brystsmerterne er kraftigere end sædvanligt. - Er der mistanke om en blodprop i hjertet - ring 112

Årsager til brystsmerter

Smerter i brystet kan stamme fra muskelsmerter i brystkassen fremkaldt af stress, anspændthed og forkert vejrtrækningsteknik hvor muskulaturen kan blive øm, ligesom der kan være tale om muskelsmerter i ryggen (et hold i ryggen). Brystsmerter kan også stamme fra somatoforme lidelser eller angstneurose, hvor psykiske spændinger, eventuelt psykisk sygdom, i mange tilfælde kan føre til brystsmerter, uden at der er påviselig sygdom i brystregionen. Kan også skyldes Hjerteinfarkt, der handler om tilstopning af en eller flere af hjertets blodårer, koronararterierne. Derved opstår stærke smerter midt i brystet, som ikke lindres af nitroglycerin og som varer længere end 30 min. Smerterne kan være ledsaget af kvalme, svimmelhed, åndenød og koldsved. Videre kan som årsager til brystsmerter nævnes: ribbensbrud, sammenklapning af lunge (pneumothorax), spiserørsirritation (refluks af mavesyre), mavekatar, mavesår, galdesten, lungebetændelse, bronkitis og astma eller KOL. Lægekilder gør opmærksom på, at der faktisk findes mere end 440 mulige årsager til smerter i brystet.

Behandling af brystsmerter

Ved lette til moderate brystsmerter, kan du prøve om dine brystsmerter lindres med indtagelse af syreneutraliserende håndkøbsmedicin fx Alminox DAK, tyggetabletter eller Omelix kapsler mod halsbrand og mavesyre. Til forebyggelse af fx blodprop i hjertet og hjertekrampe tilrådes brug af Hjertemagnyl. Stress og bekymringer giver lette brystsmerter, som er ufarlige alligevel bør du vurdere tiltag for at dæmpe stresset. Den bedste behandling for hjertesygdomme og stress, er at holde op med at ryge, at være fysisk aktiv, at spise masser af grøntsager, frisk frugt, groft brød, fisk og magert kød. En sådan egen indsats både forebygger og bedre en bestående hjertekrampe.

Kontakt lægen, hvis du får brystsmerter ved mindre og mindre fysisk anstrengelse, hvis du hyppigere og hyppigere får brystsmerter og hvis du mistænker hjertekrampe og ikke tidligere er blevet undersøgt af din læge for brystsmerter. Hjertekrampe kan behandles med medicin fx Nitroglycerin, der er effektivt og virker hurtigt eller ved operation i form af Ballonudvidelse (PTCA) af kranspulsåre eller bypass operation. Klik blodprop i hjertet >>

Naturmedicin og kosttilskud

Kosttilskud i form af E-vitamin og naturlig Caroten kan bidrage til at nedsætte risikoen for hjerteinfarkt, hvilket understøttes af undersøgelser, der påviser disse vitaminers betydning for kredsløbet. Et andet muligt naturprodukt er Hvidtjørn, der er godt for hjertet og øger blodtilførslen til hjertets muskulatur og forbedrer blodomløbet i hjertets kranspulsårer. Hvidtjørn påvirker hjertets stofskifte og rytme, så risikoen for ekstraslag og uregelmæssig hjerterytme reduceres. Hvidtjørn findes som dråber, dragéer og te. 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere