Eksem - udslæt

Eksem er en meget almindelig hudsygdom og fællesbetegnelsen for en hudlidelse og betændelsestilstand i hudens øverste lag, som kan optræde overalt på kroppen. Eksem medfører ofte en generende kløe, og viser sig med røde, skællende udslæt forskellige steder på kroppen og på hænder og fødder. Eksem smitter ikke. I akutte tilfælde kan eksem væske. Ved en længerevarende kronisk eksem, bliver huden fortykket tør og skældende og ofte med kradsemærker. Eksem kan også inficeres med bakterier, hvilket medfører væskedannelse og gule sårskorper. Nældefeber er en akut hudreaktion med stærkt kløende røde pletter, ofte ledsaget af en blæredannelse i midten. Pletterne flytter sig hurtigt. Nældefeber kan i nogle tilfælde skyldes allergi, oftest over for noget man har spist.

Eksem behandles især med cremer og salver, som indeholder kortison. Behandling skal tilpasses den aktuelle type eksem. Kortisoncremer og kortisonsalver fås i forskellige styrker. Til mild eksem er det tilstrækkeligt med de svage, receptfrie cremer eller salve, mens mere alvorlig eksem kræver stærkere kortisoncremer eller salver. Der findes dog også lægemidler til behandling af eksem, der ikke indeholder kortison, men som lindrer inflammationen i huden, så kløen mindskes, og eksemet heler. For at beskytte huden og samtidig forstærke effekten af behandlingen bør huden smøres med blødgørende creme flere gange dagligt.

Typer eksem

Skæleksem er meget almindelig, og mange danskere har den i lettere grad. Den viser sig som rødme og fedtet skældannelse i ansigt – mest udtalt ved næsefløje og i øjenbryn - og i hårbund, samt opadtil på bryst og ryg. Skæleksem kendes på de karakteristiske hudforandringer.

Staseeksem ses udelukkende på underbenene og forekommer, når huden har været udspændt på grund af væske i benene. Giver ligesom andre eksemformer rødme, skældannelse, småblærer, samt intens kløe.

Nummulat eksem, også kaldet møntformet eksem ses som små runde eksempletter på benene og undertiden med spredning til store dele af huden. Der er ofte bakterier i eksemet, som altid er stærkt kløende. Eksemet kan være udløst af allergi og derfor bør allergitestes med plasterprøver.

Kontakteksem skyldes kontakt med stoffer, som har udløst et allergisk eksem. Eksempelvis udløst af vand og sæbe, fødevarer, opløsningsmidler eller skæreolier, som giver en hudirritation, der udvikler sig til et eksem. Allergisk kontakteksem udløses af kontakt med stoffer, som nikkel, parfume eller konserveringsmidler i kosmetik eller rengøringsmidler. Eksemet opstår først på det hudområde, hvor kontakten først har fundet sted, ofte hænder eller ansigt, men kan hurtigt sprede sig til hele kroppen. Kontaktallergi kan påvises via allergitest hos hudlægen fx plasterprøver på ryggen.

Kontaktnældefeber er forårsaget af proteinstoffer, eksempelvis proteiner i fødevarer eller latex, som ved berøring med huden udløser nældefeberlignende forandringer og efterhånden udvikler sig til egentligt eksem. Allergi kan påvises ved priktest i armen. - Klik nældefeber >>

Behandling af eksem

Egenbehandling: Tør eksem kan ofte forebygges eller bedres med fugtighedscreme eller håndkøbsmedicin, der understøtter hudens eget immunforsvar fx Dexem Foam - et kortisonfri produkt, som virker kløestillende og lindrende til alle typer af eksem. Dexem findes også som lotion til hovedbundseksem og som creme til kløestillende pleje af til irriteret hud og eksemhud. Ved skæleksem kan behandling suppleres med svampedræbende shampoo. Ved nældefeber er basisbehandlingen ”ikke døsende” antihistamin tabletter, der tager kløen og hævelserne. Findes som kapsler, tabletter, mikstur og som smeltetabletter. Nogle præparater har kun effekt i nogle timer, hvor andre virker en hel dag. Rådfør dig med læge eller apotek, så du får et præparat med mindst mulige bivirkninger og størst effekt. Overvej, hvad der kan have udløst allergien. Skriv eventuelt ned, hvad du har spist og drukket de seneste dage.

Kontakt lægen: ved væskende eksem, ved håndeksem, som opstår af dit arbejde, ved vedvarende eksem, hvor eksemet breder sig eller bliver ved med at komme igen, ved infektion i eksemet. Og kontakt straks lægen, ved nældefeber, som kan være opstået efter indtagelse af medicin, specielt antibiotika. Ved mistanke om kontakteksem bør der foretages allergitest hos hudlæge - plasterprøver på ryggen.

Hvorfor eksem?

Hos voksne skyldes eksem i en del tilfælde allergi, eksempelvis over for nikkel, gummi og planter. Eksem på hænderne kan også skyldes hyppigt arbejde med vand, opvaskemiddel og sæbe. Eksem opstår hyppigere hos personer, der arbejder med opløsningsmidler og olier. De mest almindelige allergifremkaldende stoffer er:

  • Nikkel. Typisk anvendes nikkel til billige smykker, knapper, lynlåse, spænder ol., brugsting, som ofte er i nær kontakt med huden gennem længere tid. Nikkeleksem forebygges i sagens natur bedst ved at undgå at komme i berøring med nikkelholdige genstande, hvilket i hverdagen kan vise sig næsten umuligt. Behandlingen af håndeksem hos nikkelallergikere foregår som regel i samråd med en læge, hvor nikkeleksem typisk behandles med kortisoncremer eller salver i kombination med at hud og revner smøres med blødgørende creme flere gange dagligt.
  • Parfume. Det anslås at 4 pct. af befolkningen lider af parfumeallergi, og at omkring 10 pct. af patienter med eksem lider af parfumeallergi. Reaktioner på parfume viser sig ofte som udslæt på huden. Dufte er den næsthyppigste årsag til kontaktallergi grundet et stigende forbrug af kosmetiske produkter med høje koncentrationer af duftstoffer - og tilstedeværelse af allergi-fremkaldende duftstoffer i parfumer.
  • Rengøringsmidler. Midlerne kan indeholde skadelige stoffer, som giver eksem. Vælg derfor få simple rengøringsmidler og undgå overdoseringer. Generelt evner vores hud at modstå ydre påvirkninger fra sådanne midler, men visse organiske opløsningsmidler kan trænge gennem huden og give eksem, især hvis huden er udtørret, sprækket eller opblødt. 

Til forebyggelse af eksem og hududslæt er almindelig hudpleje vigtig, dels for at forebygge, dels for at undgå forværring af eksemet. Blødgørende midler holder huden smidig og fugtig og tør hud undgås. Rensning af huden bør ske med mild sæbe og lunkent vand. Måske skal sæbe helt undgås, da det kan virke irriterende på huden. I stedet kan anvendes en olie eller oliebad. Som forebyggelse under arbejde kan bruges handsker eller en beskyttelsescreme.

Naturlægemidler og allergi

Kæmpenatlysolie indeholder bl.a. den livsvigtige fedtsyre gammalinolensyre, der har virkninger i kroppen og bl.a. er vigtig for hudens trivsel og fugtbalance og derfor kan overvejes ved eksem. Eksempelvis har patienter med eksem ved kliniske forsøg opnået forbedringer i deres sygdomsbillede ved at tage tilskud af Boragoolie til behandling af eksem. Købes som fx Borago hjulkroneolie kapsler. Ved alle typer hudproblemer er der behov for zink. Hormonsystemet er afhængigt af zink. Zink har betydning for hud, hår og negle, væksten, sårheling og immunsystem. Zink findes i hvedekim, kakao, sesamfrø, græskarkerner og nødder. Zink har betydning for mange af kroppens enzymfunktioner. Ved små sår som har svær ved at hele skal man sikre sig at få nok Zink. Zinktilskud fås flydende, som kapsler og tabletter fx Nutridan Zink, BioCitrat Zink og Ommi Zink.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere