Feber - over 38 grader

Feber eller forhøjet temperatur skyldes oftest en infektion, det vil sige en betændelsestilstand. Feber er kroppens forsøg på at bekæmpe en infektion med virus eller bakterier, hvorfor det ikke altid er hensigtsmæssigt at sænke temperaturen med febernedsættende medicin. Feber er en kropstemperatur over 38 grader. Temperaturen måles i endetarmen efter 10 minutters hvile. Normal morgentemperatur er 36,5 / 37,5 grader. Feber i sig selv er sjældent farlig. Forhøjet temperatur kan skylde mange sygdomme og skal ses i sammenhæng med andre symptomer. En forhøjet temperatur kan også skyldes allergi eller for meget sol. Har du høj feber, men alligevel gerne vil læse, lytte til musik eller se TV, vil du kun sjældent være alvorligt syg. Omvendt kan du være alvorligt syg, hvis du helst vil ligge i sengen hele dagen uden at foretage dig noget, også selvom du kun har let feber. Den almene tilstand er væsentlig, når det skal afgøres, hvor syg man er. Hvis du er sløv og vil sove hele tiden, hvis du har feber og vejrtrækningsbesvær eller hvis du har over 40 grader, så ring til lægen med det samme.

Hvad kan du gøre ved feber?

Drik rigeligt. Har du feber er det vigtigt at erstatte det væsketab, der opstår, når du sveder meget. F.eks. vil din krop, for hver én grad din temperatur er over 37 grader, miste en ½ liter væske i døgnet. Det er derfor vigtigt, at du får rigeligt at drikke, når du har feber. Derimod gør det ikke så meget, at du ikke rigtig kan spise i et par dage. Hos voksne kan smertestillende medicin dulme muskelsmerter og sænke temperaturen lidt. Tag i så fald medicinen regelmæssigt, så temperaturen ikke hopper op og ned. Det er ubehageligt skiftevis at fryse og svede. Og så vil du have bedst af at holde dig i ro. Kroppen har brug for hvile for at bekæmpe sygdommen. Du bør kontakte lægen, hvis temperaturen ikke falder efter 3-4 døgn, og du ikke kender årsagen til feberen eller hvis temperaturen stiger igen efter at have været normal et par dage. Evt. smitte afhænger af årsagen til feberen. Du kan igen gå på jobbet, når temperaturen er blevet normal.

Krtitisk - over 40 grader

Det gør den hvis feberen bliver meget høj - over 40 grader eller hvis din tilstand ændrer sig, så dine omgivelser kan se, at du bliver bevidsthedsplumret, sløret og usammenhængende - og ikke kan sidde op eller bøje hovedet fremover. Kontakt straks lægen i en sådan situation. Feber er et symptom, der kan komme sammen med en række af sygdomme. Feber er i sig selv sjældent farligt.

Håndkøbsmedicin

Paracetamol eller acetylsalicylsyre er smertestillende og febernedsættende lægemidler med meget få bivirkninger, der med fordel kan tages til natten, da det giver en roligere søvn. Paracetamol, kendt som Panodil, Pamol og Pinex tabletter, er det mest benyttede lægemiddel i Danmark. Der er tale om svagt smertestillende håndkøbslægemidler, der også virker febernedsættende. De anvendes fx til hovedpine, tandpine, menstruationssmerter, muskelsmerter og ledsmerter - og kan købes i håndkøb. Acetylsalicylsyre indgår ligeledes i flere håndkøbsmediciner, bl.a. i Aspirin, Magnyl og Kodimagnyl. Børn over 2 år kan man give febernedsættende medicin i form af paracetamol (Panodil, Pamol og Pinex). Man bør kun give børn under 2 år febernedsættende medicin efter aftale med en læge.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere