Fodsvamp

Fodsvamp (Tinea pedis) er den mest almindelige form for svampeinfektion. Den rammer cirka 15 ud af 100 mennesker, mest unge og voksne – og særligt idrætsudøvere. Fodsvamp kan smitte ved direkte kontakt eller indirekte via håndklæder, fodtøj og gulve i svømmehaller, træningscentre og sportshaller. Fodsvamp kan udvikle sig til neglesvamp. Den kan desuden brede sig til andre dele af kroppen bl.a. til skridtet, også kaldet lyskesvamp. Det er derfor vigtigt at behandle fodsvamp med det samme. Fodsvamp ses oftest på siderne af tæerne, oftest mellem fjerde og femte tå, i form af revner og blærer og hudløshed, men den kan som nævnt også sprede sig til tåneglene, fodsålerne og siderne på fødderne (mokkasinfod). Fodsvamp trives i varme, og hvor der er fugtigt. Den rammer især personer, som går i tætsluttende gummisko længere tid ad gangen. Herunder personer som ikke får tørret deres fødder tilstrækkeligt efter bad, eller som færdes meget i fælles omklædningslokaler, svømmehaller og motionsrum. Tegn på fodsvamp er dårlig lugt, revner, skældannelse og kløe. Forebyg fodsvamp ved at vaske fødderne dagligt og tør godt mellem tæerne, inden du tager strømper og sko på. Skift strømper hver dag og brug luftigt fodtøj. Fodsvamp både kan og skal behandles.

Behandling af fodsvamp

Fodsvamp kan og skal behandles for at undgå at den breder sig til andre dele af kroppen fx negle, håndflader og skridtet, men også fordi svampen kan smitte andre mennesker. Svampedræbende medicin kaldes antimykotika. - Egenbehandling: Der findes effektiv svampedræbende creme, som kan købes i håndkøb fx Lamisil creme eller gel eller Lamisil Once, der kun kræver én enkelt påsmøring og virker ved at danne en film på huden, der forsvinder efter 3 dage mens det aktive stof, terbinafin, forbliver i huden. Andre svampedræbende håndkøbslægemidler er fx Canesten creme og Brentan creme eller opløsning mod svamp og Brentan pudder, der kan bruges mod svamp på fødder og andre steder på huden. Selvom symptomerne på fodsvamp forsvinder efter et par ugers behandling, er svampen ikke nødvendigvis slået ihjel. Derfor færdiggør og følg altid den foreskrevne behandling.

SØG LÆGE: Ved udtalt fodsvamp kan det være en god idé at søge læge. Eksempelvis i mere kroniske og udtalte tilfælde af fodsvamp, vil man blive ordineret en tabletkur (systemisk behandling) med svampedræbende midler. Ofte anvendes terbinafin, itraconazol eller fluconazol. Svampeundersøgelse sker ved at læge eller hudlæge tager et svampeskrab, hvor lidt materiale fra de forandrede områder skrabes af og undersøges i laboratoriet. Ved en sådan undersøgelse fastlægges, om der er tale om svampeinfektion og hvilken type svamp, det drejer sig om. 

Årsager og symptomer

Ligesom andre infektioner smitter fodsvamp. Fodsvamp trives i varme og fugtige omgivelser, hvor den har gode muligheder for at vokse. Almindelig fodsvamp starter typisk mellem fjerde og femte tå, hvor symptomerne er revner, skældannelse og kløe – og ofte dårlig lugt. Ofte angribes kun ene fod. Svampen kan sprede sig til fodsålen, med rødme, skældannelse og blæredannelse til følge. Svampen kan også udløse en allergisk reaktion med blærer på fingre og håndflader. Fodsvamp kan også udvikle sig til svamp i negle, håndflader og skridtet.

Mokkasinfod: er en sjælden form for fodsvamp, hvor begge fodsåler bliver angrebet samtidig. Svampen viser sig som rødme og samtidig bliver fodens furer hvide. Vil sprede sig til håndfladerne, hvis den ikke behandles. Yderligere kan der komme kraftig skældannelse og eksemlignende hudforandringer.

Neglesvamp: Neglesvamp ses typisk på fødderne, men kan også inficere fingerneglene. Neglesvamp er oftest et resultat af fodsvamp, der breder sig, men kan også opstå direkte i neglen. Også svamp i neglene kan behandles.

Diabetikere: har man sukkersyge, skal man være ekstra på vagt over for sprækker og blærer på foden, idet man ved diabetes ofte har reduceret smertesans, og dermed ikke er så opmærksom på kløe og svie. Fodsvamp skal behandles med svampedræbende creme eller salve eller en tabletkur mod svampe. Kontakt lægen, hvis der er tegn på svamp i neglene.

Forebyggelse af fodsvamp

Plej dine fødder. Vask fødderne regelmæssigt i varmt vand og mild sæbe. Tør så fødderne grundigt, særligt imellem tæerne. Smør lidt creme på, hvis huden er tør. Brug badesandaler i omklædningsrum og baderum. Hvis du har fodsvamp, skal fødderne tørres til sidst eller brug et andet håndklæde til fødderne, når du har badet og undgå at smitte dig selv på andre steder på kroppen (håndklæder og sokker, der har været i kontakt med fodsvamp, skal vaskes ved mindst 60 grader). Brug kun bomulds eller uldsokker og skift sokker mindst to gange dagligt, og hver gang de bliver fugtige. Undgå fodtøj af kunstmaterialer, gå så vidt muligt i læderfodtøj og helst sandaler. Pudder eventuelt fødder og indersiden af skoene med talkum med svampemiddel.

Husråd mod fodsvamp

Der findes flere såkaldte husråd mod fodsvamp. - Atamon, er et flydende konserveringsmiddel som normalt anvendes til syltning af madvarer. Imidlertid er Atamon svampedræbende og ganske effektiv til at fjerne svamp. Hæld Atamon på en vatrondel og dup svampeområderne morgen og aften. Efter hvert bad tørres fødder og tæer omhyggeligt. Tør derefter fødderne over med en vatrondel med Atamon - og tag strømper på. Svampen skulle så gradvist forsvinde i løbet af én til to uger. - Tetræsolie, der udvindes af bladene fra tetræet (Melaleuca altemifolia) er et naturlægemiddel med et bredt virkespektrum mod forskellige hudproblemer. Herunder også mod svampeinfektioner i tåneglene, idet brug af topisk tetræsolie har antiseptiske og svampedræbende egenskaber. - Et tredje råd er, at bruge neglelakfjerner mod fodsvamp, hvor man så bruger en vatpind til at påføre det med.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere