Forkølelse - virus

Forkølelse skyldes en smitsom betændelse i næsens slimhinde fremkaldt af virus. Der går mellem én og tre dage, fra man bliver smittet, til man bliver forkølet. Forkølelse viser sig som nysen, tæthed i næsen, næseflåd, hoste og hæshed, ondt i halsen, trykken for ørerne og hovedpine. Der kan også være feber. Forkølelsen går i reglen over i løbet af en uges tid. Forkølelse er den hyppigste infektion i Danmark. Den optræder navnlig om vinteren. Det er især yngre, der rammes af forkølelse. Typisk vil man være forkølet to til tre gange om året. Der findes over 100 forskellige forkølelsesvirus. Derfor kan man blive smittet igen og igen. Penicillin har ingen virkning mod forkølelse. Mellemørebetændelse og bihulebetændelse er relativt hyppige følgesygdom. Forkølelse begynder typisk med ondt i halsen, evt. synkesmerter og siden kommer nyseanfald. Forkølelse kan ikke helbredes, men generne kan lindres med acetylsalicylsyre eller paracetamol f.eks. Panodil Zapp - og ved brug af næsespray.

Slip af med forkølelsen

Forkølelse kan ikke helbredes, så næsten uanset hvad du gør, går der en 4-5 dage før du slipper af med forkølelsen, men her nogle råd til hvad du kan gøre for at lindre generne og ligesom mildne forløbet. Eksempelvis bør du undgå hård fysisk anstrengelse, men du behøver ikke ligge i sengen. Undgå stress og pas på dig selv. Drik meget væske, hvis forkølelsen er ledsaget af feber. Sov med hovedet højt og undgå røgfyldte lokaler. 

  • Ved tilstoppet næse, og hovedsmerter, kan bruges næsespray eller næsedråber fx Otrivin eller Zymelin næsespray mod forkølelse eller Zymelin næsedråber. Ondt i halsen kan lindres med fx Hexokain sugetabletter. Mod tør hoste kan fx bruges Benylan opløsning. Generne kan også lindres med smertestillende medicin som fx Aspirin, Kodimagnyl eller Panodil Zapp tabletter.

I oktober og november måned bliver mange vaccineret mod influenza, men en sådan vaccination beskytter ikke mod forkølelse. Der findes ikke nogen vaccination mod forkølelse. De fleste passer deres arbejde i den uges tid sygdommen varer. Der er ingen grund til at blive hjemme med en for-kølelse. Kontakt lægen, hvis der er feber i mere end 3-4 dage eller ved høj feber eller tegn på lungebetændelse eller bihulebetændelse. - Klik bihulebetændelse >>

Undgå forkølelse - hvordan?

Et stærkt immunforsvar er det bedste våben mod forkølelse. Motion og fysisk træning styrker dit immunsystem, så du får betydelig færre forkølelser. Smitte med forkølelsesvirus sker fra person til person. En forkølet person kan smitte fra dagen før sygdommen bryder ud, til lige efter forkølelsen er overstået. Smitten sker i forbindelse med hoste og nys, så hold vejret, når en forkølet hoster eller nyser dig op i hovedet. Smitten er mest udtalt i starten, hvor man typisk nyser en del. Forkølelse smitter især, når virus på fingrene føres op i næsen eller øjnene. Så vask tit hænder. God håndhygiejne gælder ikke mindst børn. Det at man kan få forkølelsesvirus på hånden, er sandsynligvis den mest almindelige smittemåde. Så vask hænder efter næsepudsning. Undgå samtidig at røre ved næse og øjne efter berøring med forkølede. Generelt bør man om muligt holde afstand til den forkølede. Man kan også undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko. Der går oftest et par dage, fra man er smittet, til forkølelsen bryder ud. Kulde menes at spille en rolle og medvirke til forkølelse. Derfor undgå længerevarende kulde - ikke mindst kolde fødder. Tag dagligt multivitamin plus ekstra vitamin D, der er vigtig for immunforsvaret. Kvit tobakken, idet rygning næsten fordobler risikoen for at blive forkølet. Dels svækker rygning immunforsvaret, dels skader røgen slimhinderne, så virus lettere får fat.

Husråd og naturlægemidler

Gamle husråd som fx kamillete, C-vitamin fx appelsiner, Echinamindråber, hvidløg og zink lindrer hos nogle. Dampkur lindrer også ved ”tæt næse”. Udtræk af planten Echinacea (rød solhat), der fås som dråber og kapsler anses for god mod forkølelse og andre infektioner. Echinacea styrker immunforsvaret og hæmmer virus og bakterier og kan formentlig afkorte forkølelsessymptomerne med et døgns tid. Hvidløg styrker generelt vores modstandskraft og immunforsvar. Afprøvning af tabletter med tørret hvidløgspulver tyder da også på, at hvidløgstabletter kan afkorte forløbet af en forkølelse lidt.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere