Forkølelsessår - herpes

Forkølelsessår sidder oftest på læberne. Forkølelsessår er en smitsom sygdom som skyldes betændelse med herpes simplex virus (HSV). Herpes sidder for det meste ved læberne, men kan også sidde på penis, i skeden eller på huden. Der findes to hovedtyper af herpesinfektioner, nemlig herpes på læberne (forkølelsessår) og herpes på kønsdelene (genital herpes). Denne sygdomsbeskrivelse har fokus på forkølelsessår (herpes labialis), der viser sig som små væskefyldte blærer på huden omkring læberne og næsen. Huden kan også være rød, hævet og smertende.

Symptomerne er kløe og smerte i huden efterfulgt af blærer og til sidst sår. Sårene heler af sig selv uden ardannelse og forsvinder normalt i løbet af en uges tid, medmindre der går betændelse i dem. Desværre har herpesblærer en tendens til at komme igen og igen. Efter et udbrud trækker herpesvirus sig tilbage til ansigtets nerver, hvor det går i dvale og her kan hvile i mange år uden symptomer og sår, for igen at blusse op. Oftest i forbindelse med forkølelse eller andre infektioner, hvor Virus kan aktiveres af fx influenza, feber, UV-stråler fx sol eller solarium, stress, menstruation, graviditet, irritation efter tandoperation, ekstrem kulde /varme. Blærerne starter typisk samme sted hver gang. Under udbrud er sygdommen meget smitsom, men i dvaleperioderne smitter man ikke. Når man én gang er blevet smittet med forkølelsessår, vil man altid have virus i kroppen, og dermed sandsynlighed for udbrud igen. Hver 5. vil få gentagne udbrud af forkølelsessår livet igennem. Herpes kan behandles, men kan ikke kureres.

Symptomer forkølelsessår

Et forkølelsessår gennemgår forskellige stadier og sygdommen begynder ofte med rødme og en ubehagelig prikkende eller brændende fornemmelse i huden på det sted, hvor blærerne senere kommer frem. Omkring hver fjerde af alle der oplever forkølelsessår kommer heldigvis aldrig længere end til den prikkende fornemmelse. Resten udvikler efter et par dage små, smertende og væskefyldte blærer som hurtigt brister og bliver til sår. Det er præcis på det tidspunkt, at sygdommen smitter mest.

Ved herpesudbrud skal man fx undgå at kysse nogen, dele kopper, bestik og håndklæder med andre, ligesom man skal undlade oralsex. Vask hænderne grundigt efter evt. berøring med forkølelsessåret. Sårene heler indefra uden ardannelse og dækkes af en skorpe, som typisk falder af efter 8 til 10 dage. Blærerne og sårene er lokaliseret på læberne og i munden. Det angrebne område kan være lidt rødt i flere dage efter. Herpes simplex virus er meget udbredt, og det smitter både børn og voksne. Ved symptomer på forkølelsessår bør man søge råd hos egen læge eller på apoteket. - Klik blæner i munden >>

Forkølelsessår behandling?

Det er vigtigt at starte behandlingen hurtigst muligt. Hurtig behandling betyder hurtigere sårheling, hurtigere smertelindring og kortere tid med forkølelsessåret. Behandling bør derfor påbegyndes så snart man mærker den første prikkende fornemmelse, eller kan se de første blærer. Der findes medicin, som afkorter sygdomsforløbet, men helt dræbe virus kan den ikke. Er der tale om enkelte blærer eller sår behandles med herpesdræbende håndkøbslægemiddel fx Vectavir creme mod forkølelsessår og herpesinfektioner eller Compeed plaster til forkølelsessår. Et ultratyndt forkølelsessårplaster som heler, skjuler og reducerer smitterisikoen. Start behandlingen, så snart du kan mærke den brændende fornemmelse i huden.

Ved større udbrud eller ved hyppige gentagne udbrud, kan behandles med receptpligtige tabletter. Ved hyppige anfald kan tabletterne bruges forebyggende. Der findes endnu ingen vaccine. Beskyt læberne med en lysbeskyttende stift, som kan købes på apoteket. Til små børn med mundhulebetændelse, findes medicinen som saft (mikstur). Generelt vær omhyggelig med hygiejnen og kys ikke, når du har herpesudbrud. - Kontakt lægen første gang du har udbrud af herpes og ved betændelse i sårene eller hvis blærerne sidder i panden, omkring øjnene eller på næsetippen. Det kan smitte til selve øjet og svække synet, men almindeligvis er en herpesinfektion ganske ufarlig.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere