Forstoppelse

Forstoppelse (obstipation) er, når afføringen er hård og knoldet, og typisk kommer med flere dages mellemrum. Den hyppigste årsag til forstoppelse er fiberfattig mad, for lille væskeindtagelse, mangel på motion og dårlige toiletvaner. Andre årsager til forstoppelse er visse former for medicin, irriteret tyktarm, for lavt stofskifte, kræft i tyktarm eller endetarm, langvarig sukkersyge, stress, graviditet, hæmorider og smerter i endetarmen. Tarmfunktion og afføringsvaner er forskellige fra person til person. Det er ikke nødvendigt at have afføring hver dag. Nogle har kun behov for afføring tre gange om ugen, andre har afføring flere gange om dagen. Imidlertid kan man lide af forstoppelse, hvis man eksempelvis har færre end tre afføringer om ugen, er nødt til at anstrenge sig voldsomt for at komme af med afføringen eller har hård afføring.

Hvordan føles forstoppelse?

Forskellige mennesker oplever forstoppelse på forskellig måde, men typisk vil der være smerte eller blødning i forbindelse med afføring, en fornemmelse af, at man stadig er trængende efter, at man har haft afføring, at maven føles udspilet eller at man har mavesmerter. Hvis man ikke normalt har tendens til forstoppelse, og den varer mere end en måned, på trods af øget væskeindtagelse, indtagelse af fiberrig kost, motion og evt. brug af håndkøbsmedicin mod forstoppelse, skal man søge læge.

Behandling forstoppelse?

Regelmæssig motion er en vigtig del af en sund livsstil og en nøgle til et velfungerende fordøjelsessystem. Det samme er varieret og fiberholdig kost. Fibre gør afføringen lind og blød ved at holde på vandet. Vigtigt er det også, at man drikker tilstrækkeligt med væske. Man bør tilstræbe at drikke op mod 2 liter varieret væske dagligt i form af vand, mælk, saft, te og kaffe. Er maven gået i stå så spis sveskekompot og fiberrig mad fx tilsat produktet HUSK og drik samtidig rigeligt. Svesker, dadler, rosiner og figner stimulerer naturligt afføringen. Ved manglende effekt heraf kan man i kortere perioder benytte sig af afføringsmidler, eksempelvis MAGNESIA "DAK" og DULCOLAX, der afhjælper forstoppelse og fordøjelsesproblemer. Opsøg lægen hvis der er blod eller slim i afføringen, hvis afføringen er ændret, uden du kender årsagen, hvis du oplever et uforklarligt vægttab. Det kan være akut, hvis maven er gået helt i stå, og der er smerter og heller ikke afgang af luft. Forstoppelse kan udvikle hæmorider eller rifter (fissur) ved endetarmen. - Klik hæmorider og rifter >>

Håndkøbsmedicin

Magnesia tabletter virker mod forstoppelse bl.a. MAGNESIA ”DAK”, der er et afføringsmiddel. Det virksomme stof er Magnesiumoxid. MAGNESIA "DAK" anvendes mod forstoppelse samt til behandling af mavekatar, spiserørskatar og sure opstød. Ved forstoppelse indtræder virkningen efter 6-8 timer. Dosering: 2-3 tabletter før sengetid mod forstoppelse. Anerkendt er også midlet DULCOLAX, der afhjælper forstoppelse og fordøjelsesproblemer. DUCOLAX findes som tabletter, stikpiller, dråber og kapsler. Man kan også vælge Laktulose mikstur eller dråber, eller Bisacodyl dråber.

Naturlægemiddel og kosttilskud

Fibre og hørfrø sætter skub i maven. Blandt de naturlægemidler, som har effekt mod forstoppelse er fx HUSK Psyllium-frøskaller. HUSK består af Psyllium frøskaller og er godkendt af lægemiddelstyrelsen til at virke mod forhøjet kolesterol, forstoppelse og træg mave, irritabel tyktarm og diarré. HUSK findes både som hele frøskaller og i kapsler. HUSK findes også som kosttilskud og går her under navnet HUSK fibre, der er pulveriserede Psyllium frøskaller tilsat smag. Produktet anvendes som et ekstra fibertilskud og hjælper til en ubesværet tarmfunktion.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere