Forstuvning

Forstuvninger er kraftige forvridninger af led med delvis eller komplet overrivning af ledbånd. Jo kraftigere vrid et led udsættes for, jo større er risikoen for en alvorlig forstuvning. Alle led med en ledkapsel kan i princippet forstuves, men forstuvninger ses oftest i ankel, finger og knæled. Når man forvrider et led, sker der samtidig en unaturlig strækning af de ledbånd, der støtter leddet og der kommer en øm hævelse i området og måske i selve leddet. Ved alvorligere forvridninger kan ledbåndet briste helt eller delvist, og knoglen kan brække. Ankelforstuvning er den hyppigste form for forstuvning. Skaden sker, når man vrikker om på foden og samtidig drejer den, så ledbåndene på anklens yderside ødelægges. Det medfører stærke akutte smerter, og anklen hæver voldsomt op. Forstuvninger inddelt i grader:

  • Grad 1 - mild overstrækning af ledbånd uden instabilitet i leddet. Dvs. en let beskadigelse af ledbåndet, der er så begrænset, at det kun påvirker sport og aktiviteter ganske let i et par uger.
  • Grad 2 - delvis ruptur af ligamentkomplekset med mild instabilitet i leddet. Dvs. delvis overrivning af ledbåndet. Hævelse, smerte, indskrænkning af bevægelse i leddet, ofte misfarvning og mindre blødning i området. Anklen vil herefter føles noget ustabil og give gener i 2-3 måneder.
  • Grad 3 - komplet ruptur af ligamentkomplekset med instabilitet i leddet. Dvs. fuldstændig overrivning af ledbåndet. Betydelig hævelse omkring anklen og ofte af hele foden. Anklen gør ondt, når den bevæges ud i yderpositioner. Tryk direkte på skadestedet er også smertefuldt. Medfører betydelig bevægelsesindskrænkning og ulyst til at bevæge anklen. Der vil være misfarvning på ydersiden af anklen og ustabilitet i leddet og gener i adskillige måneder.

Langt de fleste forstuvninger er lette eller moderate, der kan behandles med nedkøling af området og et tilpas stramt elastisk bind omkring leddet i et par dage. Søg læge, hvis hævelsen ikke svinder i løbet af en 3-4 dage eller hvis det gør meget ondt, når du forsøger at bevæge det forstuvede led.

Behandling af forstuvninger

En forstuvning behandles straks med nedkøling af området og et tilpas stramt elastisk bind omkring leddet de næste par dage. Køl området i en ½ time med ispose eller en pose frosne ærter, omviklet med et viskestykke. Hold pause med afkølingen den næste ½ time og fortsæt derefter de næste 5-6 timer skiftevis med og uden afkøling. Samtidig med denne behandling lægges der som nævnt et tilpas stramt elastisk bind omkring leddet. En forbinding skal stramme/ trykke på det hævede område, men det må ikke dunke eller skabe problem med blodtilførslen. Brug den stramme forbinding 1-2 døgn, evt. længere ved fortsat hævelse. Forbindingen skal løsnes eller tages af om natten.

Hold dig i ro med det skadede område, gerne løftet så højt som muligt, så det ligger højere end hjertets niveau de første døgn, indtil hævelsen er aftaget. Herefter kan belastningen af leddet øges gradvist. Smertestillende medicin eller gigttabletter (antiinflammatoriske) kan hjælpe de første døgn fx Panodil Zapp og Voltaren gel. Kontakt lægen, hvis hævelsen ikke svinder i løbet af en 3-4 dage eller hvis hævelsen bliver meget voldsom eller hvis det gør meget ondt, når du forsøger at bevæge det forstuvede led.

Forstuvet ankel

Ankelforstuvning er den mest almindelige sportsskade og hyppigste form for forstuvning. Skaden sker, når man vrikker om på foden og samtidig drejer den, så ledbåndene på anklens yderside ødelægges. En sådan forstuvning medfører, at ankelleddet hæver, gør ondt, bliver varmt og misfarver. Ankelleddet kan også føles løst. Når anklen forstuves, bliver ledkapslen og et eller flere ledbånd overstrakt, og der sker små bristninger i væven. Skaden kan være så alvorlig, at både ledkapsel og ledbånd rives over. Smerterne går som regel over efter 2-3 uger. Hævelse og smerte minimeres og behandles efter RICE-princippet (Rest, Ice, Compression, Elevation) og hurtig genoptræning, hvor den normale muskelbalance genskabes ved bl.a. vippebrætstræning. Påpeges fordi den primære årsag til hyppige forstuvninger og løse ankler er utilstrækkelig genoptræning.

Forstuvet finger

Forstuvning af fingerled er en typisk sportsskade der som regel sker, ved at en bold kastes eller slås skævt på fingrene i forbindelse med alle former for boldspil som fx håndbold, basketball og volleyball. Forstuvning af fingrene ses også ved fald, når fingeren bøjes så voldsomt at det forsager en skade på fingerens ledbånd. Ledbåndet er det bånd der forbinder fingerens knogler med hinanden. Skaden skyldes enten forstrækning eller en overrivning af ligamentet (ledbånd) i fingeren. Symptomer er smerte i det forstuvede fingerled eller smerte når man bøjer fingeren (belaster leddet) eller hævelser på og omkring det forstuvede fingerled eller nedsat bevægelse i fingerleddet eller ustabilitet i fingeren (tegn på en alvorlig forstuvning hvor ledbånd kan være overrevet).

Hvordan en forstuvet finger behandles, afhænger af skadens alvor fx brud, ledskred eller brusklæsion. I bedste fald holdes fingeren blot i ro – i værste fald kan en operation af fingeren være nødvendig. Men som behandling kan man i reglen nøjes med at støtte den skadede finger ved at tape den sammen med nabofingeren. Hævelse og smerte minimeres efter RICE-princippet (Rest, Ice, Compression, Elevation). Evt. i kombination med smertestillende medicin som fx Panodil Zapp og Voltaren gel. Klik overbelastning og idrætskader >> 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere