Hæmorider

Hæmorider er udposninger af blodårer i og omkring endetarmens åbning - en slags åreknuder. Den hyppigste årsag til hæmorider og øget venetryk i endetarmen er kraftig pres ved afføring, forstoppelse, graviditet og tungt kropsarbejde. Hæmorider viser sig ved blødning ved toiletbesøg eller som smerter, svie og kløe ved endetarmen, som gør det svært at holde huden omkring endetarmsåbningen ren. Hæmorider kan være såvel synlige udposninger som indre hæmorider, som ikke kan føles. Blødningerne kommer ofte i forbindelse med afføring. Det kan være dryppende blod, eller blod som sprøjter ned i toilettet (kummesprøjt). Omkring halvdelen af befolkningen vil på et tidspunkt af deres liv få gener fra hæmorider. Det er altså ganske almindeligt og helt ufarligt. Hæmorider kan opstå i forbindelse med eksempelvis forstoppelse og hård afføring, overvægt og graviditet, men der er også en arvelig tendens. Hæmorider kan behandles med stikpiller, creme eller ambulant.

Milde tilfælde af hæmorider

Det er vigtigt at undgå forstoppelse og hård mave. Drik derfor rigeligt med vand, og gør evt. brug af milde afføringspræparater. Et råd, er at spise HUSK eller MAGNESIA for at få en mere lind afføring og spis så ellers fiberrigt. Generelt sætter fibre og hørfrø skub i maven ligesom motion og en rask gåtur har en god virkning. I milde tilfælde kan hæmorider behandles med afføringsmidler, stikpiller fx PROCTOSEDYL, creme eller salve. På apoteket kan man også købe HÆMOREX salve der netop er en salve til brug ved hæmorider, rifter, kløe og andet ubehag omkring endetarmsåbningen. Hæmorex hæmoride salve, er kløestillende, desinficerende og uden parfume, farvestoffer og konservering. Er der tale om en udposning kan man forsøge at føre hæmoriden lidt op i endetarmsåbningen med en finger- så gør det ikke så ondt. Grundlæggende er hæmorider godartede, men alligevel generende.

Svære tilfælde af hæmorider

Man bør kontakte egen læge, hvis man er over 40 og får hæmorider for første gang, hvis hæmoriderne er meget store eller hvis der er stærke smerter. I svære tilfælde inddeles hæmorider i fire sværhedsgrader. Undersøgelse for hæmorider sker ved, at lægen føler op i endetarmen og derefter foretage en anorektoskopi (kikkertundersøgelse) af den nederste del af tarmen. Behandling kan ske ved at lægen, skyder en stram gummielastik ind over hæmoriden til dens rod og lukke for blodet, som visner og falder af efter to til fire dage. Ofte en behandling, der skal gentages med nogle ugers mellemrum. Det kan også i svære tilfælde være nødvendigt med en klassisk kirurgisk operation. Klik lægebehandling >>
 
 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere