Hæshed - virus

Bliver du pludselig hæs, skyldes det oftest en virusbetændelse, fx forkølelse eller overanstrengelse af stemmebåndene og kan ikke kureres med antibiotika. Hæshed kan også skyldes at man har fået en halsbetændelse. Men børn kan også blive hæse i et par dage af at råbe eller græde overdrevent. Hæshed opstår i halsen, hvis stemmelæberne hæver. Eksempelvis lærer og skuespillere og andre der bruger deres stemme meget er særlig udsatte for tilbagevendende hæshed og kan have behov for nogle dages sygemelding. Med hæshed menes svækket eller svag stemme, hvor hvisken ofte er lige så belastende som almindelig tale. Hæshed der varer mere end 3 uger kan skyldes rygning, visse former for medicin, stress eller refluks, det vil sige mavesyre der stiger op i spiserøret og påvirker stemmebåndet. Kronisk hæshed er en rigtig god grund til at droppe tobakken. Akut hæshed går som regel over efter få dage, hvis man skåner stemmebåndene, men ved meget brug af stemmen kan hæsheden vare i flere uger.

Pleje af hæshed

Generelt er stemmeproblemer forbundet med inflammation - betændelsesagtige forandringer. Den eneste kur er tavshed, så man ikke overanstrenger stemmebåndene. Det kan dog også hjælpe at drikke noget varmt, og så skal man undgå røg - og andres røg. Drik rigeligt med vand hver dag. Pas på med kaffe og alkohol - og undgå i en periode mælkeprodukter og mælk, der er slemt til at slime til. Derimod er zink og tilskud af fiskeolie godt for slimhinderne. Eventuel tør hoste bør dæmpes med hostemedicin. Hvis din hæshed varer mere end et par uger skal du søge læge, for at finde ud af hvad årsagen til din hæshed er.

Husråd og urter

Et udtræk af roden, "pimpinelledråber", anvendes traditionelt mod hæshed og har været solgt som positivt halsmiddel fra danske apotekere siden 1772. Pimpinelledråber fås stadig på apoteket og er et spiritusudtræk af jordstængel og rødder fra planten pimpinella saxifraga. Pimpinelledråber indeholder ca. 57% alkohol og bør derfor ikke bruges af mennesker på antabus. Anvendelse: 3-6 dråber på en sukkerknald flere gange daglig efter behov. Til gurgling: 30 dråber i et glas vand.

Men der findes også andre husråd når stemmen svigter fx at bruge solbær, som homøopatisk middel: 40-50 dråber om morgenen når du vågner. Et tredje råd er citronen, som er kendt for det store indhold af C-vitaminer, men der findes også en god mængde A, B1, B2 og B3. Ved hæshed, pres saften af en citron og fortynd den med en kop varmt vand. Gurgl 3 gange dagligt. Gamle husråd, der måske kan bidrage til et sundt stemmebånd.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere