Halsbrand - refluks

De fleste kender til halsbrand og sure opstød. Faktisk lider hver fjerde dansker af halsbrand eller sure opstød. Halsbrand opstår, når surt maveindhold glider op i spiserøret (mavesyrerefluks) og på sin vej efterlader en markant brændende fornemmelse, der stiger fra maven eller den nedre del af brystet op mod halsen og svælget. Stress, rygning og spiritus er med til at forværre problemet, ligesom hovedpinetabletter med acetylsalicylsyre og gigtmedicin kan give halsbrand og mavesmerter. Imidlertid opstår halsbrand typisk efter et stort måltid eller hvis man har drukket alkohol. Hyppigheden af halsbrand (refluks) varierer meget, fra sjældent til ugentlige eller daglige tilfælde med halsbrand eller sure opstød. Refluks er således ikke nødvendigvis en sygdom.

Man kan selv modvirke halsbrand ved at indtage små måltider, begrænse kaffe og juice og undgå at spise fed mad, alkohol og tobak. Er man overvægtig bør man tabe sig. Og så bør man undgå at spise de sidste 3 timer før sengetid. Ved at hæve sengens hovedgærde kan natlig refluks begrænses. Forekommer halsbrand sjældent, kan problemet løses med håndkøbsmedicin. Hvis problemet med refluks derimod er kronisk, kan det være nødvendigt at blive undersøgt af en læge med henblik på en medicinsk behandling, som fjerner mavesyren. Oftest vil håndkøbslægemidler som fx Pantoloc Control dog give den ønskede lindring af halsbrand og sure opstød både dag og nat.

Halsbrand og sure opstød

Der er en række ting, du selv kan gøre, for at lindre halsbrand eller sikre, at du slet ikke får halsbrand. Undgå eksempelvis kaffe, tobak, spiritus og stærkt krydret mad. Spis mange, men små måltider og tyg maden godt. Spis mindst 2-3 timer inden sengetid og undgå medicin, som giver sur mave fx gigtmedicin og acetylsalicylsyre. Hvis det ikke er nok til at forhindre eller lindre din halsbrand, kan du på apoteket købe syreneutraliserende håndkøbsmedicin fx Lansoprazol Orifarm kapsler eller Galieve tyggetabletter og Samarin i portionsposer til opløsning i vand. Lider du af halsbrand og syrerefluks to gange om ugen eller oftere, vil fx Pantoloc Control være et godt bud på et håndkøbsmiddel, der med en enkelt tablet kan give lindring af halsbrand og sure opstød i op til 24 timer. Få info på apoteket.

Behandling af refluks

Hvis håndkøbsmedicin ikke afhjælper halsbrand og sure opstød kan der være tale om en kronisk sygdom som kræver lægebehandling. Eksempelvis kikkertundersøgelse af spiserøret, og tilrettelæggelse af en effektiv medicinsk behandling, som fjerner mavesyren. En medicinsk behandling, der sjældent er forbundet med bivirkninger. Mange patienter er i medicinsk behandling gennem hele livet. Som alternativ til en kronisk medicinsk behandling, eller hvis denne ikke viser sig effektiv, kan foretages en kikkertoperation, som effektivt behandler sygdommen og gør patienten medicinfri. - Klik spiserørsbrok >> 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere