Helvedesild - virusinfektion

Helvedesild (herpes zoster) er en virusinfektion, der skyldes samme virus, som forårsager skoldkopper i barndommen. En hudinfektion med varicella-zoster-virus, som også er kendt for at kunne fremkalde forkølelsessår. Årsagen til helvedesild er en fornyet aktivering af skoldkoppevirus, ofte efter at have ”hvilet” i kroppen i mange år, efter at man har været syg af skoldkopper. Helvedesild er som regel godartet, og starter som smerter i et område af huden, og efter nogle dage kommer der et udslæt, som ligner vablerne ved skoldkopper, men som kun optræder på et begrænset område. Helvedesild kan sidde alle steder, også i ansigtet, men forekommer oftest på kroppen og altid kun på den ene side. Det første symptom er en brændende smerte langs en nervebane inficeret med virus. Få dage efter de første symptomer dannes små blærer på huden, der minder om skoldkoppeudslæt. Blærerne brister og der dan-ner sig små sårskorper. Hele forløbet tager typisk 2-3 uger, men efter udslættet kan der komme meget kraftige smerter som kan vare ved i meget lang tid, somme tider flere år. Det er disse smerter der giver sygdommen navnet ”helvedes ild”.

Alle kan få helvedesild, men der er øget hyppighed hos børn og hyppigst hos ældre (60+) med nedsat immunforsvar. Ældre har samtidigt større risiko for at få smerter. Helvedesild er en virussygdom, som man ikke kan gøre noget for at undgå. Næsten alle mennesker har haft skoldkopper. Helvedesild kan behandles med lægemidler indeholdende stoffer, der hæmmer skoldkoppevirus. For at virke skal behandlingen startes hurtigst muligt og helst inden 3 dage efter, at der er kommet de første små blærer i huden. Ved medicinsk behandling nedsættes risikoen samtidig for kroniske smerter. Helvedesild er smitsom og kan spredes fra en berørt person til børn eller voksne, der ikke har haft skoldkopper.

Behandling af helvedesild

Udbrud kan være meget smertefuldt. Der opstår stikkende og brændende smerter langs en eller flere nervebaner på kroppen og der ses rødme i samme område. Efter 2-3 dage kommer der i samme område væskefyldte, blærer magen til skoldkopper. Udbruddet topper efter 3-5 dage og samtidig brister blærerne og bliver til sår, som senere dækkes af sårskorper. Sårskorper, der efter 2-3 uger alle er faldet af. I 9 ud af 10 tilfælde vil udbrud af helvedesild gå i sig selv indenfor en måned efter symptomstart. Det er vigtigt at holde huden omkring sårene rene, så der ikke går bakteriel infektion i dem efterfølgende. De fleste mennesker får kun et enkelt eller måske to tilfælde af helvedesild.

Man kan behandle helvedesild med samme type smertestillende medicin og herpesmidler, som bruges ved forkølelsessår. Jo hurtigere man starter behandlingen, des bedre virker den. I mange tilfælde vil pudring eller anvendelse af zink liniment fx Poxclin skum til skoldkopper eller Zink Calme liniment, der beroliger og køler være tilstrækkeligt. Under forløbet er der ofte en svær overfølsomhed af huden og mange smerter i området.

Kontakt lægen tidligt

Er der stadig friske blærer vil lægen kunne behandle med et middel, der hæmmer skoldkoppevirus. Midlet kan forkorte sygdomsvarigheden og forhindre spredning af sygdommen, men har ingen effekt på eventuelle kroniske smerter efter helvedesild (postherpetisk neuralgi). Lægen kan også behandle for en mulig ledsagende bakteriel infektion eller andre komplicerende lidelser eller anbefale smertestillende behandling med tabletter, eventuelt suppleret med en lokalbedøvende creme. Virusinfektioner kan ikke behandles med antibiotika, men med specielle stoffer, som virker på en eller flere typer af virus.

Til ældre patienter (60+) og i slemme tilfælde behandles helvedesild (herpes zoster) med antivirale midler, eksempelvis famciclovir eller aciclovir fx Zovir, Zovirax, Geavir og Zoviplus eller nyere midler af samme familie mod virus fx Famvir og Zelitrex. Hvis der kommer udslæt i ansigtet, specielt omkring øjnene og på næsen, da det kan skade synet livsvarigt. Der er aktuelt ikke noget man selv kan gøre for at undgå helvedesild. Der er imidlertid godkendt en vaccine, som skal gives i 50-60 års alderen, og som mindsker risikoen for at man senere i livet får helvedesild. Vaccinen (Zostavac) er endnu ikke markedsført og forventes først at være tilgængelig senere på året. Spørg altid lægen om råd og kontakt lægen tidligst muligt i forløbet.

Husråd 

Perikum olie er et godt middel mod helvedesild. Olien anvendes til eksterne udslæt og kan købes på apoteket. Det er også en god idé at smøre med hvedekimolie på det ramte sted, gerne 3-4 gange dagligt, og at tage ekstra C-vitamin fx 750 mg tre gange dagligt. Et godt tip er også at duppe huden med Læsø badesalt med mosepors, ligesom man kan tage lidt honning og smøre på huden, hvor man har udslæt af helvedesild.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere