Hjertebanken

Hjertebanken er en almindelig kropsreaktion ved stress, angst og bekymring. I sådanne situationer frigøres nemlig adrenalin, hvilket får hjertet til at banke hurtigere og hårdere. Forhøjet stofskifte og blodmangel (anæmi) kan ligeledes give anledning til hjertebanken, da hjertet må pumpe hurtigere for at forsyne kroppen med ilt. Også kaffe, alkohol og dårlig kondition kan give hjertebanken. Som oftest er hjertebanken ikke udtryk for alvorlig sygdom medmindre der samtidig opleves fx åndedrætsbesvær, svimmelhed eller brystsmerter. Hjertets regelmæssige rytme styres af nerveimpulser, som forplanter sig ud i hjertet. Normalt slår hjertet mellem 60 og 70 gange i minuttet, eller næsten 3 milliarder gange gennem livet. Man kan mærke pulsen (antal hjerteslag) tydeligst på venstre side af halsen, i hullet lige ved siden af strubehovedet.

Den normale hvilepuls er omkring 60 slag/min. hos mænd - og 70 slag/min. hos kvinder. Hvilepulsen falder, hvis man træner og kommer i bedre kondition. Ved øgede krav til kroppens blodforsyning, fx når man løber, stiger pulsen til det dobbelte. Bliver man nervøs eller forskrækket, stiger pulsen også og man vil kunne føle hjertet hamre i brystet, mens pulsen banker i hovedet. Dette er helt naturligt og ganske ufarligt. Faktisk kan antallet af hjerteslag øges fra cirka 70 slag helt op til 200 slag/min. Hjertebanken opleves i mange situationer, uden at det betyder noget. Eksempelvis har de fleste oplevet følelsen af, at hjertet kortvarigt løber stærkt, eller at det springer et slag over. Det er der ikke noget unormalt i, og kun i de tilfælde, hvor disse ekstraslag optræder hyppigt og ved åndedrætsbesvær, svimmelhed eller brystsmerter, er der grund til at søge læge. Hvis blodtrykket er højere end 140/90 mmHg (140 over 90 / maxpuls over hvilepuls), har man forhøjet blodtryk.

Årsager til hjertebanken

Årsagen til hjertebanken kan fx være stress, for meget kaffe eller andre koffeinholdige ting (cola, te), for meget nikotin eller anden sygdom, men også ubalancer i kroppen i form af mangel på calcium og magnesium kan være en årsag. Derfor tag en pause for så vidt angår kaffe og tobak. En reduktion af koffein vil typisk mindske hjertebanken markant. Observer om din hjertebanken gentager sig og læg mærke til, om der samtidig er åndenød og trykken i brystet. Tænk over, om du i den senere tid er blevet mere træt og uoplagt. Overvej om kosten er afbalanceret uden for meget fedt. Dyrk motion regelmæssigt. Forsøg med teknikker til håndtering af stress fx yoga, tai chi eller meditation. Tjek om dit blodtryk og kolesteroltal er under kontrol. Det er vigtigt at få signaleret til hjertet, at man nu sætter tempoet ned. - Kontakt egen læge, hvis din hjertebanken gentager sig, hvis du føler dig utilpas og træt, hvis der optræder åndenød eller hvis du får hjertebanken efter ny medicin.

Hvordan behandles tilstanden?

Behandlingen vil afhænge af, hvad der har forårsaget din hjertebanken. Faktisk er det kun sjældent at lægerne finder tegn på sygdomme i hjertet, og i disse tilfælde vil det kun sjældent være aktuelt med medicinsk behandling. Ofte vil det at man får bekræftet at hjertet er rask, og samtidig får forklaret årsagen til hjerteuroen, være tilstrækkelig til at generne aftager og forsvinder. Er der tilbagevendende anfald, vil man overveje at give et lægemiddel i tabletform for at forebygge nye anfald, fx en beta-blokker (Sotacor) eller en calcium-blokker (Isoptin). - Klik hjertesygdomme >>

Naturlægemidler og kosttilskud

Eksempelvis Hvidtjørn er godt for hjertet. Det modvirker, at hjertet slår ekstraslag og kan bruges af personer, som ikke har så store problemer med hjertet, at de har brug for digitalis. Samtidig øger Hvidtjørn blodtilførslen til hjertets muskulatur og forbedrer blodomløbet i hjertets kranspuls­årer, så risikoen for uregelmæssig hjerterytme reduceres. Man kan også tage et tilskud af magnesium og kalk (calcium), fx CalMag, hvor balancen mellem calcium og magnesium er god. Endvidere er D3-vitamin også vigtigt for hjertet. Behovet for D3-vitamin er mindst 60-70 mikrogram dagligt. Også fiskeolie er virksomt mod rytmeforstyrrelser i hjertet og samtidig sundt at få, da den indeholder de livsvigtige omega-3 fedtsyrer. 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere