Høfeber - høsnue

Høfeber eller høsnue er en form for allergi, der rammer øjne og næse. Høfeber viser sig ved udtalte ”forkølelsessymptomer” med nysen, næsekløe, røde kløende øjne, tæt næse og vandig snue, ligesom man bliver træt. Høfeber kan optræde hele året og er overfølsomhed i forhold til mikroskopiske luftbårne stoffer fra fx pelsdyr eller træpollen, græspollen eller skimmelsvampe. Typisk birkepollen i tidlig forår, græspollen først på sommeren og bynkepollen sidst på sommeren. Pollenallergi kan desuden vise sig ved, at man ikke kan tåle bestemte nødder, frugter og grøntsager. Hvis man har høfebersymptomer hele året rundt, kan man også være overfølsom for husstøvmider, der især findes i sengetøjet, ligesom man kan have udviklet allergi over for hund, hest eller kat. Flere end én million danskere har høfeber. Sygdommen optræder lidt hyppigere blandt mænd end kvinder. Der er ofte flere, som har det i den samme familie. Eksempelvis har man op mod 50 pct. risiko for at få høfeber, hvis begge forældre har allergi, og risikoen er endnu højere, hvis begge forældre har høfeber, hvilket er 2-3 gange højere end i familier, hvor der ikke er allergi. Høfeber er ekstra hyppig, hvis man har astma.

Lægeligt skelnes imellem 'periodevis høfeber’ og ’vedvarende høfeber’ og to forskellige sværhedsgrader ’mild høfeber’ og ’svær høfeber’. Hvad du er allergisk over for vil lægen kunne fortælle dig - enten ved en priktest eller en blodprøve. Der findes forskellig medicin til høfeber fx tabletter, kapsler, næsespray og øjendråber. Medicin, der typisk indeholder antihistamin, steroid eller cromon. Endvidere kan du selv prøve at undgå eller mindske kontakten med de pollen, du ikke tåler. Prognosen ved høfeber er god. I de fleste tilfælde aftager symptomerne med alderen. Nogle personer har dog en stærk øget risiko for at udvikle astma. Man bør derfor gå til egen læge, hvis man bemærker symptomer, som kan skyldes astma fx langvarig tør hoste, periodevis åndenød, nattehoste og pibende vejrtrækning.

Høfeber og pollen

Har du høfeber på grund af pollenallergi, er det en god hjælp at følge med i, hvornår det er sæson for de pollen, som du reagerer på idet høfeber, følger pollensæsonerne:

  • Forår:  Hasselpollen, ellepollen og elmepollen i de tidlige forårsmåneder, birkepollen i maj.
  • Sommer:  Græspollen i juni og juli.
  • Sensommer:  Gråbynkepollen i august.

Pollenmængden kan variere meget fra år til år afhængigt af vejret, ligesom varmt og tørt vejr giver mere pollen i luften end køligere og vådt vejr. Du kan også få hjælp i din hverdag til at få mindst mulig kontakt med pollen ved at bruge ’Astma-Allergi Danmarks’ tre værktøjer: Pollenkalenderen, Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling. På pollenkalenderen kan du se, hvordan en gennemsnitlig sæson ser ud og dermed se, hvor i sæsonen vi er. Dagens Pollental fortæller, hvor mange pollen der er i luften lige nu og her målt i henholdsvis København og Viborg. Dagens Pollenvarsling er en udsigt for den forventede mængde pollen i det kommende døgn - et planlægningsredskab.

Medicin til høfeber

Afhængigt af symptomer er der flere muligheder for behandling, og samtidig kan det være en god idé at føre dagbog over pollental, symptomer og medicinforbrug, således du kan få et overblik over, hvor meget medicin og hvilken medicin du behøver at tage i forhold til pollenmængde og sæson. Der findes præparater til i øjne og næse, der findes tabletbehandling og medicin der indsprøjtes:

Antihistamin. Tabletter og kapsler med antihistamin virker på en løbende næse, nys og kløe i næsen, men kun svagt på en tilstoppet næse. Histamin er et de stoffer, kroppen frigiver ved en allergireak-tion. Det er histaminet der giver kløe, løbende næse og rindende øjne, og som får dig til at nyse. Medicin med antihistaminer forhindrer histaminet i at give allergireaktionerne. Antihistaminer fås i håndkøb som fx Telfast og Duact - og på recept.

Steroid (binyrebarkhormon). Næsespray med steroid har god virkning på alle symptomer i næsen. De virker bedre på tilstoppet næse end andre former for høfeberpræparater i håndkøb. Sprayen skal tages forebyggende og tages fast i en periode. Næsespray med steroid fås i håndkøb fx Beconase og Flixonase – og på recept.

Cromoner. Øjendråber med cromoner hæmmer den allergiske reaktion og anvendes, hvis der er symptomer fra øjnene. Kan tages alene eller som supplement til anden medicin. Er du bruger af bløde kontaktlinser anbefales du, at bruge øjendråber uden konserveringsmidler. Øjendråber med cromoner fås i håndkøb som fx Lecrolyn og Lomudal.

Anden behandling. Ved svære former for høfeber kan steroider anvendes som kortvarig tabletbehandling eller som indsprøjtning. For nogle er det relevant med en allergivaccination. Man kan blive vaccineret med enten indsprøjtninger eller smeltetabletter. Valget af behandling træffer lægen i samarbejde med dig, ud fra en vurdering af dine symptomer og sygdommens sværhedsgrad.

Urter og gamle husråd

Hvidløg i form af Garcin kapsler har i en undersøgelse givet en markant forbedring af høfeber hos 80 procent af deltagerne. Et standardiseret hvidløgsekstrakt, der ikke giver ubehagelige lugtgener efter indtagelse. - Brændenælde og peberrod er gode midler mod høfeber, og det er løg også, på grund af det store indhold af bioflavonoidet quercetin. Hvis du lider af høfeber, så prøv at drikke 3 krus brændenældete fordelt hen over dagen. Begynd i givet fald at drikke brændenældete én måned før pollenstart, så din krop er forberedt. Virkningen er langt bedre end når allergien først er brudt ud, og kroppen allerede er stresset. Brændenælde smager ikke så stærkt og er velegnet til te. - Urten Perilla, der stammer fra Østen har vist sig som et effektivt lindrende middel til behandling af allergi, bl.a. høfeber. Det kan fås som Perilla Blad, flydende ekstrakt, kapsler eller tyggegummi. - C-vitamin er et naturligt antihistamin, men det skal tages to gange dagligt i sæsonen i ret store doser fx 750-1000 milligram. - Når pollensæsonen er ovre, kan man i god tid før næste høfebersæson begynder, forsøge med det homøopatiske middel SensiStop eller det tilsvarende Oralmat, fås i helsekostforretninger og Matas. Skyl munden med det dagligt igennem længere tid og kroppens evne til at reagere allergisk nedsættes betydeligt, og allergier kan forsvinde.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere