Hoste - krillerhoste

Hoste er kroppens reaktion på, at luftvejene er irriterede. Hoste renser lungerne for slim og er en refleks, der udløses når lungerne bliver irriteret af fx røg, slim eller snot. Hoste er derfor en naturlig del af kroppens forsvar, der ikke bør dæmpes af medicin. Hostemedicin er derfor sjældent nødvendig. Den hyppigste årsag til hoste er forkølelse og således en virusinfektion, men også bronkitis, lungebetændelse og astma kan give hoste. Hosten kan være tør (krillerhoste) eller med slimdannelse, der skal hostes op. Alle rygere har hoste i større eller mindre grad. Langvarig hoste og tykt, gulligt eller grønligt opspyt kan være tegn på en alvorligere sygdom. Hvis du ikke har feber, har du ikke lungebetændelse. Heller ikke ”kold lungebetændelse”, idet alle med kold lungebetændelse har feber. Har du feber, kan årsagen til din hoste være betændelse i luftvejene. Er der opspyt, vil årsagen til hosten oftest være betændelse i dine luftveje. Kortvarig hoste uden feber i én til to uger vil oftest være tegn på en let forkølelse, hvor en langvarig hoste kan være tegn på bronkitis eller astma. Hvis du har besvær med at trække vejret, skal du ringe til lægen med det samme.

Hvad kan man gøre ved hoste?

Det kan være rigtig irriterende at hoste. Hoste er imidlertid ikke en sygdom, men et symptom og en naturlig del af kroppens forsvar på at der er noget, som irriterer i svælget, luftrøret eller bronkierne. Det er oftest ikke nødvendigt at behandle hoste med medicin. Fx skal hoste forårsaget af forkølelse ikke behandles. Det er muligt at købe hostestillende midler eller slimløsende midler, men effekten af begge typer midler er sparsom og man bliver ikke hurtigere rask af at tage hostemedicin. Hvis hosten er med slimdannelse, bør man drikke rigeligt for at gøre slimen mere tyndtflydende. De hyppigst anvendte slimløsnende midler mod hoste er bromhexin og acetylcystein. Der findes også medicin, der kan gøre sekretet lettere at hoste op.

I visse tilfælde, hvor hosten er specielt generende, f.eks. ved tør hoste (krillerhoste), kan hostestillende medicin anvendes, men sammenfattende kan det ikke dokumenteres, at hostemidler virker bedre end at drikke vand eller the. Derfor undlad hostesaft, forsøg i stedet med gamle husråd som kamillethe eller varm honningmælk.

Honning er et effektivt middel mod børns hoste. Også bedre end hostemedicin, der kan købes på apoteket. Forskere har undersøgt effekten af at give børn med nattehoste medicin eller honning før sengetid. Og honningen viste sig at være det mest effektive. Honning givet 30 minutter før sengetid kan mildne graden af hosten, hyppigheden og give barnet en roligere og mindre hostende nattesøvn.

Spørgsmål hvis du hoster

Har du feber? Hvis du har feber samtidig med, at du hoster, er der sandsynligvis tale om en infektion i luftvejende eller lungerne.

Er der opspyt? Hvis du hoster slim op, vil årsagen til din hosten oftest være betændelse i dine luftveje. Opspyt som er tykt, gulligt eller grønt, vil sammen med feber være tegn på betændelse med bakterier, medens tyndt og klart opspyt vil være tegn på en betændelse med virus. Bakterier kræver behandling med antibiotika, medens virusinfektioner går over af sig selv. Hvis du ikke hoster slim op, er der tale om tør hoste. Tør hoste ses hyppigt ved astma.

Hvor længe har du hostet? Kortvarig hoste uden feber typisk 1 til 2 uger vil oftest være tegn på en let forkølelse. Langvarig hoste i mere end 2 uger kan være tegn på bronkitis eller astma. Den hyppigste årsag til hoste er forkølelse, men også bronkitis, lungebetændelse og astma kan give hoste. Alvorligere lungesygdomme kan også give hoste. Derfor bør man ikke gå for længe med hoste uden at blive undersøgt. Søg derfor altid læge ved høj feber og samtidig hoste og ved stærk forværring af hoste hos personer, der har astma, eller hos rygere. Forkølelse og bronkitis er meget smitsomme tilstande, idet virus overføres ved hoste gennem luften, hvorimod lungebetændelse er mindre smitsom.

Husråd mod tør hoste

Tør hoste, krillerhoste er, når man føler trang til at hoste, men der er ikke noget at hoste op. Urten, almindelig ulvefod, er en medicinplante som kan hjælpe på tør hoste. Lav te af tør almindelig ulvefod og det vil hjælpe dig af med den tørre hoste. Andre husråd mod tør hoste, er at spise en teskefuld honning eller tag 1 eller 2 teskeer med olivenolie eller anden madolie eller brug mentol/kamfersalve og gnid fødderne ind eller lav en kop te af timian og drik det mod tør hoste.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere