Hovedpine - spændinger

Hovedpine kan have mange årsager, men optræder ofte i forbindelse med almindelige infektionssygdomme og feber. Hver tiende dansker har hovedpine mindst en gang om ugen. Hovedpine og således smerter i hovedet og øverste del af nakken, kan i de fleste tilfælde behandles med almindelige hovedpinepiller med paracetamol fx Panodil og Pinex eller ibuprofen fx Ipren eller acetylsalicylsyre fx Kodimagnyl og Aspirin. Spændingshovedpine skyldes muskelspændinger, især i nakke og skulder og sidder som et stramt bånd rundt om hovedet med smerter i hele hovedet. Pandehovedpine kan man få ved forkølelse og bihulebetændelse og ved dårligt syn eller fordi man bruger briller med forkert styrke. Migræne er en særlig slags hovedpine, som kommer i anfald. Migræne udløses formentlig af sammentrækninger af blodkar ved hjernen. Den starter tit med synsforstyrrelser og kvalme efterfulgt af hovedpine og gør som regel kun ondt i den ene side af hovedet. Smerterne er bankende og dunkende og giver tit kvalme, rastløshed og koncentrationsbesvær, ligesom man samtidig er overfølsom for lys og derfor har det bedst i mørke lokaler. Blodtryksforhøjelse viser sig ofte som længerevarende hovedpine. Hovedpine kan også være fremkaldt af medicin. Noget af det vigtigste man kan gøre for at forebygge hovedpine, er at drikke vand hver dag, også selvom man ikke er tørstig. Man skal drikke fra 1½ til 2½ liter vand hver dag.

Slip af med hovedpinen

Smertestillende håndkøbsmedicin type Panodil, Ipren eller Kodimagnyl virker ofte godt. Brug næsedråber ved hovedpine i forbindelse med længerevarende forkølelse. Få eventuelt kontrolleret dit blodtryk. Tal med tandlægen, hvis problemet er skævt bid og ømhed fra tyggemusklerne. Optræder hovedpinen altid på arbejdspladsen og aldrig når du har ferie, kunne det være en forkert arbejdsstilling, der er forklaringen. Optræder hovedpinen i forbindelse med læsning, bør du få undersøgt dit syn. Husk altid at drikke vand hver dag.

Kontakt lægen, hvis du har migrænehovedpine, da det er vigtigt at få lagt en forebyggende behandlingsplan. Hvis hovedpinen varer i længere tid eller er ledsaget af kvalme eller hvis du i mere end én uge har haft et dagligt forbrug af smertestillende medicin. Hvis du har pandehovedpine og feber efter forkølelse. Hvis der er tale om pludselig, uudholdelig hovedpine. Hvis der er forværret hovedpine om morgenen og eventuelt opkastninger.

Om migræne

Migræne er en sygdom og en af de hyppigste former for hovedpine. Migræne skyldes ofte arv. Der er typisk tale om anfald af halvsidig hovedpine, opkastning og overfølsomhed for lyd og lys. Anfald, der kan varer fra 4 timer til 2-3 dage. Ikke alle anfald er lige slemme. De fleste med migræne har 1-2 anfald om året og kun få har mere end 2 anfald om måneden. Migræne starter ofte i barndommen og ses sjældent efter 60 års alderen. Et langvarigt forløb med få anfald er typisk for sygdommen. Mange med migræne kan mærke, når anfaldene er på vej. Anfald starter ofte med nogle vage symptomer som fx gaben, irritation, sult, trang til bestemte fødevarer og ukoncentrerethed.

Et migræneanfald kan begynde med nogle minutters flimren for øjnene efterfulgt af hovedpine i den ene side af hovedet. Andre migræneramte kan opleve nedsat syn, let lammelse i en arm eller talebesvær og føleforstyrrelse. Smerterne opleves som pulserende, og forværres ved fysisk aktivitet. De fleste får som nævnt kvalme og evt. opkastninger. Mange klager over øget lyd og lysfølsomhed og går derfor i seng for nedrullede gardiner og lukkede døre. Hvad kan man gøre? Nogle kan klare sig med smertestillende håndkøbstabletter og kvalmestillende midler. Der findes effektiv migrænemedicin, der fås på recept fx Imigran, der også anvendes mod Hortons hovedpine (Klyngehovedpine). Findes som injektion, stikpiller, tabletter og næsespray. - Kontakt lægen ved migrænehovedpine.

Hyppige årsager

Når det gælder om at dæmme op for hovedpine, er det bedste at forsøge at finde frem til årsagen og så få gjort noget. Eksempelvis få kigget på og tilrettet en arbejdsstilling eller få passende med søvn eller undgå alkohol og rygning eller dæmpe for stresset eller få drukket vand hver dag. Hyppige årsager til hovedpine er eksempelvis: For meget kaffe. Drikker man store mængder kaffe, kan man blive afhængig af koffein. En del af de symptomer kan være hovedpine. Det man så kan gøre, er at trappe kaffeforbruget ned over en periode. Bekymringer og stress. Det være sig problemer på job-bet, bekymringer i det hele taget, skænderier og enhver form for stress kan sætte sig i kraniet som smertefuld dunken. Det man så kan gøre, er at stoppe op og tage problemerne alvorligt og giv sig tid til at tænke igennem, hvad man kan gøre for at ændre situationen.

For mange hovedpinepiller? Faktisk kan for mange hovedpinepiller eller anfaldsmedicin mod migræne føre til tilbagevendende hovedpine. Indtagelse af smertestillende medicin mere end to eller tre dage om ugen kan i sig selv fremprovokere kronisk hovedpine (medicinfremkaldt hovedpine). Det man kan gøre, er at droppe medicinen eller trappe gradvist ned, hvilket oftest vil medføre færre migræneanfald og mere kontrollerede hovedpinesmerter. Forkert arbejdsstilling. En hyppig årsag til spændingshovedpine er en forkert arbejdsstilling. Det man kan gøre, er at foretage udspændingsøvelser, tjekke de daglige vaner, benytte hæve sænkeborde og tale med arbejdsgiveren om, hvad der i givet fald kan gøres. Spændingshovedpine kan også skyldes dårligt syn, skævt bid eller slidgigt i rygsøjlen.

Hovedpiner i tal

98 procent af alle voksne danskere har på et eller andet tidspunkt i livet oplevet hovedpine. Hver 4. kvinde og hver 10. mand har eller har haft migræne. 10 pct. af befolkningen har hovedpine en eller flere gange om ugen. Tre procent af befolkningen lider af kronisk hovedpine, det vil sige hovedpine hver eneste dag eller mere end hver anden dag året igennem. Hovedpine og migræne er årsag til 20 pct. af al sygefravær. Kilde: professor Rigmor Jensen, Dansk Hovedpinecenter 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere