Influenza - Type A, B, C

Influenza er en smitsom infektionssygdom der angriber luftvejene, som skyldes virus og som optræder i epidemier - oftest om vinteren. Fra luftvejenes slimhinder spredes influenza virus til resten af kroppen. Hvert andet til tredje år forekommer en decideret influenzaepidemi, der normalt varer fire til seks uger, hvor omkring 20 procent af befolkningen smittes. Der findes tre slags influenza. Type A, er den hyppigste og alvorligste med kraftige symptomer. Den dukker som regel op hvert andet eller hvert tredje år. A-influenza kaldes også H1N1 og svineinfluenza. Type B, har de samme symptomer, men ikke så kraftige. Dukker op hvert fjerde eller femte år. Type C, er den milde udgave med symptomer tættere på forkølelse. Influenza varer som regel tre til fem dage og viser sig oftest som pludselig temperaturstigning op til 40 grader, ledsaget af hovedpine, smerter ved øjnene, hæshed, tør hoste og smerter i muskler og led, nedsat appetit, hurtig puls med fornemmelse af hjertebanken og almen sygdomsfølelse. Symptomerne viser sig 1-2 dage efter man er blevet smittet. Efter 2-3 dage falder temperaturen og øvrige symptomer forsvinder gradvist. Vis hensyn til omgivelserne idet influenza smitter via hoste, nys, næse, hals eller lunger og via hænder med virus.

Hvordan behandles influenza?

Influenza skyldes en virus og kan derfor ikke helbredes med penicillin, men kun med lægemidler mod influenzavirus. Derfor sørg i stedet for ro og hvile samt rigeligt at drikke, da man sveder meget ved høj feber. Sov mest muligt og bliv inden døre. Undgå at ryge og drikke alkohol, da dette vil forlænge sygdomsperioden. Hovedpine og muskelsmerter kan behandles med almindelig febersænkende medicin som fx PANODIL og PAMOL. Tag eventuelt hostemedicin. Man sover bedst, hvis søvnen er ufor-styrret af hoste.

Influenza Type A og Type B kan behandles med Tamiflu (oseltamivir), som hæmmer influenzavirus. Det helbreder ikke influenza, men lindrer symptomerne og forkorter sygdomsperioden. Skulle der opstå komplikationer med bakterier fx bihulebetændelse, mellemørebetændelse eller lungebetændelse kan lægen ordinere antibiotika fx Penicillin. Der kan vaccineres mod influenza. Det tilråder man især mennesker over 65 år, gravide, personer med sygdomme i hjerte og lunger samt personer i sundhedssektoren. Søg læge, hvis symptomerne ikke aftager efter en uge eller hvis du føler dig omtåget og fjern eller har meget høj feber.

Her et par gode råd når du har influenza

Det er vigtigt, at man bliver hjemme og undgår kontakt med flere mennesker end højst nødvendigt, indtil man er smittefri. Det er også vigtigt, at man ringer til lægen i stedet for at møde op i venteværelset, og hvis nogen i husstanden er syg, er det i øvrigt en rigtig god idé at lufte hyppigt ud og gøre rent jævnligt med sæbe, særligt dørhåndtag og andre steder, hvor flere rører. - Klik mandler og kyssesyge >> 

Særligt udsatte

Influenza kan være farlig for ældre mennesker. Især ældre på plejehjem og folk med lunge- og kredsløbssygdomme bør lade sig vaccinere én gang årligt mod influenza for at undgå, at influenzaen kan blive starten på andre sygdomme. Influenza kan også være ubehagelig for gravide, men er ikke farlig for fosteret. Udsat er også personale på sygehuse og plejehjem, da de let kan blive smittet af influenzapatienter og så videreføre smitten til andre patienter, inden de selv må sygemeldes. Da influenzatyperne hele tiden ændres, er det nødvendigt at gøre det til et fast årligt ritual at få vaccinen, hvis man er i risikogruppen eller ansat i sundhedsvæsenet. Hvis man er i tvivl, kan man søge sin læge.

Skal man lade sig vaccinere?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til grupper, som er særligt udsatte for at få alvorlige følgesygdomme til influenza: Alle personer over 65 år, gravide, personer med nedsat lungefunktion, astma, hjertekarsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar, personer der bor på plejehjem, personer med andre svækkelsestilstande, hvor lægen vurderer, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, ansatte i sundhedssektoren blandt andet hospitalspersonale. Vaccinationen skal foretages hvert år i oktober eller november, da influenzatyperne hele tiden ændrer sig. Beskyttelsen indtræder cirka to uger efter, at man er blevet vaccineret. Yngre raske mennesker kan regne med at være beskyttet i 70-90 procent af de tilfælde, hvor de bliver udsat for smitte. Ældre er kun beskyttet i cirka 60 procent af tilfældene, men beskyttelsen mod alvorlige følgesygdomme, hospitalsindlæggelse og dødsfald er noget højere. Beskyttelsen varer kun i godt 6 måneder, så man skal vaccineres hvert år. Små børn kan godt tåle vaccinen. Hvert år dør omkring 1000 mennesker af den almindelige sæsoninfluenza. Især ældre og i forvejen svækkede.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere