Insektstik og insektbid

Alle kender til insektstik. Bier, hvepse, gedehamse, edderkopper, myrer, lopper og myg er de mest almindelige. De kan alle stikke eller bide. Imidlertid er de fleste insektstik ganske ufarlige, også selv om hævelsen kan være både udtalt og ubehagelig. Kun i sjældne tilfælde, hvis man er allergiker og overfølsom overfor bistik eller hvepsestik, er der grund til bekymring. Ved overfølsomhed kan man nemlig reagere voldsomt med blodtryksfald, hvilket kan give ildebefindende eller bevidstløshed, hævelser som svulne læber og øjenlåg, kløe og besvær med vejrtrækningen. Stikkende insekter som hvepse og bier har en brod på bagkroppen, som er forbundet med en giftblære, der tømmes ind under huden, hvilket gør ondt. Biens brod har modhager og bliver derfor siddende tilbage i huden. Fjernes brodden ikke, vil der fortsat blive pumpet gift ind under huden. Lopper, lus, myg og skovflåter har det til fælles, at de suger blod, hvilket efterlader et rødt, hævet og kløende mærke på huden. Bid af en skovflåt (mide) kan betyde, at bakterien ’Borrelia’ overføres, og i sjældne tilfælde medføre alvorlig betændelse i form af sygdommen ’Borreliose’, som nogle skovflåter bærer i sig. Det er derfor vigtigt at kontrollere, at man ikke har en skovflåt siddende.

Myggestik

Myggestik i Danmark er ganske ufarlige. Opdager du en myg, der er i gang med at stikke, så lad den stikke færdig. Den suger nemlig en del af giftstoffet ud igen, når den er færdig. Så hvis du afbryder den, risikerer du, at stikket klør endnu mere. Er du blevet stukket, så kan kløen fra myggestik dæmpes med en lokalbedøvende creme med fx lidokain eller et kløestillende middel i form af creme, stift, spray eller tabletter fx Autan Akut eller Rød RexCure spray eller Relief+ creme eller Beurer Myggestik Healer.

Har du ikke kløestillende midler ved hånden, så prøv at gnide stikket med agurk eller løg eller prøv at komme spyt, sæbe, tandpasta eller isterninger på myggestikket. Man kan også dæmpe kløen med en klud opvredet i meget varmt vand - det lindrer. Har du en meget kraftig reaktion på myggestik med kløe og voldsomme hævelser, kan antihistaminer lægemidler være løsningen. Fås i håndkøb som fx Telfast og Duact - og på recept. Hvis du rejser i troperne, er det vigtigt at holde fokus på myggestik, fordi de kan overføre alvorlige sygdomme fx malaria, gul feber og hjernehindebetændelse.

Bier og hvepse

Bistik og hvepsestik er ubehagelige, men de overfører ikke sygdomme. Der findes ingen midler, der kan holde bier og hvepse væk, men man kan undgå at drikke eller have søde sager stående fremme sent på sommeren. Det tiltrækker nemlig bier og hvepse. Hvis man alligevel bliver stukket handler det om at fjerne brodden og den nogen gange vedhængende giftsæk. Skrab brodden af med en negl eller pincet. Tryk ikke brodden ud, da giften ellers bare bliver presset yderligere ud i huden. Brug en giftsuger, og sug giften ud af stikket. Giftsugeren placeres over stiksåret, og man trækker opad i stemplet for at få giften ud. Vask derefter stikket med vand og sæbe. Kløen kan dæmpes med lokalbedøvende og kløestillende midler fx lidokain eller benzocain - eller med antihistaminer. Tabletter med ibuprofen fx Ipren mindsker generelle smerter efter insektstik. Et bistik kan også lindres ved at duppe med en lille smule salmiakspiritus og efterfølgende gnide bistikket med et gennemskåret løg. Der er forskel på biens og hvepsens gift. Ved hvepsestik kan man duppe citronsaft eller eddike på stiksåret, hvilket virker neutraliserende på den basiske hvepsegift.

Vaccination mod allergi

Bier, gedehamse og hvepse er farlige for allergikere - og hvis man bliver stukket i hals, mund eller svælg. Især hvis man bliver stukket mange gange samme sted. Kontakt i den situation læge eller skadestue med det samme. Også selvom du ikke er allergisk. Kontakt lægen dagen efter, hvis du hæver kraftigt, eller hvis hævelsen bliver værre i dagene efter, idet der kan være tale om udvikling af betændelse eller allergi. Hvis du er meget allergisk, bliver dårlig eller hæver voldsomt op, kan man vaccinere mod kraftige reaktioner ved bistik og hvepsestik. Tal med din læge om ”allergivaccination mod insektstik”.

Skovflåter og skovflåtbid

Skovflåten er aktiv fra april til oktober, men har sin højsæson fra juni til august. Får man en skovflåt på sig, vil den ofte vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på kroppen fx skridtet eller armhulerne, men kan reelt slå sig ned alle vegne. Her bider den sig fast og giver sig til at suge blod. Man mærker almindeligvis ikke noget bid og vil typisk først opdage flåten, når man får øje på den - og lidt rødme af huden omkring flåten. Det betyder dog ikke, at man er blevet smittet med Borrelia bakterien. Rødme omkring bidstedet skyldes irritation fra flåten. Nogle opdager slet ikke, at de er blevet bidt af en skovflåt. Efter nogle dage, når flåten har fået blod nok, falder den af sig selv.

Et bid fra en skovflåt er i sig selv harmløst, men nogle skovflåter kan ved biddet overføre bakterien Borrelia til mennesker. I sjældne tilfælde kan det medføre alvorlig betændelse i form af sygdommen ’Borreliose’, som nogle skovflåter bærer i sig. Sygdom opstår dog kun ved cirka 2 procent af alle flåtbid. Som udgangspunkt bør man fjerne en skovflåt så hurtigt som overhovedet muligt. Det hedder sig, at man undgår smitte, hvis skovflåten fjernes inden for det første døgn. - Klik skovflåtbid >>

Sådan fjernes en skovflåt

Hvis skovflåten har nået at bide sig fast, sidder den med hovedet nede i huden. Her suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod. Når man skal fjerne den, skal man have hele skovflåten ud. Det vigtigste er, at man ikke klemmer hul på flåtens krop, hvor borrelia bakterien findes. Tag med en pincet fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt. Drej flåten rundt et par gange, og trækker langsomt og sejt, indtil den giver slip med hovedet intakt. Eller endnu bedre brug en speciel flåttang, som sættes ind under flåten og derefter vippes op (købes på apoteket). Apoteket tilbyder også en flåtfjerner, hvor flåten effektivt fryses ihjel ved brug af en særlig kølespray. Uanset metode, vask efterfølgende altid bidestedet med vand og sæbe eller med et flydende desinficerende middel for at undgå betændelse. Hvis man er blevet bidt af en skovflåt og efterfølgende har fjernet den, er risikoen for ’borreliose’ så lille, at der ikke er grund til forebyggende behandling med penicillin. 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere