Kløe - akut udslæt

Kløe er et almindeligt symptom ved en lang række af hudsygdomme, og kan undertiden være så voldsom, at den ødelægger nattesøvnen. Hudkløe skyldes stimulation af følenerver i huden. Hudkløe kan optræde begrænset til et enkelt eller flere områder, men det kan også klø over hele kroppen. Hudkløe optræder ofte sammen med nældefeber eller tørhed og vandmangel. Specielt drikker mange ældre alt for lidt vand. Faktisk er det nødvendigt at drikke to liter vand om dagen. Kløe kan også skyldes for meget sæbe hvilket tørrer huden ud, så den klør. Har man en sart hud og tilbøjelighed til kløe, bør man bruge flydende medicinsk sæbe og efter bad og vask smøre sig med fugtighedscreme uden parfume. Kløen kan også være en bivirkning af medicin. Kløe kan være tegn på sukkersyge og på leverlidelser, ligesom der ved nyresygdomme og visse blodsygdomme kan der være kløe. Kløen kan således opstå af mange forskellige årsager, men kan grundlæggende opdeles i dem der kommer udefra, og dem, der kommer indefra.

  • Udefra kommende årsager kan være fx nikkel, parfume, gummi, sæbe, skæreolier, medicin, fødevarer, insektstik og fnat.
  • Indefra kommende årsager kan være fx astmaeksem, hudsygdomme, tør hud, nyresygdomme, leversygdomme, galdesvejssygdomme, lymfekirtelsygdomme, blodsygdomme og stofskifte.

Særskilt er graviditetskløe et velkendt fænomen. I nogle tilfælde er det oplagt, hvad hudkløen skyldes mens det i andre tilfælde er nødvendigt, at blive undersøgt for allergi og andre sygdomme. Allergimedicin virker i visse tilfælde. Binyrebarkhormoner modvirker betændelsesreaktionen i huden og dæmper derfor også kløen. Lokalbedøvende midler kan have en vis virkning. Uanset hvad bør man gå til læge og blive ordentligt undersøgt, da kløe er et symptom og ikke en sygdom i sig selv.

Hudkløe og akut udslæt

De fleste kløende udslæt er ufarlige. Når du klør dig, bliver huden yderligere irriteret, rød og varm. Brug af vand og sæbe udtørrer huden og forstærker kløen. Kløen kan dæmpes med fugtighedscreme eller behandles med allergimedicin og tabletter med antihistamin fx Alnok tabletter, Cetirizin tabletter eller Cetirizin PCD tabletter. 

INSEKTSTIK: Akut udslæt kan skyldes insektstik, hvor bier, hvepse, gedehamse, edderkopper, myrer, lopper og myg er de mest almindelige. De kan alle stikke eller bide. Imidlertid er de fleste insektstik ganske ufarlige, også selv om hævelsen kan være både udtalt og ubehagelig. Kun i sjældne tilfælde, hvis man er allergiker og overfølsom overfor bistik eller hvepsestik, er der grund til bekymring. - Klik insektstik >>

FNAT: Akut udslæt kan også skyldes fnat. Fnat skyldes smitte med den humane fnatmide. Miden overføres ved tæt kontakt mellem mennesker. Samtidig med kløe, vil der ofte opstå små røde knopper på arme og kroppen. På grund af kløen vil der hos mange være kradsmærker rundt omkring på kroppen. Vær derfor opmærksom på om du er smittet med fnat. Det kan være, hvis du fx klør over hele kroppen, uden nogen anden god årsag. Søg i givet fald straks læge så du kan forhindre, at andre bliver smittet.

NÆLDEFEBER: Akut udslæt kan også skyldes nældefeber, der er kløende udslæt, som kommer i løbet af minutter. Nældefeber er en almindelig hudsygdom, der viser sig som et lyserødt og kraftigt kløende hududslæt, der ofte giver vabler. Udslættet ligner myggestik, og kan optræde overalt på kroppen. Nældefeber er som regel kortvarig og går i ro af sig selv igen og kan være udløst af fødevarer, infektion eller medicin, eller af kulde, varme eller tryk. - Klik nældefeber >>

Graviditetskløe – min hud klør

Hudkløe i svangerskabet er almindeligt og kan skyldes fysiologiske forandringer i huden og hudsyg-domme samt hudlidelser, som er specifikke i graviditeten. Bortset fra udslæt er hudkløe det mest almindelige symptom, hvor omkring 5 procent af alle gravide menes at være generet af hudkløe og tør hud i graviditeten. Hudkløe er som oftest ganske harmløst, men samtidig meget generende - især kløe på maveskind, håndflader og fodsåler. Kløe kan skyldes at du sveder mere end ellers, eller at huden spændes ud, fordi du hober vand op i kroppen. Men kan også skyldes en påvirkning af leveren, der udskiller kroppens affaldsstoffer. Under en graviditet kan der ske ophobning af affaldsstoffer i kroppen - især galdestoffer.

Klør din hud meget bør du tage en snak med din læge eller jordemoder, hvor en klinisk undersøgelse og en blodprøve bør kunne give svaret på din kløe. Afhængig af hvor langt du er din graviditet, vil lægen ofte vælge at give dig allergimedicin med antihistaminer fx Zyrtec. Efter fødslen vil din kløe med stor sandsynlighed forsvinde helt. Det du selv kan gøre her og nu for at lindre en generende kløe er at bruge fugtighedscremer og olier uden parfume - og undgå sæbe. Klør det meget, er det godt at køle huden fx ved et koldt styrtebad. Og på apoteket kan du købe kølende linimenter. Et husråd er fx citronmelisse, der er lindrende og godt for huden - Mellisa Citronmelisse Creme.

Kløe og tør hud om vinteren

Problemet med tør og sart hud forværres om vinteren på grund af kold og tør luft, hvor luftfugtig-heden er lav, og huden derfor nemt kommer til at føles tør og stram - og måske begynder at skalle af. For megen brug af sæbe kan også være medvirkende, fordi sæber kan affedte huden. For lange og for varme bade er heller ikke hensigtsmæssige. Ansigtshuden er mest følsom, og generne kommer og går uden, at det altid er muligt at finde årsagen. Flertallet med sart hud har en familiær tendens til på et tidspunkt i livet at få hudgener af forskellig art. Ved tendens til tør hud, er det vigtigt både at forebygge og behandle huden med fugtighedscreme. Jo mere tør huden er, des højere fedtindhold har du brug for i de cremer du bruger.

Tør hud er for de fleste en hud, der er ru og skællende ofte med symptomer i form af kløe. Tør hud viser sig hyppigst på siderne af benene, og her varer den også længst. Tør hud giver ligesom sart hud flest gener om vinteren. Kløen kan være særligt udtalt lige efter bad. Ældre og syge bliver lettere generet af tør hud. Det er normalt, at tør hud tiltager med alderen og forværres af sygdom og dårlig ernæring. Har du meget tør hud eller eksem, bør du givetvis bruge en specialcreme, der indeholder ekstra store mængder af hudens naturlige fedtstoffer, som en forstærkning af hudbarrieren. Tør hud er ikke kun irriterende, men også et første tegn på, at hudens barriere er reduceret - skadet. Tal med læge eller apotek om mulighederne.

B12-vitamin creme kan hjælpe mod kløe – også kronisk kløe kan afhjælpes med fugtighedscreme med aktiv vitamin B12. Virkemåden antages at være den, at vitaminet i visse sammenhænge er en effektiv antioxidant, der neutraliserer kvælstofilte (NO) i betændte væv. Kløe er et problem ved mange andre hudsygdomme, ligesom mange ældre lider af kronisk kløe. Det anslås, at hver tiende ældre i Danmark har B12-vitaminmangel. Cremen fås som fx VITACREME B12.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere