Lungebetændelse - kold lungebetændelse

Lungebetændelse ses hos både børn og voksne, særligt hos ældre og optræder hyppigst om vinteren. Lungebetændelse starter ofte ret pludseligt med høj feber, hoste, kulderystelser og smerter i brystkassen som de første tegn. Lungebetændelse optræder ofte lige efter en virusinfektion som fx influenza eller forkølelse med løbenæse, ondt i halsen og tør hoste. Lungebetændelse er primært forårsaget af forskellige bakterier og mere sjældent af virus. Alle med lungebetændelse har feber - det gælder også ”kold lungebetændelse”. Feberen kommer som lyn fra en klar himmel og stiger ofte til over 39 grader. Du vil opleve smerter i brystkassen lokaliseret nedadtil i lungerne. Smerter, der forværres ved hoste og dyb vejrtrækning. De fleste der har lungebetændelse er så syge, at de må ligge i sengen. Lungebetændelse er samtidig så alvorlig, at du ved mistanke om sygdommen altid bør kontakte din læge. Kontroller forinden din temperatur. Lægen stiller diagnosen ved at lytte på lungerne, vurdere dine symptomer og tage enkelte blodprøver. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at tage et røntgenbillede af lungerne for at se lungebetændelsen. Lungebetændelse behandles med antibiotika - penicillin. Lungebetændelse kan godt smitte mellem mennesker, men generelt er lungebetændelse ikke særlig smitsomt.

Symptomer på lungebetændelse

De typiske symptomer er feber, kulderystelser, hoste med slim, åndenød og smerter ved dyb vejrtrækning. Samtidig er man ofte alment medtaget, træt, mat og kan have muskelsmerter og hovedpine. Feberen kommer pludselig og vil ofte stige til over 39 grader. Hosten er tør et par dage, men ret hurtigt kommer der opspyt af tykt gulligt eller grønligt sekret. Ikke sjældent er der frisk blod i opspyttet. De fleste der har lungebetændelse er alvorligt syge og har behov for at ligge i sengen. Vejrtrækningen er hurtig og åndenøden kan være markant. Man vil ofte se ældre, at de ikke kan klare sig selv og derfor bliver indlagt på sygehus. Lungebetændelse er en betændelse i lungevævet som følge af infektion med bakterier eller virus. Når lungevævet bliver betændt, fungerer det dårligt. Jo mere omfattende lungebetændelsen er, jo mere påvirket bliver vejtrækningen. I svære tilfælde af lungebetændelse kan bakterierne via lungerne sprede sig til blodet og medføre hurtig puls, lavt blodtryk og chok. Ved milde tilfælde er lungesymptomerne ikke så fremtrædende og ligner en mild influenza, som kan være svær at skelne fra akut bronkitis eller astma. Ved mistanke om lungebetændelse bør man søge læge.

Behandling af lungebetændelse

Behandling af lungebetændelse består primært af antibiotika - oftest penicillin. De fleste kan behandles i hjemmet 7-10 dage med tabletter. Samtidig er det vigtigt at kroppen får ro og hvile i nogle dage for at fremskynde helbredelsen. Hold dig varm, drik rigeligt og undgå rygning. Som regel falder temperaturen i løbet af det første døgn og man begynder at føle sig bedre tilpas. Ved svære tilfælde af lungebetændelse falder temperaturen dog først efter nogle dage. Får man det ikke bedre i løbet af det første døgn efter at penicillinbehandlingen er startet, er det som regel fordi penicillin ikke er den rigtige behandling og man bør derfor ringe til lægen for evt. at få en anden type antibiotika. I alvorlige tilfælde hvis lungebetændelsen er voldsom eller man er svækket i forvejen kan det blive nødvendigt at foretage indlæggelse på et sygehus. - Prognosen ved behandlet lungebetændelse er god. Behandling med antibiotika virker nemlig hurtigt på feberen og de andre symptomer. Som regel er man i bedring i løbet af få dage - også selv om trætheden godt kan vare ved i flere uger.

Kold lungebetændelse

Alle med ”kold lungebetændelse” har feber og langvarig, tør hoste. ”Kold lungebetændelse” kaldes også ”atypisk lungebetændelse”. Det er en udbredt opfattelse at ”kold lungebetændelse” betyder at man ikke har feber - det er forkert. Imidlertid er symptomerne på ”kold lungebetændelse” anderledes og mindre alvorlige end ved den ”almindelige" lungebetændelse. ”Kold lungebetændelse” skyldes typisk bakterier ’Mycoplasma pneumoniae’ eller ’Chlamydia pneumoniae’, men også svamp og virus kan forårsage sygdommen. Infektionen rammer hovedsageligt yngre personer mellem 5 og 25 år, medens den sjældent ses hos børn under 5 år og hos ældre over 50 år. Sygdommen forekommer hver vinter og udvikler sig cirka hvert fjerde år med så mange tilfælde, at der er tale om en epidemi. ”kold lungebetændelse” starter oftest som en almindelig forkølelse med ondt i halsen, hovedpine, løbende og tæt næse, let temperaturforhøjelse 38-39 grader og tør hoste. Der kan også være influ-enzalignede symptomer som fx hæshed, kulderystelser, mathed og ørepine. ”Kold lungebetændelse” er meget smitsom og smitter igennem luften - for eksempel ved nys og hosten. Varigheden, fra man smittes til man bliver syg, er typisk 2-3 uger.

Behandling af kold lungebetændelse: En ”kold lungebetændelse” kan behandles med en særlig type tabletter fx erythromycin eller tetracyklin, der begge er antibiotika - almindelig penicillin virker ikke. Der kræves typisk behandling over 2-3 uger. Du kan med fordel tage febernedsættende medicin med paracetamol til natten fx Pamol, Pinex eller Panodil, så sover du bedre. Man kan supplere med et hostedæmpende middel, hvor mørk chokolade med et højt kakaoindhold på, mindst 70 pct., er et meget effektivt middel mod hoste. Du behøver ikke ligge i sengen, hvis du hellere vil være oppe, men drik rigeligt og undgå rygning. Da betændelsen er ret langvarig, tærer både den og hosten på kræfterne, hvorfor det er vigtigt med en sund kost og med ekstra tilskud af vitaminer og mineraler, fx Gerimax ginseng, Vitamun eller LongoVital, ligesom det er godt med et ekstra tilskud af C-vitamin og D3-vitamin, der er vigtigt for immunforsvaret.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere