Modermærker

Vi har alle modermærker på huden. Nogle er der allerede ved fødslen mens andre først viser sig i puberteten eller senere - modermærker opstår og for-svinder i løbet af livet. I gennemsnit har en voksen cirka 25 modermærker. Et modermærke starter ofte som en lille brun plet, der i løbet af nogle år vokser til et par millimeter i diameter. De fleste modermærker holder op med at vokse, når de når denne størrelse. Nogle kan dog begynde at vokse i tykkelsen, så de bliver til små brune knopper. Et modermærke er en samling af pigmentceller i huden. Pigmentceller er de celler, som giver huden farve og beskytter mod solens ultraviolette stråling. Der er sjældent grund til at fjerne modermærker, men alligevel vælger en del grundet fysisk ubehag eller af kosmetiske årsager, at få fjernet modermærker ved en lille operation. De fleste modermærker er ufarlige, men enkelte kan omdannes til ondartet hudkræft. Risikoen for hudkræft stiger med antallet af solskoldninger og udbredt soldyrkning. Man skal lade være med at kradse eller selv forsøge at fjerne modermærker.

Normale modermærker er i sig selv helt harmløse, men det er vigtigt at holde øje med, om modermærkerne forandrer udseende, eller om der kommer nye modermærker, da forandringer i nogle tilfælde kan være tegn på modermærkekræft. Ondartede modermærker vil ofte være asymmetrisk i kombination med en uregelmæssig kant, flere farver og et modermærke større end 6 mm. Det vurderes, at ultraviolette stråler fra solen er årsag til stort set alle tilfælde af modermærkekræft.

Modermærkekræft

Det vigtigste tegn på modermærkekræft (malignt melanom) er, at modermærket ændrer udseende ved at skifte farve, form, overflade eller størrelse. Eller at modermærket begynder at klø, føles ander-ledes eller der dannes sår eller hvis der optræder modermærker i håndfladen eller under foden. Der kan være tale om helt ufarlige ændringer i modermærket, men der kan også være tale om begyndende modermærkekræft. Eventuelle forandringer der i givet fald sker relativt hurtigt, indenfor få uger eller måneder. Man bør derfor altid søge læge, hvis man har et modermærke, som i løbet af kort tid ændrer udseende. Desto hurtigere modermærket behandles, jo større er chancerne for helbredelse.

Undersøgelser viser et nøje sammenhæng mellem solens ultraviolette stråler og modermærkekræft. Personer med lys hud, lyst eller rødt hår, blå eller grønne øjne har størst risiko for at udvikle modermærkekræft eller malignt melanom i fx øjet. Risikoen bliver samtidig større ved overdreven solbadning og brug af solarium. Omvendt ses modermærkekræft så godt som aldrig hos mennesker med meget mørk hud, der er bedre beskyttet mod solens skadelige stråler. Brug af solarium medfører overvejende bestråling med UVA stråler. Modermærkekræft rammer hvert år cirka 1000 danskere. Hvis kræften får tid til at udvikle sig, spreder den sig til andre dele af kroppen, hvor den kan være livstruende. Men hvis modermærkekræften bliver opdaget og bortopereret i tide, er der gode chancer for, at blive helt helbredt. 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere