Nældefeber - hudsygdom

Nældefeber (urticaria) er en almindelig hudsygdom, der viser sig som et lyserødt og kraftigt kløende hududslæt, der ofte giver vabler. Udslættet ligner myggestik, og kan optræde overalt på kroppen. Nældefeber kan opstå på få minutter. Nældefeber er som regel kortvarig og går i ro af sig selv igen. Der findes dog en kronisk form, som kan vare i op til flere år. I den akutte form viser ”nælderne” sig i 2-3 timer, for så at forsvinde og derefter måske opstå et andet sted på kroppen. Efter 24 timer er ”nælderne” som regel helt væk. Hvis tilstanden varer over en måned, kaldes det kronisk nældefeber. Nældefeber kan skyldes mange ting fx kuldepåvirkning, kraftig solbadning, tryk på huden, medicin ofte penicillin eller overfølsomhed over for tilsætningsstoffer i maden. I langt de fleste tilfælde (9 ud af 10 tilfælde) kan man ikke fastslå årsagen til nældefeber. En speciel form for nældefeber skyldes direkte kontakt med fx brændenælde og bjørneklo, ligesom bistik og hvepsestik kan udvikle nældefeber.

En alvorligere form for nældefeber hedder angioødem, som er en hævelse af hud og slimhinder, det vil sige typisk på læber, i munden, i halsen, omkring øjnene og i de ydre kønsorganer. Hævelsen er større end ved almindelig nældefeber. Hvis hævelsen sidder i svælget og luftvejene, er tilstanden alvorlig. Nældefeber kan behandles med allergimedicin, der indeholder antihistamin - fås i håndkøb på apoteket fx Alnok eller Cetirizin tabletter. I de yderst sjældne tilfælde, hvor nældefeberen som nævnt viser sig med hævelse i ansigt og mundhule, skal du ringe til lægen med det samme.

Symptomerne nældefeber

Kløe er som regel det første symptom på nældefeber. Kløen kan være meget voldsom, og kan genere både de daglige aktiviteter og søvn. Efter få minutter kommer nælderne, der viser sig som et hævet blegrødt til rødt udslæt på huden, vekslende i størrelse fra små knopper til større sammenhængende områder på kroppen. Områderne er lidt blegere i midten. Det typiske udslæt ligner resultatet af kontakt med en større mængde brændenælder eller brandmænd. Nælderne holder sig i 2-3 timer, for-svinder så - og opstår så måske et andet sted på kroppen. Efter et døgn er nælderne som regel helt væk. Hvis områderne stadig er der efter 24 timer, kan der være tale om en særlig form for nældefeber, der som regel skyldes bindevævssygdom (angioødem). En alvorligere form for nældefeber, som er en hævelse af hud og slimhinder i ansigtet omkring munden. Giver sådanne hævelser anledning til synke- eller vejrtrækningsbesvær, skal man straks opsøge vagtlæge eller skadestue.

Medicin og behandling

Der findes forskellige midler til behandling af allergi eksempelvis antihistamintabletter, mikstur, øjendråber, næsespray og creme. Nældefeber behandles med allergimedicin og tabletter, der indeholder antihistamin fx Alnok tabletter, Cetirizin tabletter eller Cetirizin PCD tabletter. Tabletterne virker ved at hæmme virkningen af histamin, som medvirker ved udviklingen af den allergiske reaktion.

Generelt skelnes mellem sløvende og ikke-sløvende antihistaminer. Vælg et antihistamin, som ikke sløver. Men lider du fx af svær hudkløe, kan de sløvende tabletter være en fordel, hvis du tager dem om aftenen. Ellers kan kløen gøre det umuligt at falde i søvn. Ved svær allergi er det sjældent nok kun at anvende antihistaminer. Her kan man med fordel kombinere med andre midler, som øjendråber, næsespray eller creme. Din læge vil evt. anbefale, at du også tager en tablet med binyrebarkhormon (steroider). I de allerfleste tilfælde forsvinder nældefeberen efter uger til måneder. De kroniske tilfælde kan dog vare år.

Indre og ydre årsager

Ved anfald af nældefeber bør du lægge mærke til, hvad du lige har spist, opholdt dig i eller rørt ved, lige før nældefeberen udviklede sig. Tænk på, om du før har haft nældefeber, og om der eventuelt kan være en sammenhæng.

  • Ydre årsager til nældefeber er berøring med brændenælder, insektbid og loppebid. Hos enkelte personer kan nældefeber også fremkaldes af fx lys, kulde, varme og tryk.
  • Indre årsager er lægemidler fx penicillin, magnyl og andre acetylsalicylsyreholdige hovedpinepiller, en del gigtmidler og smertestillende præparater. Nældefeber kan også udløses af fx skaldyr, nødder og jordbær. Levnedsmidler kan også indeholde konserveringsmidler og farvestoffer kan også udvikle nældefeber.

Selve diagnosen nældefeber er sjældent vanskelig at stille, hvorimod det kun er i omkring 10 pct. af tilfældene, at det lykkes at finde årsagen. 

Kontakt lægen

Hvis du får flere tilfælde af nældefeber. Hvis du har andre tegn på overfølsomhed som astma eller eksem. Hvis udslættene findes på store dele af kroppen, giver megen kløe, eller hvis du bliver utilpas. Hvis der er mistanke om, at en bestemt ting eller stof giver nældefeber. Hvis nældefeberen sidder på læberne, i munden eller i halsen. Hvis du tidligere har haft angioødem. Hvis du får åndenød samtidigt og bliver utilpas med svimmelhed og kvalme. 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere