Næseblod

Næseblod opstår, når et lille blodkar i næsen brister. Der skal ikke så meget til. Det kan være når du nyser, pudser næse, piller næse eller får et slag på næsen. Man kan oftest selv stoppe blødning med en vattampon eller gaze og ved samtidig at klemme hårdt med tommefinger og pegefinger om den bløde nedre del på næsen, så blødningen stopper. Hold fast og klem i 5-10 minutter. Normalt er det ikke svært at stoppe næseblod og selv om det bløder meget, er det sjældent farligt. Næseblod ses til tider i forbindelse med for højt blodtryk og blodfortyndende medicin, åreforkalkning, infektioner og alkoholmisbrug eller i vinterens løb hvor næseslimhinden tørrer ud, ligesom en enkelt kraftig pudsen næse også kan få de små blodkar i næsen til at briste. Næseblod kan se lidt voldsomt ud, men langt de fleste næseblødninger kan behandles uden hjælp fra en læge. Kontakt dog altid lægen ved mistanke om forhøjet blodtryk eller hvis næseblødningen er meget voldsom, hvad den kan være, når man får blodfortyndende medicin.

Stop næseblod

Sid med hovedet let foroverbøjet. Undgå at synke blodet. Derfor, sæt dig op og læn dig lidt forover så blodet ikke løber ned i halsen. Puds næsen ren for blod og pus. Stop derefter blødningen med en vattampon eller gaze og klem samtidig hårdt med tommefinger og pegefinger om den bløde nedre del på næsen, så blødningen stopper. Hold fast og klem i 5-10 minutter. Begynder det at bløde igen når du slipper, skal der klemmes igen i 5-10 minutter. Afkøl evt. næseryggen med en ispose.

Hvis blødningen bliver ved, så put en vattot vædet med næsedråber eller madolie ind i næseboret. Bløder du meget næseblod, er det vigtigt at holde næseslimhinden fugtig ved at bruge en saltvandsspray flere gange daglig. Normalt er det ikke svært at stoppe næseblod og faktisk standser de fleste blødninger spontant. For at forhindre yderligere blødning bør du undgå hård fysisk aktivitet, tunge løft og sport, slag eller stød mod næsen. De første 2-3 dage, skal man undgå varm mad, varme drikke og alkohol. Varme og alkohol udvider nemlig blodkarrene i næsen og kan betyde blødning.

Saltvandsopsnusninger i næsen

Skorper i næsen kan smøres med vaseline eller løsnes ved at snuse saltvand op i næsen. Opløs i en kop lunkent vand en kvart teskefuld fint salt. Hold hovedet over en vask. Tag en spiseske med saltvandsopløsningen og hold den under næseboret. Snus ind gennem det ene næsebor og hold for det andet næsebor. Lad vandet løbe ud af sig selv. Skyl næseboret en 3-4 gange, tre gange dagligt indtil skorperne er væk.

Læge ved hyppigt næseblod

Bliver der ved med at komme næseblødning, bør man konsultere en øre-næse-hals-læge, der så kan ætse eller brænde de udvidede, sarte blodkar væk - eller endnu bedre laserbehandle de blødende kar. Laserbehandling er meget brugt i dag, enten i lokalbedøvelse eller i fuld narkose. Fordelen ved laserbehandlingen er at laseren rammer meget præcist på karret, og vævet omkring blødningspunktet der så ikke brændes. Medicinsk kan forsøges lokalbehandling med specielle næsedråber. 

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere