Kvalme og opkastning

De fleste mennesker har prøvet at have kvalme, og måske opkastning som følge af kvalmen. Ofte er transportsyge og dermed påvirkning af ligevægtsorganet i det indre øre årsagen, men det kan også skyldes lægemidler, forstoppelse, psykiske forhold eller graviditet. Kvalme er en følelse af at skulle kaste op. I nogle tilfælde efterfølges kvalmen af opkastning. Samtidig med kvalme kan der være appetitløshed, bleghed, koldsved, hurtig hjerterytme og øget spytsekretion. Selve opkastningsprocessen udløses og styres fra opkastningscentret i hjernen. Fysiologisk findes i hjernen kroppens såkaldte brækcenter, der er funktionscenter for kvalme- og opkastningsrefleksen. Brækcentret aktiveres ved en fysisk eller kemisk påvirkning af mave eller tarm eller svælg eller ved påvirkning af det indre øre (transportsyge) eller via psykiske forhold som angst, syn og lugte. Der er således flere steder i kroppen, der har en rolle i kvalmemekanismen.

Årsager til kvalme kan være fx migræne, graviditet, hjernerystelse, infektion, alkohol, hjerteinfarkt, strålebehandling, ligesom visse lægemidler fx morfinpræparater og antibiotika giver kvalme som bivirkning. Kvalme har ofte en indlysende årsag, for eksempel transportsyge eller for meget alkohol. Ofte forsvinder kvalmen forholdsvis hurtigt efter at årsagen er fjernet. Men kvalme kan også være et symptom på alvorlig sygdom, og hvis man oplever vedvarende kvalme bør man altid gå til læge, så han kan finde ud af, hvorfor man har kvalme. Hvis der er blod i opkastningen, bør man også kontakte lægen. Ved ukompliceret kvalme hjælper det ofte at få et glas vand og frisk luft. Det er dog vigtigt at erstatte væsketab, hvis kvalmen giver opkastning og dermed rykker væskebalancen.

Køresyge, søsyge og luftsyge

Såkaldt transportsyge opstår, når der er ubalance mellem det øjet ser, og de informationer hjernen modtager. Kroppen har svært ved at tolke de modstridende oplysninger fra det, man ser og mærker, og så bliver man køresyg. Det er denne ”ubalance” der kan fremkalde kvalme og opkast. Børn bliver nemmere køresyge end voksne, fordi hjernen ikke er helt modnet endnu. Forebyggelsen er at kigge ud af vinduet, holde pauser, spise lidt og drik noget koldt fx Cola, grapetonic eller lemon (kulsyreholdige drikke dæmper kvalme). Få lidt frisk luft i bilen - og sov gerne undervejs. Rækker forebyggelse ikke, findes kvalmestillende medicin med Antihistaminer fx Prometazin tabletter og Marzine tabletter eller et særligt plaster med et stof, der også virker mod transportsyge. Plastrene er på recept, og kan bruges til børn over 10 år. Endvidere fås et akupressurbånd ’Sea-Band’, der er klinisk testet med dokumenteret effekt mod transportsyge og kvalme. Båndet kan også bruges ved graviditetskvalme.

Graviditetskvalme og opkast

Kvalme og opkastninger forekommer hyppigt i de første måneder af graviditeten - morgenkvalme. Kvalme og opkastning viser sig oftest i 5. og 6. graviditetsuge. Symptomerne er værst mellem 8. og 12. uge, og svinder typisk ved 16. til 18. uge. Mellem 50 og 85 pct. af gravide har kvalme, med eller uden opkastning. Sværhedsgraden af disse symptomer kan variere. For det meste er der kun tale om let morgenkvalme og ikke opkast, mens "hyperemesis gravidarum" er betegnelsen for en mere alvorlig tilstand. Hyperemesis medfører ofte, at den gravide kaster op flere gange i løbet af dagen, taber sig og kan betyde at den gravides helbred kan være truet. Hvorfor gravide får kvalme og kaster op, menes blandt andet at skyldes graviditetshormonet hCG (humant choriongonadotropin), men også psykiske påvirkninger som fx stress kan forværre kvalme og opkastninger. Desuden kan ubalance i blodsukkeret, blodmangel, lavt saltindhold i blodet og forstoppelse være årsag til kvalme.

Medicin, der reducerer kvalme og opkastning er effektiv for nogle gravide og er sikkert at tage under graviditeten. På apoteket kan købes et akupressurbånd ’Sea-Band’, der er klinisk testet med effekt mod transportsyge og graviditetskvalme. Akupressurbåndet virker ved at aktivere kroppens eget forsvar mod kvalme med et svagt tryk på akupressurpunkter under håndleddene - samme princip som akupunktur, bare uden nåle. Endvidere kan man i en vis udstrækning selv forebygge kvalme og opkast ved at spise hyppige, små måltider, der er ikke ligger for tungt. Undgå fed og krydret mad. Spis gerne ristet brød eller kiks. Drik rigelig væske som fx vand, saft og juice – og undgå te, kaffe og alkohol, der virker vanddrivende. Undgå evt. lugte, der måtte udløse kvalme og opkastninger og sørg for at få frisk luft hver dag. Imidlertid bør du kontakte din læge, hvis du kaster op mere end 3-4 gange om dagen, hvis du taber dig i vægt, hvis du ikke kan holde væske i dig eller hvis du har blodige eller grumsede opkastninger.

Kvalme og opkastning

Kvalme og opkastning er et hyppigt symptom hos mange kræftpatienter som følge af kemoterapi, strålebehandling og forskellige former for medicin og kan i konsekvens heraf skyldes en lokalirriterende virkning på mave-tarmkanalen, ændring af tarmens bakterieflora eller påvirkning af hjernens nervesystem. Nogle former for kemo kan hyppigere give kvalme og opkast end andre, ligesom det kan variere fra person til person. Ved strålebehandling opstår kvalme og opkastninger som bivirkning oftest ved behandling af hoved, hals, spiserør, mavesæk, tarm og underliv. Medicin kan også give kvalme og opkastning, specielt morfinpræparater og visse typer antibiotika. Tal med din læge om problemerne, idet kvalmestillende medicin ofte kan være en løsning. Det du selv kan gøre for at mindske problemer med kvalme og opkast er bl.a. at drikke 2-3 liter væske i døgnet ligesom syre- og kulsyreholdige drikke dæmper kvalme. Eksempelvis Cola, grapetonic, lemon og sportsdrikke.

Husråd mod kvalme og opkast

Drik rigeligt med væske, hvor syre- og kulsyreholdige drikke dæmper kvalme. Drik eksempelvis Cola, grapetonic, lemon eller sportsdrikke, syreholdige drikke med meget sukker, der hjælper med at dulme maven og dæmpe både kvalme og opkast. Hertil kommer, at sukker giver kroppen øget energi. Et husråd mod opkast, er også at lave og drikke en te af ingefærpulver. Ingefær fås også som kapsler fx Comfort Complex der har vist sig effektiv mod transportsyge og kvalme. Klik virus på balancenerven >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere