Skovflåtbid - Borrelia

Bid af en skovflåt (mide) kan overføre bakterien Borrelia til dig, og i sjældne tilfælde medføre alvorlig betændelse i form af sygdommen ’Borreliose’, som nogle skovflåter bærer i sig. Det er derfor vigtigt at kontrollere, at man ikke har en skovflåt siddende efter en tur i skoven. Selve biddet fra en skovflåt er ikke farligt. Du kan selv fjerne skovflåten, men kontakt lægen, hvis du får et ringformet udslæt eller lammelser. Skovflåten har højsæson fra april til oktober og trives i et fugtigt, skyggefuldt terræn. Særligt i løvskove og lysninger med højt græs, hvor skovflåten sidder på toppen af et strå, hvorfra den kan bide sig fast i ben eller arme. Den ses først som en lille sort plet på huden. Senere, når den suger blod, vokser den, og man kan se kroppen og hovedet, hvor den har boret sig ned i huden. Det tager to døgn fra skovflåten har bidt sig fast, og indtil den har overført Borrelia. Den skal derfor fjernes hurtigst muligt.

Borreliose er som nævnt en infektionssygdom, der kan opstå som følge af et bid fra skovflåten. Bliver du smittet med Borrelia, kan du udvikle to forskellige sygdomme, som begge skal behandles med antibiotika. Det ene forløb er et ringformet udslæt, hvor du kan opleve hovedpine, ondt i kroppen og let feber. Det andet forløb er betændelse i nervesystemet, hvilket heldigvis sker meget sjældent. 

Skovflåter og skovflåtbid

En skovflåt er en blodsugende mide. Får man en skovflåt på sig, vil den ofte vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på kroppen fx skridtet eller armhulerne, men kan reelt slå sig ned alle vegne. Her bider den sig fast og giver sig til at suge blod. Man mærker almindeligvis ikke noget bid og vil typisk først opdage flåten, når man får øje på den - og lidt rødme af huden omkring flåten. Det betyder dog ikke, at man er blevet smittet med Borrelia bakterien. Rødme omkring bidstedet skyldes irritation fra flåten. Nogle opdager slet ikke, at de er blevet bidt af en skovflåt. Efter nogle dage, når flåten har fået blod nok, falder den af sig selv. Et bid fra en skovflåt er i sig selv harmløst, men nogle skovflåter kan ved biddet overføre bakterien Borrelia til mennesker. I sjældne tilfælde kan det medføre alvorlig betændelse i form af sygdommen ’Borreliose’, som nogle skovflåter bærer i sig. Sygdom opstår dog kun ved cirka 2 procent af alle flåtbid. Som udgangspunkt bør man fjerne en skovflåt så hurtigt som overhovedet muligt, så man undgår smitte.

Sådan fjernes en skovflåt

Hvis skovflåten har nået at bide sig fast, sidder den med hovedet nede i huden. Her suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod. Når man skal fjerne den, skal man have hele skovflåten ud. Det vigtigste er, at man ikke klemmer hul på flåtens krop, hvor borrelia bakterien findes. Tag med en pincet fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt. Drej flåten rundt et par gange, og trækker langsomt og sejt, indtil den giver slip med hovedet intakt. Eller endnu bedre brug en speciel flåttang, som sættes ind under flåten og derefter vippes op (købes på apoteket). Apoteket tilbyder også en flåtfjerner, hvor flåten effektivt fryses ihjel ved brug af en særlig kølespray. Uanset metode, vask efterfølgende altid bidestedet med vand og sæbe eller med et flydende desinficerende middel for at undgå betændelse. Hvis man er blevet bidt af en skovflåt og efterfølgende har fjernet den, er risikoen for ’borreliose’ så lille, at der ikke er grund til forebyggende behandling med penicillin.

Faresignaler - ringformet udslæt

De første signaler om et flåtbid kan være en voksende rød plet omkring det sted, hvor flåten har bidt. Den røde plet (udslættet) viser sig typisk 1-4 uger efter biddet. Flåten er på det tidspunkt sædvanligvis faldet af. Samtidig med at rødmen bliver gradvist større og større, bliver huden rundt om selve bidstedet blegt og nærmest normalfarvet. Derved kommer udslættet til at ligne en ring, der breder sig som en ”heksering”. Mange vil samtidig opleve influenzalignende symptomer fx hovedpine, let feber, træthed og ledsmerter. Kontakt lægen, hvis der udvikler sig et ringformet udslæt, der hvor skovflåten har bidt. Infektion med Borrelia skal behandles med antibiotika.

Betændelse i nervesystemet

Det er heldigvis meget sjældent, at et flåtbid fører til betændelse i nervesystemet. Hvert år udvikler omkring 200 danskere, der smittes med Borrelia betændelse i nervesystemet. Neuroborreliose og dermed symptomerne på betændelse i nervesystemet udvikler sig fra én uge og op til 4 til 5 måneder efter biddet. Måske har man glemt, at man for et stykke tid siden er blevet bidt - eller har slet ikke opdaget det. Symptomerne starter ofte med smerter i ryggen, typisk mellem skulderbladene og i nakken. Typisk vil der stråle smerter ud i begge arme, ligesom man vil opleve kraftnedsættelse eller lammelse af den ene ansigtshalvdel. Mere sjældent vil forekomme langvarig hovedpine, feber, nedsat appetit, vægttab og udtalt træthed. Kontakt lægen med det samme ved mistanke om betændelse i nervesystemet. Det vil sige, hvis du får lammelser i arme, ben eller i den ene halvdel af ansigtet. Neuroborreliose kræver altid behandling med antibiotika, ofte under indlæggelse på sygehus.

Flåtsygdomme

TBE: Kan ikke behandles, men kun forebygges. Hidtil kun fundet et par steder her i landet. TBE kan give den alvorlige virussygdom hjernebetændelse. - Borreliose: Meget udbredt over hele landet. Den smitter, når flåten sidder i længere tid på huden. Man kan behandle med antibiotika, men ved sen behandling kan sygdommen give alvorlige, neurologiske skader. - Harepest: Sjældnere flåtsygdom, som kan behandles med antibiotika. - Anaplasmose: Sjældnere flåtsygdom, som kan behandles med antibiotika. - N. mikurensis: En ny bakterie her i landet. Opdages ikke ved en normal bakterieanalyse. Symptomerne ved smitte er høj feber i længere tid, ondt i led, udslæt og mindre blodpropper. Kan behandles med antibiotika og anses for lidt mindre farlig end andre kendte flåtsygdomme.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere