Smerter - akut kronisk

Smerter styres af nervesystemet, hvor hjernen via nervesignaler får besked om, at kroppen kan være ramt af en skade eller sygdom eller lidelse. Når signalet opfattes af hjernen, mærker vi smerten og kroppen fortæller derved, at der er noget galt. Der findes mange forskellige typer af smerte fra hovedpine, feber og influenza til menstruationssmerter, rygsmerter og tandpine. Ledsmerter er også en almindelig smertetype, som de fleste kender til. Smerter kan også opstå efter amputation, hvor der kan opleves voldsomme smerter i den manglende legemsdel - såkaldte fantomsmerter. Smerter inddeles i akutte og kroniske. Akut smerte er en smerte der opstår pludseligt i forbindelse med skader eller kirurgi og som kan behandles. Kronisk smerte defineres som en smerte der vedvarer udover én måned for forventet smertefrihed.

Man kan ikke måle smerter direkte, idet oplevelsen af smerte og ubehag er individuel og personlig. Dermed være sagt, at ordet smerte har forskellig betydning, hvor en person med hovedpine eksempelvis ikke mener det samme med at have ondt, som en person med en smertelig sorg eller en patient med kræft. Smerte kan i nogle tilfælde forebygges ved at følge nogle råd. Selv om ikke alle smerter kan fjernes, kan de lindres. Så find årsagen og få gjort noget ved den.

Ledsmerter

Ledsmerter kan være ubehagelige og pinefulde, og fremkommer oftest, når man bevæger sig efter at have siddet eller stået stille - belastningssmerter. I alle led bevæger to knogler sig, der er dækket af et brusklag, og hvor der i leddet er en væske til smøring af bruskfladerne. Ledsmerterne opstår, efter-hånden som brusken i leddet langsomt nedbrydes og til sidst forsvinder. De første tegn på begyndende ledsmerter kan være et knæ, der “knaser”, når du går på trapper. Det kan også være, at du har svært ved at bøje og strække fingrene, eller at leddene bliver stive, når du har siddet, stået eller ligget i længere tid. Smerter i led ses hyppigt i forbindelse med overbelastning eller ved infektioner. Men ledsmerter kan også være tegn på gigt. Hvis du lider af leddegigt, skal du under medicinsk be-handling hurtigst muligt. Du bør derfor henvende dig til lægen, hvis du har ledsmerter som forværres og eller ikke forsvinder i løbet af 4 uger. Ved slidgigt får du ofte smertestillende medicin samt nogle øvelser, der skal støtte det smertende led. Søg altid læge hvis: Et led hæver, bliver rødt eller ømt. Der er feber og samtidig kraftige ledsmerter. Der er træthed og vægttab samtidig med ledsmerter. - Klik lændesmerter >> 

Hovedpine

Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt. Tre procent har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine kan have mange årsager, men optræder ofte i forbindelse med almindelige infektionssygdomme og feber. Blandt dem, der har hovedpine, er en overvægt af kvinder, specielt når det gælder migræne. De fleste, der får hovedpine, får enten spændingshovedpine eller migræne. Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine og skyldes muskelspændinger, især i nakke og skulder. Spændingshovedpine sidder som et stramt bånd rundt om hovedet med smerter i hele hovedet. Hovedpine og smerter i hovedet og øverste del af nakken, kan i de fleste tilfælde behandles med almindelige hovedpinepiller med paracetamol fx Pamol, Panodil og Pinex eller ibuprofen fx Ipren eller acetylsalicylsyre fx Kodimagnyl og Aspirin.

Migræne

Migræne er en sygdom og en hyppig form for hovedpine. Migræne skyldes ofte arv. Migræne kommer i anfald, og anfaldet varer oftest fra 4 til 72 timer. Kvalme eller opkastning følger med smerten i 9 ud af 10 tilfælde. Symptomer på migræne er en pulserende eller dunkende smerte af moderat til svær grad. Smerten er ofte begrænset til den ene side af hovedet. Overfølsomhed over for lys og lyd ses ofte og hovedpine forværres ved fysisk aktivitet. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor migræne opstår. Noget tyder på, at smerten kommer, fordi blodkarrene til hjernen udvider sig. Flere faktorer kan udløse migræne fx stress, rødvin, alkohol, visse fødevarer som ost og chokolade, menstruation, p-piller, sult og for lidt eller for meget søvn. Tre ud af fire der lider af migræne er kvinder. Behandlingsmæssigt kan nogle klare sig med smertestillende håndkøbstabletter og kvalmestillende midler mens andre må ty til migrænemedicin, der fås på recept fx Imigran. - Klik mere om migræne >>

Tandpine

Selvom man går regelmæssigt til tandlæge, kan man godt få tandpine. Smerten skyldes næsten altid et ubehandlet hul i tanden. Den kan også stamme fra en betændelse omkring tandens rod. Tandpine føles som dunken i tand eller kæbe. Typisk vil tanden samtidig være meget følsom for koldt og varmt og for sødt og surt. En let tandpine eller lidt ondt i en tand kan klares med smertestillende tabletter med Ibuprofen, der fås i håndkøb som fx Ipren. Men uanset hvad tandpinen skyldes, bør du snarest bestille tid hos tandlægen inden det bliver værre, for det bliver det. - Klik tænder & tandpine >> 

Muskelsmerter (Myoser)

Mange har prøvet at vågne op med hold i nakken og med stærke muskelsmerter. Muskelsmerte, muskelinfiltration eller myose, er en øm fortykkelse i en muskel, der føles som en øm byld, men oftest stammer smerten fra en enkelt knude, hvor smerterne så stråler ud i resten af muskelgruppen. Over-anstrengte muskler kan også fremkalde infiltrationer. Det er meget udtalt, at vi mennesker strammer musklerne i nakken og hæver skuldrene ved psykiske belastninger eller ved hverdagens stress og belastninger. Hvis musklerne er spændte ofte eller hele tiden, vil det efter nogen tid føre til en irritation i musklerne. Musklerne bliver stive og ømme.

Årsagen til muskelsmerter kan også være en dårlig arbejdsstilling, en forkert bevægelse eller uvant brug af en muskel. Er musklen konstant anspændt i længere tid ad gangen ved et ensformigt arbejde, kvæler den sin egen blodforsyning. Musklen bliver træt og smertende og i værste fald kan det ende med kroniske muskelspændinger. Et par gode råd: Tjek om din arbejdsplads er indrettet hensigtsmæssigt. Hold små pauser for at strække ud. Rejs dig op når du taler i telefon. Dyrk motion regelmæssigt. Varme og massage har ofte en kortvarig lindrende effekt. Du kan også lindre, men ikke fjerne årsagen til muskelsmerter, med håndkøbsmedicin med paracetamol fx Panodil Zapp, Pamol eller Pinex, men også Voltaren gel er et kendt og meget benyttet præparat til behandling af smerter og inflammation. Er muskelsmerterne meget voldsomme er indsprøjtning med et binyrebarkhormon en mulighed.

Håndkøbsmedicin mod smerter

Der findes omkring 15 præparater med forskellige navne mod akutte smerter. Smertestillende håndkøbsmedicin, der kan opdeles i følgende 3 grupper efter deres indhold: Paracetamol, Ibuprofen og Acetylsalicylsyre. Hvilken medicin bør du så vælge?

Til behandling af akutte smerter anses præparater med paracetamol fx Panodil, Pamol og Pinex tabletter umiddelbart for det bedste valg vurderet på effekt, mulige bivirkninger og pris. Brusetabletter og Panodil Zapp giver en hurtigere smertelindring end almindelige tabletter, men er også dyrere. Til vedvarende smerter fx ledsmerter, anbefales almindelige Panodil tabletter. Endvidere er Voltaren gel et kendt og meget benyttet håndkøbsmiddel til behandling af smerter og inflammation. Til akutte tandsmerter virker ibuprofen bedst fx Ipren tabletter, Nurofen eller Ibumetin. I forhold til fx hovedpine virker paracetamol, ibuprofen og acetylsalicylsyre stort set lige godt. Kodimagnyl og Treo inde-holder udover acetylsalicylsyre en lille dosis kodein og koffein. Akutte smerter kan dog vise sig så stærke, at det er nødvendigt at kontakte egen læge med henblik på vurdering af smerterne og behov for stærkere smertestillende mediciner som fx morfin eller NSAID gigtmedicin til indsprøjtning.

Naturmedicin mod smerter

Naturmedicin i form af fx Matrem og Røllike (Gitadyl R), Noni juice og Djævleklo (Pagosid R) har ry for at lindre smerter, kunne nedsætte feber og hæmme inflammationer og udgør således et alternativ til gigttabletter med ibuprofen. Antioxidanter er et kosttilskud, der har effekt ved smerter og infektioner fx stive og ømme muskler og som ved dagligt indtag giver øget udholdenhed og muskelstyrke. Antioxidanter i kosttilskud fås som fx VitaePro eller Q10 Super kapsler.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere