Udflåd - skedekatar

De fleste kvinder har et begrænset, lyst og lugtfrit udflåd fra skeden (vagina). Det er normalt at have lidt udflåd eller væske (sekret) fra skeden. Sekret, der renser og holder slimhinden i skeden fugtig. Generelt har yngre kvinder mere udflåd end ældre. Under graviditet dannes der også mere udflåd. Det normale udflåd er slimet, mælkehvidt eller klart. Når udflåd kommer i kontakt med luftens ilt, bliver det farvet gulligt. Normalt lugter udflåd ikke ubehageligt, og almindeligvis giver udflåd ikke kløe. Misfarvet, ildelugtende udflåd eller udflåd med kløe eller svie i underlivet skyldes derimod ofte en infektion. Hvis der samtidig er hvide klatter, tyder det på svamp. Tilbagevendende skedeinfektion skyldes typisk en kombination af skedekatar og skedesvamp, og en underliggende ubalance i skedeslimhindens surhedsgrad. Men der kan også være andre årsager til, at skedeslimhinden er i ubalance.

Normalt forekommer der mange forskellige bakterier i skeden fx mælkesyrebakterier (Lactobacillus), der sørger for at opretholde en sund balance i skeden. Mælkesyren bevirker, at skeden har et ”surt” miljø (pH-værdi under 4,5). Et sådant ”surt” miljø hæmmer væksten af sygdomsfremkaldende bakterier. En naturlig skede har en pH-værdi på 3,8-4,2. Hvis værdien øges kan det skabe vækstbetingelser for uønskede og sygdomsfremkaldende bakterieflora. Fx kan for meget vask forstyrre skedens pH-balance og medføre større mængder udflåd. Hvis der er tegn på svamp i skeden, kan du forsøge med håndkøbsmedicin som indeholder mælkesyrebakterier fx Canesten 1% creme mod svamp.

Skedekatar eller svamp?

Ved skedekatar ser man oftest svie snarere end kløe - og oftere indvendigt end udvendigt. Ved katar ser man oftest et tyndt gråligt og uklart eller grønligt udflåd. Katar vil ofte få opblussen efter samleje. Ved katar opleves oftest en lugt af fisk, en ram lugt, specielt efter samleje og menstruation. Behandling af SKEDEKATAR:

  • Først skal bakterier, som ikke skal være i skeden udryddes. Kan ske med Metronidazol "Actavis" tabletter til behandling af infektioner med bakterier, der kun kan leve i områder uden ilt som fx underlivet. Når de fremmede bakterier er udryddet, skal skedeslimhindens normale surhedsgrad opbygges, hvilket kan ske med fx Vivag fugtighedsgel, vaginalkapsler eller stikpiller (mælkesyre-bakterier), som sættes op ved sengetid. Principielt kan du også sprøjte surmælk som yoghurt og A38 op i skeden, når det klør forneden.

Ved skedesvamp ses derimod kløe snarere end svie. En kløe, der er koncentreret til skedeåbningen og området omkring. Ved svamp er der tale om et hvidligt, hytteostagtigt udflåd. Der er ingen eller kun en let mælkesur lugt. Opblussen ses på samme tidspunkt af cyklus. Behandling af SKEDESVAMP:

  • Skal behandles med midler, som dræber svamp (antifungicid) fx Canesten stikpiller og creme, der fås i håndkøb. Ved manglende effekt eller hurtigt tilbagefald gives Diflucan - kræver recept.

Ved fortsatte gener, så kontakt lægen for at få taget en prøve af udflådet, ligesom lægen med en teststrimmel kan måle surhedsgraden i skeden. Om nødvendigt kan lægen foretage en gynækologisk undersøgelse og evt. lave en podning, som kan sendes til nærmere undersøgelse, for at se hvilken infektion det drejer sig om. Kontakt altid lægen, hvis udflådet bliver mørkt og ildelugtende, hvis du har feber eller smerter i underlivet eller hvis du har mistanke om kønssygdom. - Klik om Klamydia >>

Tilbagevendende skedeinfektion 

Mulige årsager til vaginalt udflåd er, at skedeslimhinden er i permanent ubalance, hvilket kan skyldes: For meget vask kan forstyrre skedens pH-balance og medføre større mængder udflåd. Det er rigeligt at vaske skeden én gang dagligt. Brug lugtfri intimsæbe med lav pH-værdi. - Stramt syntetisk tøj som forhindrer huden i at ånde kan påvirke skeden og mængden af udflåd. - En barberet skede og stramt undertøj hæmmer ventilationen og øger risikoen for problemer. Vær forsigtig med parfumerede produkter og undertøj. Jo mere din skede udsættes for dette, desto større er chancen for, at der opstår irritation og øget udflåd. - Brug aldrig en tampon til at reducere udflåd. Kan føre til øget bakterievækst og infektion. - Langvarige og kraftige blødninger, der kan skyldes mini p-piller og kobberspiral.

Overgangsalder og faldende østrogen ændrer surhedsgraden. Et problem man uden øget risiko kan behandle lokalt med østrogen. - Samleje, hvor din partners sæd forbliver i skeden. Sædvæske er en af de kraftigst mælkesyreneutraliserende væsker i menneskekroppen, så hvis du har tendens til skedekatar (og svamp) bør du ikke efter samleje lægge dig til at sove med din mands sæd i skeden, men derimod skylle dig med bruser eller evt. i en periode helt undgå, at din mand får udløsning i dig. Brug kondom eller foretag skylning eller brug Lactal mælkesyre i skeden, inden du lægger dig til at sove efter samleje. - Visse typer medicin hæmmer eller dræber mælkesyrebakterierne fx en penicillinkur for halsbetændelse udrydder alle skedens mælkesyrebakterier. Ved behandling med antibiotika, kan skeden under behandlingen holdes i balance med EcoVag Flora eller Lactal

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere