Vorter - virusinfektion

Vorter skyldes en harmløs virusinfektion i huden. Man får oftest vorter på hænder og fødder, men de kan optræde overalt på kroppen. Vorter ses som små knuder i huden, og vil ofte være ømme når man trykker på dem. Fodvorter kan ligne ligtorne. - Vorter er meget smitsomme - Man smittes ved berøring af vorten eller via de afstødte hudceller. Vorter smitter ikke ved blødning, men hvis man piller eller bider i vorterne er der risiko for at smitte sig selv. Risikoen for smitte nedsættes ved at lakere vorten med klar neglelak. Personer med vorter, som piller eller bider negle og dermed flosser huden, får ofte vorter langs neglevoldene. Bider man i vorterne, kan man få vorter på læberne. Symptomer på vorter er få eller ingen. Der kan gå kan flere måneder fra man har været udsat for smitte til vorterne viser sig. Vorter der ikke giver gener kræver ikke nødvendigvis behandling, idet vorten almindeligvis vil forsvinde efter 6-12 måneder, men behandling kan fremskynde processen. Behandling kan ske med vortemiddel eller ved frysning. Vortebehandling er ofte langvarig og undertiden smertefuld. Har du vorter, der opleves generende, skal du kontakte din læge.

Om fodvorter

Fodvorter er flade og vokser ned i huden. Fodvorter sidder især, hvor fodballen er udsat for tryk og er ofte ømme, når man trykker, står eller går. Især når man løber kan en fodvorte medføre ømhed og smerter. Fodvorter kan ligne ligtorne med små sorte prikker i vorten. Vorter har ikke, som mange tror ”rødder”. De små sorte prikker der ofte kan ses i vorterne, er nemlig blodkar og blødninger som følge af trykket, når man går og står. Da fodvorter er meget smitsomme og spreder sig ved at gå med bare fødder på våde overflader, kan vorter forebygges ved ikke at gå barfodet i baderum og omklædningsrum. Lad være med at pille eller kradse i vorterne, hvilket øger risikoen for at smitte sig selv og andre. Sørg for at fodvorterne dagligt bliver penslet med vortemiddel eller klar neglelak. Fodvorter kan efter lakering dækkes med et tætsiddende eller flydende plaster. Selvom man har fodvorter må man gerne komme i svømmehaller og omklædningsrum, blot der anvendes fodtøj og badesko.

Om håndvorter

Håndvorter vokser udad fra huden - som en klump. Vorter på hænderne er især placeret omkring neglene og på oversiden af fingrene. De er hårde og ligner blomkålsagtige knopper. Vorterne varierer i størrelse fra 1-10 mm i diameter. Håndvorter er godartede, men smitsomme som andre vorter. Vorter på hænderne er som regel ikke ømme og man er derfor kun generet kosmetisk af håndvorter. Personer med vorter, som piller eller bider negle og derved flosser huden, får ofte vorter langs neglevoldene. Her kan vorter være smertefulde. Bider man i vorterne, kan man få vorter på læberne.

Fjernelse af håndvorter kan være udfordrende og kræve behandling over en længere periode med et vortemiddel. Eksempelvis Wartner vortepen, der oplyses at have givet synligt resultat efter første uges behandling hos 95 pct. af forsøgspersonerne i en test. Hos 65 pct. forsvandt vorterne efter 4 uger. Imidlertid findes der ikke en 100% effektiv behandlingsmetode for vorter, men erfaringer viser at behandling oftest vil kunne fjerne vorterne i løbet af 12 uger. Almindeligvis forsvinder vorter af sig selv efter 6-12 måneder.

Behandling af vorter

Der findes ganske mange råd om, hvordan man kan fjerne vorter, hvilket skyldes, at vorterne har tendens til at forsvinde af sig selv. På den måde vil de fleste behandlinger se ud til at have en effekt.

  • Salicylsyre. Præparater med salicylsyre findes som salve, liniment, gel og plastre fx Vortex 27, Verucid og Vortex plus. Midlet skal påsmøres hver dag i op til 3 måneder. Salicylsyre opløser det yderste lag af huden på vorterne. Med få dages mellemrum fjerner man det døde væv med en fil. På den måde fjernes vorten gradvist. Hold vorten i varmt vand 5-10 minutter, før påsmøring.
  • Plaster. Salicylsyreplaster indeholder salicylsyre fx Hansaplast Cornina Strips og Filtringe. Salicyl-syre virker opløsende på hudens overflade. Salicylsyreplaster lægges på vorten og fæstnes med hæfteplaster. Salicylsyreplastret skal sidde på i 3 dage, hvorefter det fjernes. Tag derefter et håndbad/fodbad og fjern så mest muligt af vortevævet med fodfil eller kniv. Hold en dags pause med behandlingen og gentag så ellers hele proceduren til vorten er væk.
  • Frysning. Flydende kvælstof eller kulsyresne anvendes ofte til frysning af vorter fx Verrukill Vortefjerner og Wartner vortefjerner til hjemmebrug. Frysningen destruerer vortevævet ved, at vorten og roden fryses i nogle sekunder. Efter et par uger falder vorten normalt af. Der kan dog være behov for 3-5 frysninger med et par ugers interval for at fjerne vorter. Frysning kan være smertefuld. Der dannes blærer omkring vorten efter frysning. Frysning anses ikke for velegnet til små børn og til personer med dårligt blodomløb.
  • Kirurgisk fjernelse. Vorter kan i en del tilfælde med fordel fjernes med et instrument - skarpske. Det foregår hos lægen efter en lokalbedøvende indsprøjtning. Man kan også fjerne vorter på hænder med el-koagulation hvor man brænder vorten. Foregår ligeledes efter lokalbedøvelse.

Den behandlingsmetode, som anbefales, er langvarig og kræver tålmodighed, nemlig afskrabning af hornlaget enten med kniv, eller hornopløsende stoffer med salicylsyre og frysning, der i dag vel nok er den mest anvendte metode. Men også pulserende laserbehandling og antivirusbehandlinger med medicin, indgår som nye metoder til behandling af vorter.

Husråd vorter

Der findes mange gamle husråd mod vorter, som virker på nogle, men ikke på andre. Men uanset hvad, er det vigtigt at styrke immunforsvaret med antioxidanter som C- og E-vitamin, selen og zink. Kosttilskud kan være LongoVital, hvidløgstabletter og ekstrakt af olivenblade, fx OliVir. Et effektivt husråd skulle være at smøre fodvorter flere gange dagligt med saft fra almindelige løg, idet saften bl.a. indeholder det stærke antioxidant quercetin, som fodvorteviruset ikke kan tåle. - Eller læg en skive hvidløg eller et frisksnittet løg på vorten og sæt det fast med plaster. Et kendt husråd er også Mellisa vortemælksalve, der indeholder planteekstrakter, der både er virushæmmende og opløser dødt hudvæv, og således er egnet til behandling af vorter på hænder og fødder.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere