Åreknuder. Operation eller laser?

Åreknuder (varicer) kan være medfødt eller opstået senere i livet. Åreknuder viser sig som fremtrædende og snoede vener på benene. De er som regel forårsaget af uætte veneklapper som normalt skal sikre, at blodet i venerne kun kan løbe op mod hjertet. Når veneklapperne ikke slutter helt tæt, kan blodet imidlertid løbe tilbage i benene når man står op. Herved opstår der et øget tryk i venerne som får dem til at udvide sig. 750.000 danskere lider af åreknuder.

Åreknuder og følelige blodårer findes hos 15-20 pct. af alle kvinder ligesom 10-15 pct. af alle mænd over 15 år har åreknuder. Symptomerne kan være ømhed, tyngde, hævelse, kløe eller kosmetisk ubehag. Har man symptomgivende åreknuder eller føler sig kosmetisk generet, er operation eller laserbehandling som oftest mulig. Åreknuder kan også behandles med støttestrømper, skumbehandling, injektion og dampbehandling. Alle behandlinger for åreknuder går ud på at fjerne eller ødelægge de dårligt fungerende blodårer.

Symptomer ved åreknuder

Åreknuder mærkes mest når man står op. Der kan være smerter, tyngdefornemmelse, kløe eller der kan komme væskesamling omkring anklerne. Mange mennesker med åreknuder klager over træthed og uro i benene eller lægkramper, specielt om natten. En del patienter med åreknuder udvikler desuden eksem over åreknuderne eller ved anklerne. Dette kan udvikle sig til egentlige skinnebenssår, som kan være svære at få til at hele med mindre åreknuderne fjernes. Åreknuder kan også give kosmetiske gener. Åreknuder er ikke "farlige" og de giver ikke farlige blodpropper eller andre alvorlige sygdomme. Er der væsentlige gener med fx uro og hævelse eller er åreknuderne meget tydelige, er operation en rimelig overvejelse.

Laser, operation eller injektion

Åreknuder kan behandles med støttestrømper, injektion, laser og operation. Støttestrømper kan lindre ubehaget ved åreknuder, men ikke få dem til at forsvinde. Injektionsbehandling er særlig velegnet til behandling af åresprængninger samt til at fjerne evt. små åreknuder, der er tilbage efter en operation. Operation og laser er de sikreste metoder til at opnå et varigt resultat. Herved fjerner man ikke kun selve åreknuderne, men også årsagerne til dem. Hos hovedparten med primære åreknuder vil det dreje sig om en operation i lysken, hvor den største overfladiske vene fra benet udmunder i de dybe vener. Årligt udføres der ca. 16.000 åreknudeoperationer i Danmark.

Laser åreknuder

Den store overfladiske vene på låret kan også fjernes med laser. Herved kan man undgå lyskeoperation og stripping og er mere skånsom end den traditionelle åreknudekirurgi. Fordelen ved laser er desuden, at der kun er begrænset ømhed i benet efter behandlingen. Indgrebet foretages ambulant og tager typisk ½ time, hvorefter man kan tage hjem. De fleste kan gå på jobbet allerede næste dag og genoptage fysisk aktivitet meget hurtigt. Laserbehandling af åreknuder, også kaldet ILVO metoden (intravenøs laser vene okklusion), er begrænset anvendt i Danmark, men er i bl.a. USA den foretrukne metode til behandling af åreknuder. Laser-operation af åreknuder betales ikke af det offentlige, men kræver egenbetaling eller sundhedsforsikring og koster typisk 10-13.000 kroner.

Lægelig vurdering

Undersøgelse af åreknuder foregår efter retningslinjer opstillet af Sundhedsstyrelsen. Undersøgelsen starter med en klinisk vurdering, hvor lægen bemærker sig hvor på benene åreknuderne sidder og om åreknuderne kan være årsagen til de gener der måtte være. Herefter foretages en såkaldt dupleksscanning, hvor man med ultralyd og Doppler direkte kan se om de dybe vener fungerer normalt og måle hvilken vej blodet strømmer. Herved konstateres hvilke veneklapper der er defekte, og lægen finder de steder hvor der skal opereres. Er der åreknuder på bagsiden af benene kan de stamme fra defekte klapper i knæhasens blodårer. Da anatomien i knæhasen er meget varierende fra person til person, vil lægen i givet fald foretage en supplerende scanning før operation.

Operation for åreknuder

Operation for åreknuder foregår oftest ambulant og i lokalbedøvelse. Der opereres i de fleste tilfælde i lysken, hvor de overfladiske vener løber ned til de dybe vener. Ofte vil man supplere med at udtrække et stort blodkar fra lysken ned til knæet (stripning). Hvor der er mange blodkar rundt på benet, vil man gennem mange små snit udtrække disse blodkar. Endelig kan der af og til også være åreknuder bagpå underbenet. De behandles på samme måde. Efter en operation kan der ofte være mange små snit i huden.

Hvorfor åreknudebehandling?

Åreknuder forsvinder ikke af sig selv, medmindre de er opstået under graviditet. Derimod har de en udpræget tendens til at forværres med tiden. Tidlig behandling kan forhindre dette og samtidig forebygge, at der opstår komplikationer. Det kan være begyndende hudforandringer omkring anklerne eller ligefrem skinnebenssår, der kan udvikle sig til en kronisk tilstand. Der kan også opstå komplikationer som fx eksem, årebetændelse eller blødning fra en åreknude. Behandling af åreknuder kan også skyldes kosmetiske årsager.

Resultat åreknudeoperation

Ved operation fjernes alle åreknuder hos mere end 90 pct. af patienterne. Såfremt der er arvæv omkring åreknuderne efter tidligere operation eller efter injektionsbehandling kan det være umuligt at fjerne dem alle. Gener som skyldes åreknuderne vil forsvinde hos de fleste. Sekundært bedres væsentligt. Evt. karsprængninger eller misfarvninger vil ikke forsvinde, men ofte blive mindre synlige. Kosmetisk kan karspræninger efterfølgende behandles med ’mikro-injektioner’. Komplikationer til operationen: Visse komplikationer til kirurgisk behandling af åreknuder er uundgåelig. Der kan være risiko for betændelse i sårene, men det giver sjældent langvarige problemer. Hos under 1 pct. kan der komme lymfeansamling i lyskesåret. Dette forsvinder i løbet af et par måneder uden behandling. Man kan ved operationen beskadige følenerver til huden. Dette ses hos 10-20 pct. og viser sig som mindre områder af huden på benet med nedsat følesans eller en let sovende fornemmelse når man rører ved det. Ofte forsvinder det af sig selv i løbet af nogle måneder og påvirker kun sjældent livskvaliteten. Det kosmetiske resultat af en operation kan først vurderes efter 3-6 måneder. Selv efter en veludført operation vil omkring 10 pct. atter få åreknuder indenfor fem år. Der er stort set intet, man kan gøre for at forhindre åreknuder eller karsprængninger.

Åreknuder og graviditet

Op mod hver tredje gravide udvikler forstørrede årer eller regulære åreknuder. Hos de fleste svinder de nogle måneder efter fødslen. Det vides ikke, om det er den hormonelle påvirkning eller et mekanisk tryk fra livmoderen på bækkenvenerne, der er årsagen. Men da langt de fleste åreknuder svinder efter graviditeten, er der umiddelbart ingen grund til bekymring. Alligevel anbefales det den gravide at bruge støttestrømper. Tidligst 6 måneder efter graviditetens ophør kan vurderes, hvorvidt åreknuderne forsvinder af sig selv.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere