Øjenlågsplastik. Tunge øjenlåg mv.

Alle mennesker får med alderen tiltagende løs hud over øjnene og dermed tunge øjenlåg. Det er almindeligt, at huden mister sin elasticitet med alderen. Øjenbrynene falder lidt ned, hvorved der danner sig en fold på øjenlåget, som kan hvile på øjenvipperne og til tider tage noget af synsfeltet. Poser under øjnene skyldes et overskud af fedt, som buler frem under øjnene. Det er almindeligt hos folk som er kommet lidt op i årene, men kan også forekomme hos unge mennesker og vil da være medfødt. Ved en øjenlågskorrektion opnår man et friskere og mere positivt ansigtsudtryk, ligesom synsfeltet forbedres.

Indikationer øjenlågsoperation

Flere forhold kan være medvirkende til at vælge operation f.eks. overflødig hud som skjuler den naturlige fold i de øvre øjenlåg eller løs hud hængende ned fra de øvre øjenlåg og måske svækker det synet eller et opsvulmet udseende af de øvre øjenlåg, som får øjnene til at se trætte ud eller overflødig hud og fine, krøllede rynker af de nedre øjenlåg eller poser og mørke rande under øjnene, ofte med en fordybning langs den benede kant af de nedre øjenlåg eller nedtrækning af de nedre øjenlåg visende det hvide under øjets iris.

Betales operation af det offentlige?

Som udgangspunkt dækker den offentlige sygesikring ikke kosmetisk kirurgi, da sådanne operationer almindeligvis er selvvalgte. Der skelnes på den ene side mellem en fysisk gene, og på den anden side om, hvorvidt en behandling må betegnes som et psykisk eller kosmetisk anliggende. Der er dog visse undtagelser og gråzoner. Bl.a. når man taler om øjenlågskirurgi og operation af øvre øjenlåg, hvilket i mange tilfælde er en vurderingssag, hvorvidt man som patient er berettiget til gratis behandling eller selv må betale. - For taler: at hængende øvre øjenlåg kan begrænse synsfeltet (en fysisk gene). - Imod taler: at øjenlågene mere drejer sig om udseende og således er et kosmetisk anliggende. Operation af tunge øjenlåg betalt af det offentlige, er således en subjektiv vurdering, som kan afhænge af, hvilken læge du spørger.

Forventninger til øjenlågsplastik

Ved en konsultation er det vigtigt på den ene side at få afgjort om dine forventninger til et indgreb er realistiske og således kan indfries og på den anden side få afdækket hvorvidt der måtte være lægefaglige eller helbredsmæssige forhold som gør, at en operation ikke kan anbefales. Billeder taget ved slutningen af den første konsultation, under og efter operationen bør være en integreret del af forløbet for at dokumentere 'før og efter' udseendet, og således sikre at resultatet kommer til at stemme overens med forventningerne. Ved kosmetisk kirurgi, hvor man jo opererer på raske mennesker skal der være stor sandsynlighed for at de ønskede forbedringer kan opnås. Ligeledes skal der rettes ekstra opmærksomhed mod de risici der er knyttet til det planlagte indgreb.

Øjenlågsoperation

Ved en øjenlågskorrektion opnår man et friskere og mere positivt ansigtsudtryk, ligesom synsfeltet også forbedres. Det er et lille kosmetisk indgreb, men med en stor effekt. Operation foregår typisk ambulant og i lokalbedøvelse. Operationsmetoden kan være enten laser eller kniv. Ved øvre og nedre øjenlågsoperation fjernes der uønsket hud fra øjenlågene samt eventuelt bagvedliggende fedtdepoter. Det foretages i de naturlige hudfolder, så arrene næsten ikke kan anes. Operationen er overstået på en time og almindeligvis kan man gå hjem efter 3-5 timer. En operation, der kan kombineres med fjernelse af rynker med Aquamid eller Botox. Såfremt rynkerne er lette til moderate, huden slap og med dårlig teint kan den nyere type laserbehandling, Fraxel, benyttes. Eller den kan kombineres med et ansigtsløft.

Efter operation

Det er vigtigt at holde sig i ro derhjemme de næste dage, helst ligge med isposer, som giver en kølende virkning og dermed mindsker hævelse. I de første dage efter operationen vil de fleste hæve op omkring øjnene. Især om morgenen kan det være udtalt. Hævelsen forebygges ved dels at holde noget koldt på øjnene i 10 minutter før man går i seng, dels ved at ligge højt med hovedet. Der må i den første uge efter operation ikke anvendes blodfortynd-ende medicin eller tages Kodimagnyl eller Brufen. Stingene fjernes på 3-7. dagen. Man må først anvende make-up 12-14 dage efter operationen og skal typisk til kontrol hos kirurgen efter 3 mdr. Det er vigtigt at passe på sol og solbadning ind til huden er fuldstændig normal.

Poser under øjnene

Opereres oftest indefra hvilket betyder, at der lægges et snit i slimhinden i nedre øjenlåg, således der ikke kommer synlige ar, og der ikke er risiko for træk i det nederste øjenlåg., Overskud af fedt fjernes, såret heler spontant uden syning. Der er ingen ar og ingen risiko for at øjet ændrer facon, men rynkerne vil være uændrede. Er der overskud af hud, er det nødvendigt at lægge et udvendigt snit, som syes med en fin nylontråd, der fjernes efter 4-5 dage. Der vil umiddelbart være hævelse og misfarvning omkring øjnene. Ar svarende til de øvre øjenlåg vil være synlige i 3-6 måneder, men da arret lægges svarende til den naturlige linie af huden er det næppe synligt efter et års tid. Evt. rynker kan fjernes med laser. - Klik ansigtsløft >>

Komplikationer opererede øjenlåg

Det er som nævnt normalt, at øjenlågene efter operationen er hævede i nogle dage, og at øjenomgivelserne er blåligt misfarvede i 1-2 uger. I visse få tilfælde kan der komme infektion i det opererede øjenlåg, der i givet fald behandles med antibiotika. Den mest alvorlige, men også ekstremt sjældne komplikation ved operation på øjenlåg, er akut indsættende blødning i det behandlede område, der kan forårsage tryk på øjets synsnerve og derfor kræver akut behandling. Opstår der således akut indsættende voldsomme smerter og eventuel hævelse skal man straks kontakte sin kirurg.

Det nye ansigtsudtryk

Det endelige resultat kan først vurderes efter ca. 6-8 uger. Så lang tid tager det før sårene er fuldstændigt helet og tendensen til hævelse er væk. Huden og de resterende fedtpuder vil da være faldet på plads. Som en finpudsning kan der laves resurfacing af øjenlågene 6-8 uger efter operationen. Herved kan huden glattes yderligere, rynker og ujævnheder kan fjernes, ligesom arret vil blive udvisket.

Udseende, velvære og tænder

Velplejede smukke tænder er vigtigt for velvære og udseende. For nogen kræves måske blot en tandblegning eller et besøg, hvor enkelte tænders facon ændres med plast, andre gange kræves mere omfattende behandlinger. F.eks. porcelænsfacader til at genskabe knækkede eller slidte tænder, eller til at ændre en tands udseende. Et smukt smil kan også fremhæves med et tand-smykke. – Klik kosmetisk tandbehandling >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere