Akupunktur. Migræne og rygsmerter

Lændesmerter (iskias) er en af de lidelser, hvor resultaterne med akupunktur er gode. Lændesmerter en af de mest almindelige lidelser, der findes i vores del af verden, der viser sig ved smerter eller ubehag i den nederste del af ryggen. Er der tale om iskias, stråler smerterne ned i balderne, bag på låret ned i benet/foden, eller om i lysken. Ryggen kan føles træt og stiv. Har smerterne varet mere end tre måneder, kaldes de for kroniske lændesmerter. Akupunktur har ofte god effekt på ryg og lændesmerter og muskellidelser.

Hvorfor rygsmerter

Det anslås at hver tredje voksen har haft ondt i ryggen indenfor det sidste år. I 3 ud af 4 tilfælde er det ikke muligt at give en bestemt grund til lændesmerter. Der er mange teorier om, hvorfor så mange får ondt i ryggen/iskias, men meget tyder dog på, at livsstilsfaktorer har en betydning. Endvidere er belastende arbejde med tunge løft eller stillesiddende arbejde kombineret med for lidt motion ofte årsag til ondt i ryggen. I de tilfælde hvor det er muligt at stille en præcis diagnose, drejer det sig oftest om patienter med knogleskørhed, diskusprolaps, skæv ryg (skoliose) og infektioner i ryggen. - Klik kroniske rygsmerter >>

Kroniske rygsmerter

Der findes ingen simpel kur for kroniske rygsmerter. Behandlingen kan være smertelindring, ultralyd eller manuel behandling hos kiropraktor. Hertil også rygtræning, som en afgørende del af behandlingen. Blokader, manuel behandling og smertestillende medicin har kun en umiddelbar effekt, og løser ikke det egentlige problem. Når ryggen er veltrænet har den langt større modstandsdygtighed overfor nye problemer.

Akupunktur smertestillende

Akupunktur er især kendt for sin smertestillende virkning. Virkningen bygger på, at kroppens eget morfinsystem aktiveres ved akupunktur. Der frigives hormonstoffer, de såkaldte endorfiner, som er kroppens egen morfin. Det virker smertestillende og beroligende og er uden bivirkninger. Ved akupunktur sker en kraftig forøgelse af kroppens immunstoffer, fx kan antallet af hvide blodlegemer stige til det 3-4 dobbelte efter akupunktur. Og de røde blodlegemer til det dobbelte.

Nålene aktiverer og stimulerer 

Gennem nåleakupunktur stimuleres kroppens naturlige evne til at helbrede sig selv og derved fungere bedre. Akupunktur anvendes til at accelerere immunforsvaret og til at afhjælpe førdøjelsesproblemer, luftvejslidelser, lændesmerter, frossen skulder, mensesforstyrrelser, kvalme under graviditet etc. Endvidere kan nålebehandling også virke afspændende ved stressrelaterede symptomer, afhjælpe søvnbesvær, støtte op om terapeutiske processer samt inddrages som strategi under rygestop og alkoholafvænning.

Diagnose og effekt

Akupunkturbehandling bør som udgangspunkt bygge på kortlægning af sygehistorien samt en grundig objektiv undersøgelse evt. suppleret af oplysninger fra egen læge og hospital. For at kunne stille en endelig diagnose vil en konsultation ofte blive fulgt op med røntgenbilleder samt CT- eller MR-skanning. Som hovedregel bør der være effekt af akupunkturbehandling, senest efter tre behandlinger. Ved effekt kan et længere behandlingsforløb, blive aktuelt, hvor antallet af behandlinger aftales individuelt - specielt ved kroniske lidelser. Det må anbefales, at man gennem hele behandlingsforløbet følges af samme læge/akupunktør.

WHOs akupunkturliste

Verdens Sundheds Organisationen, WHO under FN har udarbejdet en liste over lidelser, hvor akupunktur er særlig velegnet:  

• Luftvejssystemet fx astma og bronkitis.
• Forstyrrelser i munden fx tandpine, smerter efter tandudtrækning og halsbetændelse.
• Mave-tarmsystemet fx hikke, diarré, tarmslyng, forstoppelse, mavesyre og mavesår.
• Øjensygdomme fx nethinde betændelse, nærsynethed hos børn og Grå stær.
• Nerve- og muskellidelser fx gigt, iskias, migræne, lændesmerter og nakkesmerter.
• Andet fx blodkredsløbet, lammelse efter slagtilfælde og smerter efter piskesmæld.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere