Albue, tennisalbue og musearm

Mange tilfælde af tennisalbue går over af sig selv uden egentlig behandling. Langt de fleste tilfælde går over med det, man kalder konservativ behandling. Det vil sige behandling uden at operere. Ved langvarige symptomer trods konservativ behandling vælger nogle kirurger at operere. Andre fraråder operation. Tal derfor med en specialist på området.

Hvorfor tennisalbue?

Tennisalbue rammer ikke kun tennisspillere, som netop anstrenger musklerne i dette område meget. Den kan ramme folk inden for andre idrætsgrene. Personer, der i deres erhverv udfører gentagne ensformige bevægelser, kan også få tennisalbue. Der er tale om en irritationstilstand i musklernes tilhæftning på ydersiden af underarmen tæt på albuen. Smerterne opstår ved ensidigt gentagende bevægelse af håndleddet eller underarmen som f.eks. tennis, arbejde med mus eller male. Symptomerne kommer ofte snigende og kan være meget svære at slippe af med igen. Aflastning kombineret med kiropraktisk behandling eller fysioterapi kan ofte afkorte forløbet markant. Man mener, at bevægelser der sker med bøjet albue samtidig med, at hånden griber hårdt fat om noget er særligt belastende. Det kan være en ketcher eller et stykke værktøj. Dette er nok hovedårsagen til lidelsen.

Hvordan føles en tennisalbue? Generne starter som regel med gradvist indsættende smerter omkring knoglefremspringet på albuens yderside. Det er temmelig ømt, hvis nogen trykker på området. Hvis man bøjer håndleddet opad mod modstand, kommer der smerter svarende til knoglefremspringet. Smerterne kan efterhånden stråle op i overarmen og ned langs underarmens yderside. Der kan komme en fornemmelse af svaghed i håndleddet, så man har svært ved at gøre ting, der kræver, at man bruger kræfterne i hånden.

Hvordan behandles lidelsen?

I starten kan man nøjes med at skåne armen og eventuelt supplere med inflammationsdæmpende medicin i en kort periode fx Naproxen (NSAID). Ved mere udtalte gener kan man forsøge gipsbandagering af albue og håndled i nogle uger. Man kan forsøge med blokader svarende til det ømme område ved muskeludspringet. Det vil sige indsprøjtning med et binyrebarkhormon samt et lokalbedøvende middel. Nogle forsøger at behandle med ultralyd over det ømme område, hvor chokbølgebehandling har vist sig uhyre effektiv mod kroniske smerter og idrætsskader fx musearm, tennisalbue og golfalbue. Det er ikke ualmindeligt med radikal forbedring efter 2-3 behandlinger. Evt. operation består af en lille gennemskæring af senen ved muskeludspringet. Operationen bevirker, at vævet i området aflastes.

Hvad er en golfalbue?

Dette er samme tilstand som beskrevet for "tennisalbue". Smerternes lokalisation er dog anderledes, da irritationstilstanden forekommer i senevævet på indersiden af underarmen i stedet for på ydersiden. Ved udførelse af et slag i golf aktiveres disse muskler til sidst i bevægelsen, heraf navnet golfalbue. Typisk er årsagen til symptomerne en anden end golf og oftest en overbelastningsskade som man kan forsøge at tage i opløbet efter RICE-princippet, dvs. Rest, Ice, Compression & Elevation eller køb et sportsbind til albuen og sæt det rundt om albuen, men stram aldrig så fingrene begynder at sove eller sæt en frysepose uden på forbindingen som beskrevet i afsnittet herunder. Herefter handler det om Rest (hvile). Ingen golf elleranden albuebelastende aktivitet indtil smerten er væk. Som supplement kan man, såfremt man ikke har mavesår eller mavesmerter forsøge med håndkøbsmedicin fx Ipren 200 mg tre gange dagligt i 10 dage, der er en meget mild dosering de fleste kan klare uden bivirkninger, ellers kontakt egen læge med henblik på stærkere medicin eller indsprøjtning.

Musearm - underarmens muskler

Musearm er benævnelse for en tilstand, hvor man har overbelastet musklerne på oversiden af underarmen og deres senetilhæftning ved albuen, typisk som følge af ”museklik”. Overbelastningen forekommer ved hyppige og vedvarende ”knæk” (extension) i håndleddet, så musklerne aktiveres i et statisk hold, hvor blodtilførslen nedsættes. Begrebet musearm omfatter alle de symptomer, der kan opstå i forbindelse med gentagne belastninger af muskler, ledbånd, sener og nerver. Hyppige årsager er tastearbejde, skrivning, arbejde med mus, gentagne bevægelser i håndled ved fx malearbejde, køkkenarbejde, ketchersport, arbejde med vibrerende værktøj, hammer og lign. Typiske symptomer er smerter på albuens yderside, særligt ved løft, specifikke håndgreb, skrivning og computerarbejde, en diffus følelse af træthed i hånd og underarm, problemer med at åbne og lukke hånden, sovende eller følelsesløs fornemmelse i underarm og hånd, kolde og ømme hænder og led og evt. natlige smerter. Hvis du har fået symptomer ved computerarbejde, eller ønsker at forebygge symptomer, handler indsatsen om en bedre og mere ergonomisk arbejdsstilling. 

Behandling: Hvis der er opstået senebetændelse eller karpaltunnelsyndrom, er behandling en aflastning, evt. sygemelding, skinnebehandling for at holde arm og håndled i ro, evt. gigtmedicin (NSAID), kortisonindsprøjtninger (blokade) eller fysioterapi. Har nævnte tiltag, kombineret med optræning af senerne, ikke medført et tilfreds-stillende resultat i løbet af 3 mdr., vil ortopædkirurg og operation komme på tale. Ved operation løsnes senetilhæftningen fra knoglefremspringet, hvilket medfører en aflastning af området.  

Chokbølgebehandling (ESWT)

Chokbølgeterapi, Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT), har i en årrække været anvendt i udlandet, og adskillige udenlandske studier har vist lovende resultater. Behandlingsformen er imidlertid forholdsvis ny i Danmark, men flere og flere klinikker tilbyder chokbølgebehandling, som supplement til traditionel fysioterapi fx:

  • Tennisalbue, golfalbue og musearm
  • Forkalkninger i skulderled og frossen skulder
  • Hælspore/hælespore - plantar fascitis
  • Achillessene tendinose
  • Løberknæ og springknæ
  • Andre kroniske vævs- og senelidelser

Hyppige lidelser i bevægeapparatet, der har vist sig at være modtagelige overfor chokbølgeterapi (ESWT). De fleste af disse kan behandles med traditionel fysioterapi, men i mange tilfælde har behandlingen ikke tilstrækkelig effekt, hvorfor tilstandene bliver kroniske. Et typisk forløb vil bestå af 3-5 behandlinger, hver af 5-10 minutters varighed.

Smerter i albuen?

Afkøling: I det nyopståede stadium kan man forsøge at mindske smerten med is. Man må ikke lægge is direkte på huden, men man skal komme noget klæde imellem hud og ispose. Isen kan lægges på 20 minutter ad gangen. Herefter skal der være cirka én times pause inden man lægger is på igen. - Hold armen i ro: Man skal sørge for at holde armen i ro og undgå at lave ting, der fremkalder smerte. Efter nogle dage, kan man forsøge med varme på området. - Udspændingsøvelser: Man kan lave udspændingsøvelser. Håndleddet skal bøjes helt ned og hånden holdes nede af den anden hånd. Albuen skal strækkes helt ud, og underarmen drejes indad så fingerspidserne kommer til at pege lidt ud til siden. Strækket holdes ca. 15 sekunder, der holdes en kort pause, hvorefter strækket gentages. Dette gentages mange gange dagligt. - Støttebandage: Man kan prøve at anlægge en bandage til tennisalbuer. Et såkaldt epicondylitspænde, som kan købes i visse sportsforretninger eller hos materialisten. Mere specifik træning bør foregå i samråd med læge eller fysioterapeut.

Tiger Balsam - ømme muskler

Tiger Balsam og kamfer har vist sig at være en faktor, når det drejer sig om at komme almindelig muskelømhed, muskelinfiltrationer og mindre muskelskader til livs. Kan anbefales ved ømhed i muskler og led samt anspændt muskulatur, hvor Tiger Balsam fremmer blodgennemstrømningen i de fine blodkar under huden. Den varmende effekt giver velvære samtidig med, at muskler gøres bløde og smidige og udgør således et godt valg ved ømhed i muskler, led, arme, ben, skuldre samt nakke. Tiger Balsam fra Natupharma indeholder: Mentol, Cajaput Olie, Kryddernellike Olie og Kamfer, som bliver absorberet af huden. - Tiger Balsam kan også fås som Langtidsvirkende plaster, der er strækbart og kan tilpasses i størrelse alt efter hvor på kroppen, det skal placeres. Plasteret kan fæstnes på bevægelige led som fx albue, nakke og ryg. Fedter ikke og er nem at fjerne fra huden.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere