Fedtsugning, fedtdepoter og BMI

Fedtsugning er hensigtsmæssigt, hvis du har et eller flere fedtdepoter, der ikke forsvinder efter en slankekur eller som ikke kan trænes væk. Husk på at fedtsugning ikke er nogen slankekur, men kan sætte skub i én, fordi man bliver hjulpet lidt på vej. Hos kvinder er de typiske fedtdepoter mave, hofter, lår og knæ. Hos mænd er det ofte bryst og mave. Selv om man er slank, kan man stadigvæk have fedtdepoter på halsen, armene, brystet, maven, siden af kroppen (dansehåndtag), ydersiden af lårene (ridebukser) og inderlårene. Kirurgen vil umiddelbart før operationen optegne de valgte områder på kroppen.

Fedtsugning eller operation?

Plastikkirurgen hjælper med at finde den optimale løsning, men samtidig skal bestemte kriterier typisk være opfyldt for at blive godkendt (visiteret) til operation. Eksempelvis: at man er fyldt 25 år, er sygeligt overvægtig med Body Mass Index over 50 (ekstrem overvægt) eller over 35 i tilgift til sukkersyge, hjerteproblemer, søvnapnø, og er motiveret og klar til at ændre livsstil både før og efter operation og er fri for spiseforstyrrelser som bulumi og anorexi. Hvis du er ryger, bliver du bedt om at ophøre med rygning i god tid før operationen. Bruger du lægemidler, der indeholder acetylsalicylsyre fx Magnyl, Aspirin m.fl., samt andre lægemidler og naturlægemidler, der kan påvirke blodets evne til at størkne, fx Q10, fiskeolie eller E-vitamin, vil du blive bedt om at ophøre med at bruge et par uger før operation. - Klik fedmeoperation >>

Plastikkirurgisk operation

Fedtsugning er et indgreb, der enten foretages som et mindre indgreb f.eks. fedtsugning af hals i lokalbedøvelse, eller ved større indgreb f.eks. fedtsugning på ben og mave i fuld bedøvelse. I visse tilfælde kan en fedtsugning kombineres anden kosmetisk plastikkirurgi f.eks. brystopera-tioner eller et ansigts- eller halsløft. Fedt bliver fjernet ved vakuumtryk ved hjælp af en hul slange, også kaldet en kanyle, gennem et eller flere små snit nær det område som skal suges. Under operationen vil der være forskellige monitorer som vil tjekke dit hjerte, blodtryk, puls og iltoptagelsen i dit blod. - Klik slapt maveskind >>

Efter fedtsugningen

Der kan forekomme smerter umiddelbart efter operationen. Dette vil du kunne afhjælpe ved at tage en Panodil 500 mg 2 stk. 4 gange dagligt. Det fedtsugede område vil være som et blåt mærke og er ømt den første tid. Efter operationen er det nødvendigt med en speciel bandage, som hjælper huden med at trække sig tilbage. Typisk bærer man bandage efter fedtsugning på kroppen ca. 6 uger. Efter fedtsugning på halsen er det kortere tid. Du bør vente med sport og hårdt arbejde i 2-4 uger. Start derefter langsomt op igen. Det er i orden, at cykle og gå en tur, når du får lyst til det. Undgå alkohol, aspirin og rygning i ca. 2 uger.

Resultat af fedtsugning

Fedtsugning reducerer de områder med fedtdepoter, som tidligere gav uskønne buler og som måske gjorde, at du følte dig skidt tilpas i dit tøj eller gav manglende selvtillid. Faktorer så som væskeophobning efter operationen og vedvarende hævelse kan forsinke dit nye slankere udseende. Helingsprocessen er gradvis, så du bør forvente at der går nogen tid før du fuldt kan nyde resultatet af din fedtsugning. Resultatet af fedtsugning er permanent, så længe du bibeholder den vægt du har efter operationen. Selvom du tager få kilo på, vil du opdage, at vægten fordeles mere ligelig i stedet for at samle sig i de områder som var problematiske for dig tidligere. Af og til er en opstramning af det område, der er blevet fedtsuget, ønskelig for at forbedre området yderligere. Denne ekstra behandling kan til tider fortages i lokalbedøvelse. 

Mulige komplikationer

Heldigvis er alvorlige komplikationer ved fedtsugning sjældne. For det meste er der ingen væsentlige problemer og patienterne er tilfredse med resultatet. Evt. potentielle komplikationer kan være blødning eller infektion, midlertidig misfarvning og følelsesløshed. Ved store fedtsugninger er rapporteret om blodproper, hvilket er yderst sjældent. Alvorlige komplikationer er ekstremt sjældne og opgives i internationale studier til 2-4 promille.

Dit nye udseende

Med realistiske forventninger, vil du kunne se frem til et resultat, du kan glæde dig over. Du vil formentlig opdage, at du føler større fysisk velvære, og at du befinder dig mere komfortabelt i flere forskellige slags beklædninger. Man skal ikke så meget forvente, at andre mennesker lægger mærke til, at man er blevet behandlet, snarere at man selv føler sig mere tryg og sikker i andres nærvær.

Body Mass Index, BMI 

For mange, er et naturligt spørgsmål ”hvad er min idealvægt?” eller ”hvor meget skal jeg tabe mig”? Det er muligt at regne sig frem til en gennemsnitlig idealvægt, som er bedst for de fleste, både hvad angår sundhed og levetid. For at finde din ”idealvægt” kan du bruge det der hedder BMI, Body Mass Index eller på dansk ”kropsmasse indeks”. BMI-testen kan fortælle om forholdet mellem din vægt og højde og måle, om man er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig. Formlen er som følger:

  • BMI er: Vægt i kilo / højde i meter x højde i meter.
  • Eksempel: Du vejer 77 kg og er 1,88 m høj.
  • Regnestykket bliver: 77 / 1,88 x 1,88 = 21,78.

Klassifikation af overvægt i henhold til Verdens Sundheds Organisationen WHO’s definitioner og helbredsrisiko ved forskellige grader af overvægt for voksne:

VÆGTKLASSE
Undervægtig
Normalvægtig
Overvægtig
Svær overvægtig
Ekstrem overvægtig

BMI (KG/M2)
<18,5
18,5-24,9
25-30
30-39,9
>40

HELBREDSRISIKO
Afhænger af årsag til undervægt
Middel
Let øget
Middel til kraftigt øget
Ekstrem øget

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere