Hårfjerning af uønsket hårvækst

Både mænd og kvinder får foretaget hårfjerning, hvortil findes en række forskellige metoder. For mange mennesker er uønsket hårvækst et generende problem, der ofte bruges rigtig meget tid på. Det er genetisk bestemt, hvor mange hår vi har og farven på hårene. Arvelige faktorer eller hormonale forstyrrelser kan være årsag til, at nogle får uønsket hårvækst. På kroppen er nogle hår i vækst, mens andre er i det man kalder hvilefasen. Kun få hår er i vækst ad gangen. Det er derfor ikke let at få fjernet hår fra et område med varig virkning, for man kan kun fjerne hår, der vokser, og ikke de hår, der er i hvilefasen. På arme og ben er kun ca. 20% i vækst, på hagen 70% og overlæben 65%. Det er derfor altid nødvendigt med flere behandlinger i løbet af længere tid, hvis man vil opnå et permanent resultat. Ofte skal man derfor igennem 3-4 eller måske 8-9 behandlinger.

Ellipse metoden

IPL/Ellipse metoden bygger på at omdanne lys til varme. Energien fra lyset optages af hårets farvestof melanin. Når pigmentet omvarmes til 70 grader ødelægges hårsækken for altid. Det være sig hår på brystet, brysterne, maven, ryggen, omkring og under navlen, underarmene, overarmene, lænden, lårene, underbenene, ballerne, vrist og tæer, armhulerne, halsen, nakken, skuldrene, kinderne, hagen, overlæben, mellem øjenbrynene samt bikinilinie, tangalinie og g-strengslinie. Ellipse behandlingen trin for trin:

 • Inden selve behandlingen, skal huden være glatbarberet
 • Huden påføres en klar kølende gel
 • Behandleren presser apparatet let mod huden, der udsender intensivt pulserende lys mens det føres over huden
 • Lyset optages af det mørke pigment i håret og omdannes til
  varme, som kan ødelægge hårsækken
 • Ved 70 grader ødelægges proteinet i hårsækken permanent Samtidigt afkøles den øverste hud ved hjælp af gelen og køleanlægget i apparatet
 • Hårsækken dør og hårene der ligger under huden afstødes og
  den ønskede effekt er opnået
 • Efter 10-20 dage oplever man en hårfri periode
 • To måneder senere skal man genbehandles, fordi nyt hår nu er kommet i vækst

Behandlingen føles som små varme stik mod huden, afhængig af hvor mørk huden er og hvilket område der behandles. Bemærk: for at uønskede hår forsvinder permanent, er det en forudsætning, at alle hårsækkene er blevet behandlet, når håret er i vækst.

Kan alle hår IPL behandles?

Da behandlingen er baseret på absorption af lyset i hårets farvestof melanin, opnås den mest effektive behandling på mørke og sorte hår. Dette betyder også at røde, helt lyse og hvide hår ikke kan behandles effektivt. Behandlingen er mest effektiv på lys hud og bl.a. derfor må man ikke være solbrun ved behandling. Alle behårede områder på kroppen kan behandles. Husk at give behandleren besked om graviditet, eller brug af medikamenter som medfører lysfølsomhed. Man kan dog aldrig garantere at man bliver 100% hårfri, da der altid vil kunne dannes nye, kraftige hår ud fra dunhår som følge af arvelige forhold, medicinsk behandling eller hormonelle påvirkninger. Mørke hår i ansigtet, i bikinilinien, på kroppen eller på ben og ryg kan i vidt omfang fjernes permanent.

 • Hvordan ser huden ud efter behandling? Som regel ser huden normal ud efter behandlingen. I enkelte tilfælde kan der komme små røde, let hævede mærker svarende til hårsækkene. Dette skyldes varmevirkningen fra lyset og mærkerne forsvinder efter kort tid. Der kræves normalt ingen efterbehandling. Sol og solarium skal undgås i 3-4 uger før og efter behandling. Brug evt. solcreme med faktor 20. Selvbrunende cremer kan benyttes efter behandlingen, men ikke inden.
 • Hvor lang tid tager en behandling? Glaskrystallen, hvorigennem lyset overføres til huden, dækker et område på 5 cm², således at adskillige hår behandles på én gang. En behandling af ansigtet tager omkring 15 minutter, og en behandling af en ryg eller begge underben ca. 1 time.
 • Gør behandlingen ondt? Det er ikke nødendigt med hverken lokalbedøvelse eller anden form for smertestillende behandling. De fleste mærker intet, andre kan føle et varmt prik, der varer et splitsekund og andre beskriver følelsen som et smæld med en elastik samtidig med at der udvikles varme og et lysglimt.


Antal behandlinger?

Normalt er mellem 4 og 6 behandlinger nødvendigt for et tilfredsstillende resultat og intervallet imellem behandlingerne er typisk 1-3 måneder. Man kan dog aldrig garantere at man bliver 100% hårfri, da der altid vil kunne dannes nye, kraftige hår ud fra dunhår som følge af arvelige forhold, medicinsk behandling eller hormonelle påvirkninger. Hårvæksten foregår i en fastlagt cyklus for den enkelte hårsæk, således at hårsækken først danner et nyt hår, herefter falder håret ud, og hårsækken hviler i en tid, for derefter atter at gentage processen og danne et nyt hår. Da hårsækkene ikke følges ad i denne proces, vil der på samme tid være hårsække som hviler og dermed ikke indeholder hår, og der vil være hårsække, som er i gang med at producere et nyt hår. Da behandlingen, som nævnt, er baseret på, at mørke hår absorberer systemets lys, vil der ikke være virkning på de hårsække, som ikke indeholder et hår på behandlingstidspunktet. Det vil derfor være nødvendigt at foretage behandlinger på forskellige tidspunkter, når de enkelte hårsække er i gang med at danne et nyt hår. Skal gentages, indtil alle hårsække er behandlet i vækstfasen. Længden af hårene og hårsækkenes forskellige faser påvirkes af en række faktorer, f.eks. stedet på kroppen, hårtæthed, hårtykkelse, hudtype, race, hormonstatus og alder.

Før/efter laserbehandling

Lyset, som udsendes fra lasersystemet, er rødt og infrarødt (varmestråling) og dermed fuldstændig ufarligt. Da lyset virker ved at blive absorberet af hårenes melanin er det vigtigt, at man ikke har fjernet hårene med pincet, hårfjerningscreme, voks eller lignende i mindst én måned før behand-lingen. Dette sikrer, at der vil være flest mulige hår til stede i hårsækkene på behandlingstidspunktet. På behandlingsdagen skal man møde med akkurat synlige stubbe, så behandleren kan se, hvilke hår der skal behandles. Man må dog gerne barbere hårene af imellem behandlingerne. Da solbrændthed jo er dannelse af ekstra pigment (melanin) i overhuden, vil dette bremse lasersystemets lys i at nå ned til hårene dybere nede i huden. Det er derfor vigtigt at huden er så lys som muligt på behandlingstidspunktet. Behandling af en solbrun hud vil betyde en mindre effektiv fjernelse af hårene og en risiko for at få en solskoldningslignende reaktion i overhuden. Normalt er det ikke nødvendigt at foretage nogen efterbehandling. Hvis man har tynd og følsom hud, kan man dog have gavn af en god fugtighedscreme i nogle dage efter behandlingen. Det vil altid være en god idé at anvende solcreme med en faktor 20 eller derover imellem behandlingerne og i et par uger efter den sidste behandling, hvis man færdes i solen i denne periode.

Laser eller IPL

Kun speciallæger i hudsygdomme må behandle med laser eller IPL, intenst pulserende lys. Samtidig kan klinikker drevet af speciallæge rådgive om evt. medicinsk behandling, muligheder for tilskud til medicin mv. Herunder være behjælpelig med en lægelig udredning af hormonelle forstyrrelser. Eksempelvis forekommer hormonel ubalance hos ca. 45% af alle kvinder med sygelig hårvækst. Ønsker du sikkerhed for korrekt behandling, bør du søge en klinik der drives af specialister og som har den rigtige laser eller IPL. Som patient finder man desværre først 1-2 år senere ud af, om man valgte den rigtige klinik. Ved en forundersøgel-se på klinikken er det muligt at fremkomme med en prognose for, hvordan din behandling bør forløbe, så du bliver glad for resultatet.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere