Hårtab. Behandling forebyggelse?

Et menneske har mellem 80.000 og 120.000 hår på hovedet. Det præcise antal, hvilken type hår og farven er genetisk bestemt. Hovedformålet med håret er at isolere de små blodførende kapillarer der regulerer kropstemperaturen. Alder, arveanlæg og hormonmængden i kroppen er de tre hovedfaktorer, der spiller ind, når hårvæksten ophører. Stress, graviditet og kosten kan også have en vis indflydelse. Mandligt hårtab (androgen alopeci) er dog den almindeligste form for hårtab, og skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon. Men også kvinder kan lide af mandligt hårtab, især hvis skaldethed er meget udbredt blandt mændene i familien. Den kvindelige variant er som regel begrænset til toppen af hovedet og udvikles kun sjældent til total skaldethed. Hos mænd er arveligt betinget hårtab, også kaldet mandligt betinget hårtab, årsag til mere end 95% af alt hårtab. Hårtab betinget af sygdomme i hovedbunden eller som følge af hormonforstyrrelser er derimod sjældne. Det almindelige mandligt betingede hårtab kan behandles på flere forskellige måder. Man kan enten vælge lokalbehandling, medicinsk behandling eller kirurgisk rekonstruktion (hårtransplantation).

Hvordan opstår mandligt hårtab?

Nogle mænd har områder i hovedbunden, der er særligt følsomme over for det mandlige kønshormon, der cirkulerer i blodet på alle mænd. Kønshormonet får hårsækkene, hvorfra hårene gror, til at skrumpe. Til sidst bliver hårsækkene så små, at de hår, der tabes, ikke bliver erstattede. Hårsækkene er stadig i live, men kan ikke magte deres opgave længere. Tilstanden starter i 20-30 års alderen og følger et karakteristisk mønster. Først udvikles der høje tindinger, så hårgrænsen i svære tilfælde bliver m-formet. De tilbageværende hår er ofte finere og gror ikke så hurtigt som før i tiden. Efterhånden bliver håret også tyndt på toppen af hovedet, og til sidst når de to vigende hårgrænser sammen, og den karakteristiske skaldede isse med den hesteskoformede hårkrans om hovedet er opstået.

Kan mandligt hårtab forebygges?

Tendensen til mandligt hårtab er genetisk betinget, og har man de følsomme områder i hårbunden, vil man i større eller mindre grad tabe håret. Lægen kan tilbyde medicinsk behandling, som hos nogle kan forbedre udsigten. Imidlertid rammer hårtab en meget stor del af den mandlige befolkning. Reaktionerne blandt de berørte er i sagens natur vidt forskellige. Du kan acceptere det som det helt naturlige fænomen, skaldethed er. Måske kan du ligefrem vende din skaldethed til din fordel ved at rage det resterende hår af hovedet. Du kan prøve at camouflere pletten med det tilbageværende hår eller med en toupé. Du kan prøve medicinsk behandling eller du kan få foretaget en hårtransplantation. Generelt betragtes skaldethed ikke som en sygdom. Ønsker du derfor at forsøge at genvinde hårpragten vil du i de fleste tilfælde selv skulle betale for hele den langvarige og dyre affære.

Propecia fra amerikanske Merck & Co. har de seneste 10 år været den mest succesfulde hårtabsbehandling på markedet, og den har hjulpet millioner af mænd med at stoppe deres hårtab. Af de mænd, der har købt Propecia, estimeres det, at 99 % af disse ikke har oplevet yderligere hårtab, og 2 ud af 3 har fået håret tilbage. 

Lægemidler ved hårtab

Der er i Danmark godkendt 2 præparater til behandling af almindeligt mandligt hårtab. Det drejer sig dels om en tablet (Propecia) og dels om en opløsning (Regaine). For begge præparater gælder at de skal anvendes dagligt og i mindst i 6-12 måneder før man kan vurdere om de virker. Virker de skal de anvendes regelmæssig hver dag så længe man ønsker at opretholde en virkning. Man kan således ikke stoppe en periode uden at hårtabet atter vil vise sig efterfølgende. Bedst effekt opnås når behandlingerne påbegyndes ved de tidligste tegn på udtynding af behåringen. Regainestyrker de svage hårsække og stimulerer dem til at producere nye hårstrå. Der ses en stabilisering af hårtabet hos 4 ud af 5 brugere. Herudover oplever en mindre del af brugerne en genvækst af håret. Regaine (minoxidil) kan købes på apoteket uden recept og er til behandling af tidligt indsættende og udtalt hårtab.

REGAINE, er en opløsning der fås i håndkøb. Midlet bevirker nogen grad af genvækst af hår hos op til 25 pct. af de mænd, der bruger midlet, og kan bremse hårtabet med op mod 90 pct. Generelt må det siges, at du har størst chance for at få gavn af midlet hvis: Du er ung og under 30 år. Du først er begyndt at tabe håret inden for de sidste fem år. Du ikke er fuldstændig skaldet. Du ikke er skaldet i tindingerne. Hudlægen kan kombinere behandlingen med andre midler og dermed opnå et bedre resultat hos nogle.

Tabletten Propecia, der kun fås på recept er for nylig blevet godkendt til behandling af hårtab. Tabletten virker ved at hæmme omdannelsen af mandligt kønshormon til det hormon, der sand-synligvis er direkte ansvarlig for hårtabet. 86 pct. af brugerne i de indledende undersøgelser fik ny hårvækst. Midlet har dog hos enkelte brugere betydet nedsat sexlyst. Propecia kræver, at din læge udskriver en recept til dig. Prisen for én måneds behandling er ca. 400 kr. Der er ikke tilskud til behandlingen.

Kirurgisk hårtransplantation

Hvis man virkelig ønsker at genskabe hårpragten, er kirurgi den eneste virkelig sikre løsning. Om du er egnet til hårtransplantation afhænger desuden af din alder, hårfarve, arten af hårtab, om du har lige eller krøllet hår og så videre, men samtidig er valg af operationsteknik afgørende for hvor vellykket en hårtransplantation bliver. Der findes mange forskellige metoder hvorved man kan transplantere hår. Nogle læger transplanterer kun follikulære enheder bestående af 1 til 2 hår, mens andre laver mini eller micro transplantater som indeholder 1-4 hår. På en række klinikker og privathospitaler anvendes en teknik hvor alle hår til transplantation udskæres individuelt under et mikroskop. De enkelte hårfollikler skæres i grupper på 1-4 hår og transplanteres derefter til huden på transplantationsstedet. Det kan enten være enkelthår, snit hvor der ligger 2-3 hår på linie eller egentlige grupper med 4-5 hår, afhængigt af donorstedets beskaffenhed og hvortil der skal transplanteres. På grund af den individuelle udskæring af hårene er det muligt at placere dem mere naturligt og tættere sammen end ellers. Det endelige resultatet bliver derfor et blødere og mere naturligt udseende transplantat, som kun en professionel vil kunne genkende. Det endelige resultat af en hårtransplantation, vil du først kunne se efter 6-9 måneder.

Laserbehandling mod hårtab

I lande som USA og Sverige anvendes laserlys i nogen udstrækning til stimulering af væv. Herunder også til fremme af hårvækst, hvor hårlaseren stimulerer hårbunden og øger blodcirkulationen til hårsækkene således, at disse kan producere flere hårceller. Strålerne fra laseren virker i hårbunden, men påvirker ikke andet væv i dybden, og der er ingen bivirk-ninger ved behandlingen. Laserlyset medfører en fotokemisk reaktion i cellerne, og den stimulering medfører en øget energiproduktion. Resultatet skulle være, at hårcellernes oprindelige funktion genoprettes, blodcirkulationen og næringsoptag øges, og der dannes kraftigere hår, som vokser hurtigere. Behandlingen giver bedst resultater på et tidligt stadie af hårtab, hvor der endnu findes svækkede hårsække, laseren kan stimulere. Hver behandling er af 15 minutters varighed. Behandlingerne kan ikke mærkes. Man køber en behandlingspakke, der strækker sig over et år. I de første uger modtager man flere behandlinger i tæt forlængelse af hinanden, således at stimulationen sættes i gang. Behandlingerne fortætter derefter i et år, og resultater opnås i de fleste tilfælde indenfor 3-6 måneder. Behandling med hårlaser er endnu ikke særlig udbredt her i landet.

Behandlingsprognose

Det er vigtigt med en forundersøgelse og behandlingsprognose før en evt. behandling indledes. Ved en forundersøgelse kan man få svar på hvad problemet er, om klinikken kan hjælpe, eller om der er noget, som man selv kan gøre ved problemet eller måske kan klinikken henvise til anden relevant behandling.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere