Kiropraktor. Manipulation iskias og lændesmerter

Kiropraktisk behandling kan med stor sandsynlighed afhjælpe iskias og lændesmerter. Når det gælder diagnosticering og behandling, er læger, kiropraktorer og fysioterapeuter i dag faglige samarbejdspartnere, som ved at forene deres viden og erfaringer kan bidrage til at opnå de bedst mulige resultater. Kiropraktoren laver på samme måde som lægen en almen undersøgelse af ryggen og lægger herefter en plan for den videre behandling. Ofte suppleret med en røntgenundersøgelse. Behandlingen er f.eks. manipulation af kroppens led  ("knæk" i ryggen), rygundervisning og træning. Manipulation foregår ved at leddet bliver bevæget mod den aktuelle yderstilling, hvorefter det får et hurtigt og let pres. Modsat hvad mange tror, er det ikke farligt eller forbundet med smerter at modtage kiropraktisk behandling. Der kræves ikke henvisning fra egen læge. I de tilfælde hvor det skønnes relevant sørger kiropraktoren for videre udredning via egen læge. Der ydes tilskud fra den offentlige sygesikring og fra sygeforsikring ”danmark”.

Specialer kiropraktik

Kiropraktoren er specialist i nervesystemet samt muskel- og ledfunktioner - især i relation til ryggen, hvor kiropraktoren primært leder efter det, der kaldes ’subluxationer’, som betyder: et led der ikke er på sin korrekte plads i forhold til sine omgivelser. Et subluxeret led har således en nedsat bevægelighed. Leddet kan i værste fald være fastlåst og i sådanne tilfælde er situationen meget smertefuld. Når disse ’subluxationer’ er fundet, sættes ledene på plads ved hjælp af specielle håndgreb - også kaldet justeringer eller manipulation.

Manipulationsbehandling

Kiropraktik kan afhjælpe akutte smerter, for eksempel hold i ryggen med voldsomme smerter over lænden, der gør det svært at bevæge sig (lumbago). I nogle tilfælde vil rygsmerterne stråle ned over balden og ud i benet (iskias). Akutte rygsmerter svinder ofte gennem dage til uger, men kan fortsætte gennem en længere periode. Det er ikke sikkert, at de akutte rygsmerter forsvinder i løbet af kort tid, og kan derfor kræve behandling. Kiropraktisk behandling har også god effekt i forhold til muskel- og ledsmerter, lændehold (tortepelvis), nakkeproblemer f.eks. piskesmæld, nakkehold og svimmelhed (vertigo).

Iskias

Iskias er en populær betegnelse for bensmerter og betyder ikke nødvendigvis tryk på iskiasnerven og er et klassisk eksempel på en kraftig subluxation, som er en fastlåsning af den sidste lændehvirvel i forhold til korsbenet eller leddet mellem hofteskålen og korsbenet. Ca. 80% af de smerter der optræder i benet er henført smerte fra enten ryg, bækken eller hofte. I sjældne tilfælde er der tale om tryk på nerven. Kiropraktisk behandling og træning har god effekt på iskias.

Lændesmerter

Lændehold, facetledssyndrom, hekseskud, lumbago: Hold i ryggen har mange navne, men meka-nismen bag er den samme, nemlig en irritation i de små led i lænderygsøjlen og/eller en revne i en af ryggens bruskskiver. Dette medfører dårlig bevægelse og smerter i ryggen. Ofte er irritationen efterfulgt af spændinger i muskulaturen (en slags beskyttelsesmekanisme), hvorfor der nemt opstår en ond cirkel med smerter både fra muskler og led. Smerterne kan være konstante eller jagende og er lokaliseret over lænden evt. med udstråling til balle eller ben. Ofte lindrer let bevægelse, mens det at sidde længe eller stillingsskift øger smerten. Typisk er smerterne værst om morgenen, men bedres i løbet af dagen. Kiropraktisk behandling og træning har god effekt på lændesmerter.

Gravide og kiropraktik

Også som gravid med ondt i ryggen, nakken eller måske hovedpine, er det muligt at få afhjulpet smerter via manipulation. De hormonelle forandringer under graviditeten forårsager en større løshed i leddene og dermed også i bækkenet. Graviditeten belaster kroppen og ligesom ved enhver anden belastning kroppen udsættes for, er der risiko for at led og muskler kommer ud af balance. Når maven begynder at vokse ændrer kroppens tyngdepunkt sig og belastningen på rygsøjlens bagerste små led øges. Gravide får typisk ondt over den nederste del af lænden eller mellem skulderbladene. Ofte skyldes det en fastlåsning af leddene i bækkenet eller rygsøjlen, hvilke smerter kiropraktisk behandling i mange tilfælde kan afhjælpe. Ved manipulationsbehandling af gravide tages derfor hensyn til at leddene er løsere end normalt - dvs. behandlingen afpasses.

Slidgigt

Slidgigt er en næsten uundgåelig del af livet, men nogle rammes i en forholdsvis tidlig alder. Sportsskader, fejlbelastning, genetik etc. er faktorer, der kan fremskynde processen. De områder der hyppigst rammes, er hænder, nakke, ryg, hofter og knæ. Smerterne stammer fra leddet, hvor ledbrusken er nedbrudt samt fra sekundære muskelspændinger. De typiske symptomer er smerter og stivhed i leddet. Igangsætningssmerter (stivhed) er ofte første tegn, efterhånden opstår smerterne under belastning og til sidst opleves de også i hvile. Kiropraktik kombineret med let bevægelse af leddet f.eks. cykling eller svømning har en god lindrende og forebyggende effekt, men fjerner ikke den eksisterende slidgigt. I tilfælde af svær slidgigt kan operation blive nødvendig.

Reaktioner efter behandling

Nogle vil opleve, at de får det bedre efter bare én behandling, og at smerter og gener umiddelbart formindskes. Andre vil føle en jævnt fremadskridende bedring af symptomerne. Enkelte mærker faktisk en forværring af smerterne i begyndelsen og føler først bedringen efter et par behandlinger. I forbindelse med behandlingen er det en helt almindelig reaktion, at man kortvarigt bliver øm i det område, hvor man er blevet behandlet. Der er dog ingen grund til bekymring, reaktionen er som regel meget kortvarig. Målet med manipulationsbehandlingen er netop, at kroppen ”behandles tilbage” til en normal tilstand, og det kræver, at kiropraktoren korrigerer der, hvor problemerne er. Det er det kroppen reagerer på. Det er svært at sige noget generelt om antallet af behandlinger, og har man et kronisk problem, kan der blive tale om et længerevarende forløb.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere