Fjernelse af tatovering og pletter

Principielt kan tatoveringer, modermærker, pletter og dimser i huden fjernes såvel kirurgisk som med laserbehandling uden at det efterlader nævneværdige ar. Laserbehandling af tatoveringer kræver typisk 5-7 behandlinger afhængigt af hvilke farver og hvor meget farve der er lagt i tatoveringen. De sorte nuancer er lettest at fjerne, mens turkis, røde, gule og grønne nuancer kan være næsten umulige at få helt væk. En hudlæge vil derfor aldrig kunne garantere at en tatovering forsvinder fuldstændig. Rigtigt mange unge har en tatovering, men mange fortryder også senere i livet deres tatoveringer, og andre vil gerne have lavet dem om. Derfor bør man tænke sig godt om før en tatovering. 

En ud af tre fortryder tatovering

Omkring 45 procent af personer med tatovering får dem lavet når de er mellem 18 og 25 år. En tredjedel fortryder. Mænd fortryder mest, især dem der har fået lavet tatoveringen mens de var helt unge. Kvinder, der er blevet tatoveret første gang efter de er fyldt 21 år, er den gruppe, hvor færrest fortryder. Det viser en undersøgelse, foretaget af den britiske forening for dermatologer (BAD).

Fjernelse af en tatovering

Typisk er det 10 gange så dyrt så dyrt at få fjernet en tatovering, som det er at få den lavet. Oftest skal der fem til seks behandlinger til, før tatoveringen er væk og samtidig strækker selve behandlingen sig som regel over 1 til 1½ år, da huden skal have tid til at hele mellem behandlingerne. Sorte tatoveringer er nemmest at fjerne. Grønne, blå, turkise og orange nuancer er som nævnt svære at fjerne. Semipermanente tatoveringer er lettere at fjerne end rigtige tatoveringer. Farvetætte tatoveringer kræver flere behandlinger end stregtatoveringer og skygger. Ældre afblegede tatoveringer er lettere at fjerne. Det samme er få uger gamle tatoveringer, fordi farvekornene endnu ikke har lejret sig dybt i huden. Man risikerer farveskift med farverne hvid, beige og aubergine. Amatørtatoveringer er lettere at fjerne. - Klik hudbehandling >>

Laserbehandling af tatoveringer

Der findes forskellige lasertyper der alle er udviklet til at fjerne tatoveringer. For alle lasere er princippet ved behandlingen, at en laserstråle ladet med energi trænger ned gennem huden og rammer farvekornene i tatoveringen. Når laserstrålen rammer tatoveringen overføres energien til farvekornene, så de sprænges i mikroskopiske stykker. Herefter kan de i løbet af de efterfølgende uger fjernes af kroppens egne hvide blodlegemer. Afhængig af hvilke farver der er i tatoveringen skal man vælge den laser der har den mest optimale bølgelængde til netop den farve. Til de mørke nuancer er en ”Q-switched alexandritelaser” med en bølgelængde på 755 nm den mest effektive, mens de røde nuancer bedst kan fjernes med en ”Q-switched 532 nm laser”. Endelig kan man også anvende en ”Q-switched Ned:YAG laser” med en bølgelængde på 1064 nm. Denne laser er effektiv til alle farvenuancer, men har den ulempe, at der er en større risiko for ardannelse, hvilket skyldes at den er en noget kraf-tigere laser end de to andre og derfor trænger dybere ned i huden. Den bruges derfor kun hvis tatoveringen ikke forsvinder med de øvrige lasere eller hvis tatoveringen ligger meget dybt i huden. I sjældne tilfælde kan man anvende en ”CO2-laser” til at fjerne tatoveringer. ”CO2-laseren” er meget uspecifik, det er således ikke kun farvekornene, men hele huden den brænder af. Behandlingen medfører altid ar og er kun en nødløsning hvis en tatovering absolut skal væk her og nu.

Gør behandlingen ondt?

Det gør ondt at få fjernet en tatovering med laser. Mange oplever det faktisk mere smertefuldt, end da de fik tatoveringen, så det kan være nødvendigt med lokalbedøvelse. Eksempelvis kan anvendes EMLA-creme (tryllecreme), som bedøver huden så smerten ikke er så slem. Tryllecremen kan købes på apoteket og skal smøres på en time inden behandlingen, for at have den bedste effekt. Det kan også hjælpe at tage et par smertestillende tabletter en times tid inden behandling.

Om laserbehandlingen

Før behandlingen påbegyndes får du nogle kraftige beskyttelsesbriller på, så laserstrålerne ikke ødelægger øjnene. Der ”skydes” med den valgte laser på tatoveringen, som reagerer umiddelbart ved at blive hvid, så det er tydeligt at se hvor der er givet behandling. Den hvide farve skyldes fordampning af vand i overhuden, på grund af den varme der udvikles når farvekornene ”eksploderer”. Varmeudviklingen kan være så voldsom, at der kommer små sår. Umiddelbart efter behandlingen reagerer huden med at hæve og blive øm. Tatoveringen dækkes med en lille forbinding for at beskytte området. Dagen efter behandlingen føles tatoveringen nærmest som et skorpebelagt sår der er en uges tid om at hele. Der er sjældent risiko for infektion, fordi hudbarrieren, på trods af den voldsomme reaktion, rent faktisk er intakt. Er der egentlige sår, og er du nervøs for infektion, kan du anvende klorhexidinsalve til at forebygge dette. Klorhexidinsalve kan købes på apoteket. Huden vil være sart i nogle uger efter behandlingen og det anbefales derfor at anvende fugtighedscreme til området for at styrke huden.

Risiko for ardannelse?

Fordelen ved at fjerne en tatovering med laser er, at behandlingen meget sjældent giver nogen permanente ar. Populært sagt er det muligt at viske tatoveringen fuldstændigt ud, så man bagefter ikke kan se at den nogensinde har været der. Som ved al anden behandling er der dog altid en risiko. Når tatoveringen er væk vil næsten alle opleve at huden svarende til hvor tatoveringen var, står lysere frem end den omgivende hud. Det er især tydeligt hvis man er meget solbrun eller mørk i huden. Denne afblegning, eller hypopigmentering som det hedder i fagsprog, skyldes at laseren også har fjernet hudens almindelige pigment. Afblegningen er dog sjældent permanent. Så snart huden får ro og igen bliver brun af solens stråler vil farveforskellene udlignes. I en overgangsperiode kan man evt. anvende selvbrunende cremer.

Antal behandlinger?

For at fjerne en tatovering fuldstændigt kræves der flere behandlinger. Hvor mange behandlinger der er nødvendige afhænger af flere ting. Eksempelvis: Jo flere farvekorn der er i tatoveringen, jo flere behandlinger kræves der. F.eks. indeholder dybsorte tatoveringer mange farvekorn, mens grå skygger har få. Semipermanente tatoveringer, f.eks. tatoverede eyeliner eller øjenbryn, er lettere at fjerne end øv-rige tatoveringer, da størrelsen på farvekornene er mindre. Jo ældre tatoveringen er, jo lettere er den at fjerne, fordi kroppen med årene selv fjerner en del af farvekornene. Få uger gamle tatoveringer er lettere at fjerne end ældre tatoveringer, fordi farvekornene endnu ikke har lejret sig så dybt i huden etc. etc. Som en tommelfingerregel skal man regne med 5-6 behandlinger før tatoveringen er fuldstændig væk og andre igen kan kræve helt op til 10-12 behandlinger før deres tatoveringer er væk.

Pris for fjernelse af tatovering?

Prisen for at få fjernet en tatovering afhænger af hvor stor tatoveringen er, hvor tæt farven er og hvor mange behandlinger der er nødvendige. Prisen kan variere fra 600 kr. til 2.500 kr. pr. behandling. Og som nævnt kræves ofte mellem 5 og 12 behandlinger. Derfor, få ved den første konsultation såvel en vurdering af mulighederne for at få tatoveringen fjernet som en fast pris pr. behandling, så du ved hvad du går ind til. Og så er det er et langstrakt projekt at fjerne tatoveringer med laser. Der skal mindst gå 4-6 uger mellem hver behandling for at give huden ro til at hele; så et normalt behandlingsforløb tager nemt op til et helt år.

Hvad kan gå galt?

Generelt er risikoen for ar med lasere minimal. Når tatoveringen er væk, vil næsten alle opleve, at huden er lysere, hvor tatoveringen var, for laserne har jo også fjernet hudens naturlige farve. Den vil dog næsten altid komme tilbage, men det kan tage en hel sommer i solen, før farverne er normale igen. Hvis der går infektion i sårene, er der risiko for mere permanente ar, det er dog sjældent, at der danner sig egentlige fortykkede ar som efter brandsår. Nogle mennesker udvikler allergi overfor farverne i tatoveringen. De har som regel oplevet, at huden har været meget længe om at hele, da de i sin tid fik tatoveringen, og at tatoveringen føles fortykket i huden. I sjældne tilfælde kan man opleve et allergisk chok hos disse mennesker, når man fjerner en tatovering, da behandlingen frigør farvestofferne ud i kroppen. Bemærk også, at det kun er speciallæger i hudsygdomme der må behandle med laser og det beslægtede intenst pulserende lys, IPL.

Ny lovgivning for tatovører

Lov om en frivillig, brancheadministreret registreringsordning for tatovører. Loven træder i kraft den 1. januar 2014. Lovens formål er at etablere en frivillig, brancheadministreret registreringsordning for tatovører med henblik på at oplyse og beskytte forbrugerne mod risici i forbindelse med tatovering. Desværre giver loven uændret dårlige tatovører frit spil. Dermed løber Folketinget fra tidligere løfter om ens regler for tatovører - idet du som hidtil selv skal tjekke, om en tatovør er sikker at bruge.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere