Mandler, kyssesyge og dårlig ånde

Halsbetændelse og dårlig ånde skyldes næsten altid infektion i mandlerne. Har man ofte halsbetændelse eller dårlig ånde hjælper det derfor at få fjernet mandlerne. Desuden kan mandlerne ofte blive så store, at de delvis lukker for luftpassagen, så man må trække vejret gennem munden. Dette irriterer slimhinderne og kan medføre snorken. Hos børn og unge kan man normalt fjerne mandlerne uden gener, men hos voksne der har passeret de 30 år kan man i nogle tilfælde få en varig irritation i svælget (halskatar). - Om halsbetændelse og kyssesyge findes nederst på siden.

Om mandlerne

Mandlerne (tonsils) sidder bagtil i svælget mellem den forreste og den bageste ganebue og er opbygget af lymfatisk væv. I menneskets første leveår spiller mandlerne en rolle i udviklingen af immunforsvaret. Med tiden forsvinder mandlernes funktion og immunforsvaret bliver derfor ikke svækket, hvis man fjerner mandlerne. Når der er betændelse i mandlerne, taler man om halsbetændelse - en infektion som både kan skyldes virus og bakterier. Ved den akutte halsbetændelse er det kun den bakterielle type, man kan behandle med antibiotika. Børn har en øget tendens til at få store mandler, hvilket giver problemer i form af snorken, søvnapnø og besvær med vejrtrækningen. Desuden kan der gå betændelse i mandlerne, enten i form af streptokokker, som giver halsbetændelse, eller virusinfektion som giver smerter i halsen og hævede mandler. Og dårlig ånde.- Klik dårlig ånde >>

Fjerne mandler polypper

Både mandler og polypper kan blive så store, at de påvirker vejrtrækningen. Søvnen kan ledsages af kraftig snorken eventuelt med vejrtrækningspauser, dårlig søvnkvalitet og ledsagende dagtræthed. Forstørrede mandler og polypper kan udover vejrtrækningsbesvær og snorken medføre spisevanskeligheder og give anledning til ”snøvlende” tale. Andre årsager til at fjerne mandlerne, er tilbagevendende, akutte febrile, halsbetændelser. En anden infektionstype er den såkaldte halsbyld, som ligeledes kan være baggrund for operation. Kronisk halsbesvær, kronisk betændelse i mandlerne, "propper" i mandlerne er mere usikre indikationer for at fjerne mandlerne. I disse situationer vil øre-næse-hals-læger være tilbageholdende med at anbefale operation. Mistanke om kræft i mandlerne er heldigvis en sjælden årsag til operation. - Figur: Tonsil: Mandler - Adenoids: Polypper

Hvordan fjernes mandlerne?

Fjernelse af mandlerne foretages i fuld bedøvelse, det vil sige, at man sover under hele operationen. Hos børn vil man ofte samtidig fjerne polypperne. Man kan som oftest tage hjem allerede 2-3 timer efter operationen, men må alligevel regne med 1-2 ugers fravær fra arbejdet efterfølgende. Samtidig skal man undgå fysisk anstrengelse, og ikke indtage alkohol og helst ikke ryge. Man skal forvente smerter efter operationen, ofte smerter der stråler op mod ørerne. Mange patienter vil være generet af sejt slim i munden. Det afhjælpes meget naturligt ved at drikke. Det er ikke ualmindeligt, at det gør ondt, når man drikker, men det er vigtigt, at fortsætte med rigelig væskeindtagelse. Det lindre at sutte på isterninger.

Efter operation af mandler

Det gør altid ondt i halsen efter operationen, hvorfor man vil have behov for smertestillende medicin i dage, måske op til 1-2 uger efter operationen. Tag gerne både Panodil i kombination med et andet smertestillende middel f.eks. Xefo - det lindrer godt. Præparater som indeholder acetylsalicylsyre f.eks. Magnyl skal undgås, da de øger risikoen for blødning. Der er oftest let temperaturstigning på aftenen efter operationen. Feberen er normalt borte næste morgen. Såfremt dette ikke er tilfældet, bør egen læge eller klinikken kontaktes. Tag altid smertestillende før sovetid de første par dage. - Kost: Start med kold flydende spise. Derefter blød mad, ikke for varm fx mosede kartofler, grøntsager, ris, spaghetti, pasta, hakket kød, æg, franskbrød uden skorpe, grød m.m. En kost, der tilrådes én uge efter operationen. Undgå sodavand og spiritus i 2 uger - øger risikoen for blødning.

Forkølet eller ondt i halsen?

Når man har ondt i halsen, er det så fordi, at halsen bliver udsat for kulde? Nej. Ondt i halsen eller halsbetændelse har ikke noget med kulde at gøre. Man kan få ondt i halsen, uanset om det er sommer eller vinter. De almindeligste årsager til ondt i halsen: Halsbetændelse, Forkølelse, Influenza, Halsbrand og Kyssesyge. De første tegn på forkølelse er ofte hæshed og en øm hals, der for det meste kureres ved hjælp af sugetabletter fx Hexokain sugetabletter der indeholder to virksomme stoffer: Benzocain virker smertestillende og lindrer den ømme hals, mens Klorhexidin desinficerer mund og svælg for de mikroorganismer, der kan være årsag til smerterne. Sugetabletterne er sukkerfrie med en mild smag af menthol. - Klik bihulebetændelse >>

Om halsbetændelse

Halsbetændelse kan skyldes både virus og bakterier, men skyldes oftest en virus, der ikke behandles med penicillin. Lægen afgør ved en podning fra halsen, om halsbetændelsen skyldes bakterier, og du derfor skal behandles med penicillin. Halsbetændelse er primært lokaliseret til mandlerne og det omgivende væv. Halsbetændelse er dels en sygdom i sig selv, men ses også som led i andre sygdomme, f.eks. influenza og kyssesyge. Halsbetændelse rammer ofte børn og unge, men kan optræde i alle aldre. Karakteristiske tegn på halsbetændelse er ondt i halsen og synkesmerter. Hvis sygdommen skyldes en bakterie, behandles den med antibiotika. Forløbet er oftest godartet. Streptokokker behandles med penicillin, i tilfælde af penicillinallergi med erytromycin. Halsbetændelse udløst af virus behandles ikke. Halsbetændelse hos børn og unge kan også være et symptom på andre sygdomme fx skarlagensfeber, difteri og kyssesyge (mononucleose). Mild halsbetændelse forekommer også sammen med influenza, mæslinger og lungebetændelse. - Klik influenza >>

Om kyssesyge (Mononukleose)

I modsætning til almindelig halsbetændelse, som skyldes betændelse i mandlerne med bakterier, skyldes kyssesyge et virus, som spredes i hele kroppen (Epstein-Barr virus). Sygdommen smitter ved overførsel af spyt fra en person til en anden for eksempel ved kys, deraf betegnelsen "kyssesyge". Smitten kan også ske indirekte, blandt andet ved luftbårne dråber. Fra man er smittet med Epstein-Barr virus, går der 30-50 dage, før symptomerne begynder at vise sig. Virusset inficerer de hvide blodlegemer i lymfen (lymfocytter) og medfører hævelse af lymfeorganerne.

Kyssesyge rammer især unge i alderen 10-25 år. Op til sygdomsudbrud kan der være en periode på én til to uger, hvor man har influenzalignende symptomer fx halsbetændelse, hævede mandler, feber, udtalt træthed, muskelsmerter, hovedpine, svedtendens, mavesmerter, hævede ømme lymfeknuder på halsen, under armhuler og i lysken, leveren kan være forstørret og man kan få udslet. Lægen stiller diagnosen ved hjælp af blodprøver og halspodning. Behandling består i at lindre generne fx hvile, rigelig væske, varme drikke. Langsom opstart på sport, skole og arbejde ved tegn på bedring. Og undgå samtidig fysisk og psykisk stress.

Forløbet er sædvanligvis godartet. Smerter kan lindres ved hovedpinetabletter med Paracetamol fx Panodil eller Acetylsalicylsyre fx Kodimagnyl. Kyssesyge varer normalt to til fire uger og er ikke problematisk. Enkelte vil opleve et længere forløb. Der findes ikke effektive behandlinger mod infektion med Epstein-Barr virus. Forholdsregler er svære at tage, da man kan være smittebærer uden symptomer i op til 1½ måned. Dårlig ånde og den ofte grimme lugt fra munden behandles med penicillin, idet den skyldes bakterievækst på mandlerne. - Har man én gang haft mononukleose, har man livs-lang immunitet og kan ikke blive smittet igen.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere