Næseplastik. Næsen i harmoni med ansigtet

Næsekorrektion er en operation som ændrer næsens størrelse eller form og er en af de mest almindeligt udførte kosmetiske operationer. En næsekorrektion kan øge eller reducere næsens størrelse, ændre næsetippens eller næseryggens form, formindske næseborenes størrelse eller ændre vinklen mellem næsen og overlæben. Operationen kan måske også korrigere en defekt opstået ved fødslen, rette på en skade eller afhjælpe problemer med vejrtrækningen. Et næseimplantat involverer indsættelse af et individuelt tilpasset silikoneimplantat på næseryggen for at øge næsens størrelse. En næsekorrektion eller reduktion er det modsatte af et næseimplantat. En næsekorrektion har til formål, at ændre næsens form og reducere dens dimensioner. Alarplastik er reduktion af næseborenes størrelse for at matche næsens generelle fremtoning. Operationen kan foretages alene, men kan også kombineres med anden kosmetisk kirurgi, som f.eks. ansigtsløft, pandeløft eller øjenlågskirurgi.

Hvem kan få en næseoperation

En næseplastikoperation bør ikke udføres, før næsen er fuldt udvokset. Hos piger sker dette i 15-16 års alderen. Hos drenge et par år senere. Der er ingen øvre aldersgrænse, men det er vigtigt, at huden stadig har sin spændstighed. I det hele taget er hudens kvalitet vigtig for resultatet. Det er derfor meget individuelt, hvad der kan opnås ved en operation. Formen på næsen kan være arveligt betinget eller skyldes en skade. Nogle har problemer med vejrtrækningen, andre ser bare næsen som det første, når de kigger på deres eget spejlbillede. Stort set alle kan hjælpes ved operation. En næseoperation kan med succes kombineres med andre ansigtsoperationer. Før en operation skal man til forundersøgelse hos plastikkirurgen, der vil undersøge dig, og ud fra forventninger og anbefalinger planlægges den præcise operation.

Forventninger til næseplastik

Målet for næseplastik er en næse, der ser naturlig ud og falder harmonisk sammen med resten af ansigtet. Det kunne være en ændring af næseryggen, reduktion i størrelsen eller bredden af næsen, indsnævring af næseborene, ændring af afstand mellem næse og overlæbe eller omformning af næsetippen. Helingsprocessen er gradvis, hvorfor man skal regne med, at der går mellem et halvt og et helt år, før det færdige resultat af en næseplastik kan ses. Alligevel kan man begynde at nyde sit nye udseende allerede få uger efter operationen. Af og til kan en lille rettelse være ønskelig for at forbedre resultatet yderligere. Hvis dette er tilfældet, er det nye indgreb mindre om-fattende end det første. I de fleste tilfælde er næseplastikken varig bortset fra evt. ændringer som følge af den normale ældningsproces.

Næseoperationen

Operationen foregår oftest gennem næseborene, så der ikke bliver et synligt ar. Operationen foregår typisk ambulant og i lokalbedøvelse. Behandlingen varighed er 1-2 timer alt efter operationens art og omfang. Som forbinding anbringes en lille rulle gaze med vaseline i hvert næsebor. Oven på næsen sættes en hård bandage (gipsskinne), som formes præcis til næsen. Og uden på gipsskinnen lægges en plasterforbinding. Nogle gange sættes der indvendige tråde i næsen, som ligeledes skal fjernes på klinikken. Når man ligger ned og bliver opereret i næsen, vil blodet løbe ned i bihulerne. Dette blod vil, når man rejser sig op, give anledning til næseblod, dvs. man får næseblod efter en operation, hvilket skyldes en tømning af blod fra bihulerne - ikke en blødning fra næsen. Andre bivirkninger er midlertidige hævelser og blodudtrædninger (blå mærker) omkring øjnene og næsen, ømhed, hovedpine og ondt i næsen. Næsen kan føles stoppet i de første par uger. Ingen form for kirurgi er risikofri, men alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Hvornår er næsen normal igen

Efter operationen kræves rigelig hvile, således kroppens energi bruges på ophelingen. I begyndelsen vil næsen være øm. Det vil aftage med tiden. Næsen vil stort set ikke være hævet efter et par uger, men de sidste 10 pct. af hævelsen vil først være forsvundet efter 3-6 mdr. Det er ikke overraskende, hvis nogle patienter er skuffede eller måske lidt deprimerede den første tid, men efter et par uger vil man se og føle sig meget bedre tilpas. De fleste patienter er tilbage på arbejdet allerede en uges tid efter operationen. Der er meget store chancer for, at man vil blive glad for sin næseoperation. Specielt hvis man i forvejen har gjort sig klart, at resultatet ikke fremtræder umiddelbart efter operationen, men at der går fra et halvt år og måske op til et helt år, før det endelige resultat af en næseplastik kan bedømmes.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere