Om p-piller, fortrydelse og prævention

Prævention betyder forebyggelse. Formålet er at forebygge graviditet, hvorfor det har betydning at kende de enkelte metoders sikkerhed. Også fordi en vigtig del af et godt sexliv er at bruge prævention, så sexsygdomme og uønskede graviditet undgås. Flere af de mest brugte præventionsmidler er meget sikre, grænsende til 100 pct. sikre. P-piller er det mest brugte præventionsmiddel i Danmark og P-ringen det nyeste tilbud inden for prævention og så er kondom for mænd den eneste præventionsform, der både beskytter mod graviditet og seksuelt overførte kønssygdomme (sexsygdomme).

Om fortrydelsespiller

Fortrydelsespiller forhindrer graviditet efter samleje. Nødprævention har intet med abort eller abortpiller (medicinsk abort) at gøre. På det danske marked udbydes aktuelt 2 slags fortrydelsespiller, hvoraf den ene slags kan købes i håndkøb (Norlevo) og den anden (Ellaone) kræver recept fra lægen. Håndkøbspillen Norlevo indeholder det kvindelige kønshormon levonorge-strel, der påvirker slimhinden i livmoderen således, at et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og vokse. Pillerne hæmmer samtidig ægløsningen og skal helst tages inden 12 timer og senest 72 timer (3 dage) efter ubeskyttet samleje. De receptpligtige piller indeholder ulipristal acetat, der forhindrer eller udsætter ægløsningen. Piller, der skal tages senest 120 timer (5 dage) efter ubeskyttet samleje.

Fortrydelsespiller er en nødløsning, som skal benyttes, hvis uheldet er ude på grund af svigtende præventionsmidler fx hvis et kondom går i stykker eller glider af under samleje, hvis du glemmer at tage dine p-piller, hvis din spiral falder ud, hvis du fjerner eller skubber vaginal pessar eller vaginal-kondom for tidligt eller du har haft ubeskyttet sex. Jo hurtigere man tager nødprævention efter samleje, jo højere er sikkerheden for at graviditet undgås. Fortrydelsespiller bør kun bruges én gang inden for samme menstruationscyklus. Gentagne gange inden for en menstruationscyklus kan give anledning til utilsigtet høj dosis af hormoner, og mulighed for forstyrrelse af cyklus. Metoden er ikke 100% sikker, og du har stadig en risiko for at blive gravid. Du bør derfor foretage en graviditetstest.

Prævention kvinder

P-piller er i dag det mest brugte præventionsmiddel her i landet og benyttes af cirka 435.000 kvinder. Der findes flere end 30 forskellige mærker, men kun to typer nemlig Kombinationspiller (østrogen og Gestagen) og Minipiller (gestagen). Begynd aldrig at tage p-piller før du er blevet undersøgt af din læge og har talt med lægen om brugen af p-piller og hvad du ellers tager af medicin. FORDELE: Med p-piller, er du næsten 100% sikker på, at du ikke bliver gravid og så er p-piller en nem metode. ULEMPER: De første par måneder kan du få bivirkninger som kvalme, brystspænding, hovedpine, pletblødning, vægtøgning og humørsvingninger. Du kan få forhøjet blodtryk, men det er meget sjældent. Og så beskytter p-piller ikke mod seksuelt overførbare sygdomme som fx klamydia, herpes eller HIV - det gør kun brug af kondom.

Andre præventionsformer

Femidom, er en slags kondom for kvinder. Det beskytter mod graviditet ved at dække indersiden af skeden. Ligesom kondomet er det et lugtfrit engangshylster, der er behandlet med sæddræbende creme. Pessar, er lavet af blødt gummi og anvendes altid sammen med pessarcreme. Når pessaret er rigtigt anbragt, lukker det for livmodermunden, så ingen sædceller kan trænge ind til ægget og befrugte det. P-plasteret, er en præventionsmetode til kvinder og et alternativ til p-pillen. P-plasteret er et tyndt hudfarvet depotplaster af plast. Den klæbende del af plasteret indeholder de aktive stoffer (hormonerne norelgestromin og ethinylestradiol), der afgives gennem huden og over i blodbanen. Risikoen for graviditet er meget lille og svarer til beskyttelse med p-piller. P-ringen (vaginalring), er en præventionsmetode til kvin-der og et alternativ til p-pillen. Det er en fleksibel plastring, som du selv kan sætte op i skeden og fjerne igen. Ringen har en diameter på 54 mm, er 4 mm tyk og afgiver hormoner. Risikoen for graviditet er meget lille og matcher beskyttelse med p-piller. Præventionsstav, er et svangerskabsforebyggende implantat med langvarig virkning. Det indsættes under huden, hvorefter hormonet Etonoge-strel frigives langsomt. Implantatet er en lille, let bøjelig platikstav fire cm lang og to mm i diameter, som placeres direkte under huden. Implantatet forhindrer frigivelse af æg fra æggestokkene og medfører ændringer i livmoderhalsen, som gør det vanskeligt for sædcellerne at trænge ind i liv-moderen, hvilket bevirker, at implantatet beskytter mod graviditet i en periode på 3 år. Spiral, er en lille plastikting, der sættes op i livmoderen. Der findes to typer spiral nemlig Kobberspiralen, hvor der er viklet kobber omkring et plastikskelet og Hormonspiralen, hvor spiralen består af et plastrør med et hormon (gestagen), der afgives langsomt. Spiraler findes i forskellige former og størrelser. Den mest anvendte har form som et T. Spiral er en god metode for kvinder, der lever i faste parforhold. Sterilisation; mange kvinder mellem 30 og 40 år vælger at blive steriliseret, når de ikke ønsker at få flere børn. – Klik kvindelig sterilisation >>

Kondomer mod graviditet og sexsygdomme

Kondom for mænd er den eneste form for prævention, der både beskytter mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme. En nem præventionsmetode, der kan bruges af alle. Kondomet er lavet af meget tyndt naturgummi og formet som et langt hylster, der rulles på mandens rejste penis inden selve samlejet. Ved udløsning opsamler kondomet mandens sæd og beskytter derved mod uønsket graviditet. Kondomet forhindrer som nævnt også smitte med kønsygdomme, f.eks. klamydia, fnat, gonoré, kønsvorter og hiv. Man kan begynde med at bruge kondom uden først at skulle tale med en læge. Og så kan kondomer kan købes på apoteker, i supermarkeder og kiosker, via internettet m.v. Kondomer findes i forskellige former, størrelser og farver. Man kan prøve forskellige slags kondomer fx tynde, ekstra tynde, glatte, nuprede, med og uden reservoir, med og uden creme, med og uden farve, med og uden smag. - Så det er med at prøve sig frem. Kondomet må kun bruges én gang og skal bruges under hele samlejet. Kondomet bør fjernes som almindeligt affald og må ikke skylles ud i toilettet. FORDELE: Bruges kondomet rigtigt og hver gang, er der 97% sikkerhed for, at uønsket graviditet undgås, kondomet er den eneste præventionsmetode, der beskytter begge parter i et samleje mod sexsygdomme som f.eks. klamydia og hiv og så giver kondomet kun sjældent bivirkninger. ULEMPER: Mange mænd mener, at følsomheden under samlejet bliver mindre, når de bruger kondom, kondomet kan glide af under samlejet, hvis det ikke bruges rigtigt, der kan løbe sæd ud af kondomet, hvis det ikke bruges rigtigt og så kan der gå hul på kondomet, hvis det udsættes for særlig belastning. Uanset hvad, husk kondomet. - STERILISATION; mange mænd vælger på et tidspunkt at blive steriliseret, når de og deres partner ikke ønsker at få flere børn. – Klik mandlig sterilisation >>  

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere