Botox, filler og laser til rynkereduktion

Med alderen mister huden sin spændstighed og elasticitet hvorved der opstår rynker. Forskellige typer rynker har forskellige udtryk, nogle af dem vil vi gerne undvære og andre igen vidner om livserfaring og er med til at give ansigtet karakter. Smilerynker er charmerende mens andre rynker giver et træt eller vredt udseende, som vi gerne vil undvære. Næsten alle rynker kan enten fjernes eller reduceres kraftigt. Dog har alderen en betydning for resultatet. Man bør altid på forhånd få en lægelig vurdering af om ens rynker kan fjernes eller reduceres og hvilket resultat, der kan forventes. Der findes mange forskellige behandlingsmetoder til forbedring af huden, i form af rynker, strækmærker, ar, pigmenter eller blodsprængninger. Metoder til rynkereduktion, er lige fra injektion til lasere og ansigtsløft, hvorfor det er vigtigt, at man søger en klinik, der er bemandet med speciallæger som er fortrolige med de forskellige behandlingsmetoder og som kan vurdere behov og forventninger holdt op mod hvad de forskellige 'teknikker' kan opfylde. Ligeledes er det vigtigt, at klinikken kan tilbyde alle behandlinger inden for området, så den tilbudte behandling ikke afhænger af, hvilken metode klinikken tilfældigvis behersker.

Botox og laser til panderynker

Panderynker er dynamiske rynker, der er fremkommet ved muskelsammentrækninger af pandemuskulaturen. Almindeligvis behandles panderynker med injektion fx Botox, der afslapper musklerne og hindrer den fortsatte foldning af huden. Hvis rynkerne er mindre kan forventes, at man ved regelmæssig Botox behandling efterhånden vil få en næsten fuldstændig udglatning af rynkerne. Er rynkerne dybere kan man benytte hudlaser af typen Fraxel eller Pixel. Laserbehandling vil kunne starte dannelsen af nyt kollagen og fjerne pigmenterne som følge af bl.a. sol. To til fire behandlinger med fire til seks ugers mellemrum må påregnes. Laser erstatter ikke injektionsbehandling, idet huden fortsat vil få rynker, hvis den konstant foldes. I sjældne tilfælde kan et pandeløft være løsningen.

Ar efter acne og bumser

Ar efter operation - og specielt efter acne kan forværre indtrykket af hudens aldring og give huden et kreppet udseende. Samtidigt har acne-patienter ofte stor porrestørrelse, der yderligere forværre hudens udseende. Ar efter acne kan aldrig fjernes helt, men kan reduceres til et tåleligt minimum. Hvor stor en reduktion, der kan opnås er kun delvist forudsigeligt, idet den kommer an på læsionernes dybde og facon. Typisk vil en reduktion på 75% være opnåelig efter fem behandlinger. Forbedringen består dels af fladning af arret, dels i enkelte tilfælde ved en ændring af arrets farve. I sjældne tilfælde kan man benytte de såkaldte fillers fx Perlane og Aquamid til at skubbe fordybninger i arret op.

Laserbehandling smilerynker

Smilerynker el. kragetæer på siden af øjnene er ligeledes dynamiske rynker, der er fremkommet ved muskelsammentrækninger af den mimiske muskulatur omkring øjnene. Smilerynker opfattes sædvanligvis som noget positivt. I de tilfælde, hvor de er meget kraftige kan de imidlertid opfattes som hurtig ældning af huden. Almindeligvis begynder behandlingen af smilerynker med Botox, som afslapper musklerne omkring øjnene og dermed hindrer den fortsatte foldning af huden. Det er muligt at graduere behandlingen således, at man kan beholde en del af rynkerne. Dette gøres ved at give mindre doser og placere dem de rigtige steder. Hvis rynkerne er mindre er der håb om, at man såfremt man regelmæssigt får Botox behandlingen efterhånden vil få en næsten fuldstændig udglatning af rynkerne. Såfremt rynkerne er dybere kan man også her benytte hudlaser type Fraxel eller Pixel. Laser erstatter ikke injektionsbehandling, idet huden fortsat vil få rynker.

Pigmentforandring

Pigmentforandringer skyldes hovedsageligt solbadning eller hormonpåvirkninger. Ved solskadet hud ses i begyndelsen en let grumset teint, der hos ivrige soldyrkere med sart nordiske hudtyper bliver mere og mere gusten. Ved laserbehandling kan teint genoprettes og rynker minimeres. Pigmentforandring specielt i de yngre år, skyldes hormonpåvirkning enten ved graviditet eller ved brug af p-piller. Tilstanden hedder melasmaog. Andre og mindre hyppige forandringer kan være pigmentpletter efter sår og brandskader eller skønhedspletter, der ikke behandles med laser, men primært fjernes kirurgisk. Ikke mindst fremtræder visse typer hudkræft som pigmentering. Det kan være svært at stille den rigtige diagnose ved visse typer hudkræft. Man bør altid konsultere en hudlæge, hvis man ønsker pigmentforandringer behandlet.

Rynket og kreppet hud

Rynket og kreppet hud ses hyppigt de steder i ansigtet og på kroppen, hvor huden hovedsaligt har været i solen, fx pande kinder og overlæbe samt svarende til den dybe halsudskæring og hænder. Oftest ses samtidigt pigmenteret hud varierende fra let grumset til egentlige gammelmandspletter da denne type pigmentforandring ligeledes skyldes solen. Rynket hud kræver behandling med hudlaser af typen Fraxel eller Pixel, da metoden på én gang både behandler pigmenteringer og rynker. Der må påregnes to til fire behandlinger med fire til seks ugers mellemrum.

Fillers læberynker

Rynker på læberne findes dels på huden på læberne dels ned over det læberøde, slimhinden. Grænsen mellem huden og slimhinden består af en distinkt linje, Vermillion Border. Når rynkerne går hele vejen fra huden over Vermillion Border og ind i det læberøde, bliver rynkerne meget synlige og Vermillion Border takket. Samtidigt ses hyppigt, at fedtvævet i læberne svinder. Dette betyder, at læberne bliver mere stramme og runkne. Endelig kan de to folder fra næsen til overlæben, give et yderligere ældet udseende. Typisk vil behandling af læber-nes rynker begynde med injektion af permanent eller midlertidig ”filler”. En slags polyfilla, som i dette tilfælde lægges ind under slimhinden tæt ved læbe konturering. Dette vil løfte læbens position og som regel give en mere distinkt læbekant. Ved runkne læber eller ønske om mere fylde, injiceres i det læberøde. Ved injektion af fillers er der tale om rekonstruktion med en lille forstørrelse af læberne tilfølge - og ikke en klassisk læbeforstørrelse. Ved læberynker benyttes hudlaser af typen Fraxel eller Pixel. En laserbehandling, der vil starte dannelsen af nyt kollagen og fjerne pigmenter som følge af bl.a. sol. Behandlingerne bør foretages trinvist, så man kan følge med i resultaterne.

Botox, fillers og vredesrynker

Vrede rynker mellem øjenbrynene er såkaldte dynamiske rynker, der er fremkommet ved muskelsammentrækninger af den mimiske muskulatur over næsen og øjenbrynene, der efterhånden kan blive mere eller mindre permanent og give et permanent surt og vredt udseende. Også her vil vil behandlingen typiske begynde med injektion fx Botox, som afslapper musklerne og dermed hindre den fortsatte foldning af huden. Hvis rynkerne er mindre må forventes, at man ved regelmæssig Botox behandlingen efterhånden vil få en næsten fuldstændig udglatning af rynkerne. Er rynkerne dybere og forsvinder de ikke på tilfredsstillende vis ved injektion, kan man i tillæg benytte en ”filler”.

En filler er som polyfilla med den forskel, at den sprøjtes ind under huden og dermed fylder rynken ud indefra. Filler er enten midlertidig fx Restylane eller permanent fx Aquamid. Filler erstatter ikke injektionsbehandling, idet huden fortsat vil få rynker. Også her kan man i visse tilfælde kombinere med hudlaser, der vil kunne starte dannelsen af nyt kollagen og fjerne pigmenterne som følge af bl.a. sol. Ved behandling af vrede rynker med injektion kan en sidegevinst være, at personer med spændingshovedpine får en betydelig reduktion eller ligefrem slipper af med hovedpinen.

Kosmetisk behandling fritaget for moms ved fx hovepine, migræne, tiks

Visse kosmetiske behandlinger bl.a. Botox, peeling med hudlaser, hårfjerning og midlertidige fillers er blevet pålagt moms. Derimod, er der ikke kommet moms på fx brystoperationer, fedtsugninger og øjenlågskorrektioner. Kosmetiske behandlinger omfattes af momsfritagelse i momsloven, når behandlingerne har til formål at forebygge, diagnosticere, behandle og så vidt muligt helbrede sygdomme eller sundhedsmæssige uregelmæssigheder. Hidtil har sundhedsydelser været fritaget for moms, og derfor har skønhedsbehandlinger også været det, men et nyt EU-direktiv har krævet en revision af grænsen for fritagelse. Dvs. at mindre behandlinger, der anses for at være af ren kosmetisk karakter fx IPL og laserbehandlinger af karsprængninger i huden og uønsket hårvækst, samt behandlinger med fillers som Botox, Restylane og Macrolane, der tilfører fylde til fx ansigt, læber og barm pålægges moms. 

IMIDLERTID KAN BOTOX til rynkebehandling også vise sig MOMSFRITAGET nemlig i den situation, hvor en Botox behandling skyldes hovedpine, ansigtsspændinger, spændingshovedpine, migræne, tiks, sved i ansigt, armhuler eller hænder. Det betyder, at hvis man som patient oplever hovedpine og samtidig ønsker behandlinger for rynker i fx panden, er behandlingen fritaget for moms. Kilde: SKAT Momsfritagelse af kosmetiske behandlinger

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere