Seksualliv, sexliv efter fødsel, sex uden samleje

Det er meget forskelligt fra par til par, hvor længe der går, inden de genoptager deres sexliv. Imidlertid er det almindeligt, at kvindens sexlyst er reduceret lige efter fødslen, hvilket først og fremmest skyldes træthed. Hvis fødslen tilmed har været vanskelig, er der måske også angst for ny graviditet. Den nære kontakt, der skabes mellem mor og barn, er ofte nok til at opfylde kvindens behov for følelser og berøring. Det er derimod almindeligt at mandens sexlyst holder sig på samme niveau som før fødslen. Det kan vare et helt år før sex igen er som før fødslen. Den tid kan være en svær prøvesten på forældrenes forhold. Det er en hjælp, hvis de viser hinanden forståelse, tålmodighed og hensyn. Sørg for at snakke om, hvad det er, som sker med jer, så I ikke pludselig en dag oplever, at I er gledet helt fra hinanden. Husk at kys, kram og kærlige ord er ekstra vigtige for at vise hinanden, at I stadig elsker hinanden, selvom I ikke dyrker sex.

Kvindens krop efter fødslen

Efter fødslen sker der store forandringer i kvindens krop. Nogle af de hormoner, der har spillet en stor rolle under graviditeten, finder hurtigt sit sædvanlige leje igen, mens andre hormoner øges på grund af amningen. Livmoderen trækker sig sammen, og der sker en udrensning af blod og slim. Hvis der har været klippet i mellemkødet, læges det snart, og andre sår og rifter læges også hurtigt. Forandringer der kan betyde, at nogle kvinder bliver meget trætte efter fødslen. Hormonforandringerne kan påvirke kvinder, så de oplever humørsvingninger eller endda depressioner. Pludselig skal der bruges meget tid på at passe barnet, og hvis der også er ældre søskende, kan arbejdsbyrden blive endnu større. Samtidig får forældrene måske sovet for lidt. Alt dette påvirker både mor og far.

Giv jer tid til hinanden

For at kunne skabe og opretholde en god stemning, må parrets forhold bygge på tillid og gensidig respekt. Det er vigtigt for et parforhold, at have tid for sig selv. Tid, hvor man laver noget sammen. For eksempel kan det være en god idé, at gå i byen sammen regelmæssigt uden børn. Så man får mulighed for at tale sammen uforstyrrede, som voksne mennesker. Åben og ærlig kommunikation gør det hele lettere at klare de opgaver, der følger med forældrerollen. Når I får mod på at genoptage jeres sexliv efter fødslen, så er det vigtigt, at kvinden får lov at bestemme farten. Vælg nogle stillinger, hvor kvinden selv kan afgøre, hvor dybt manden kan trænge ind i hende. På den måde undgår I situationer, hvor kvinden kan opleve pludselige smerter under samlejet. Husk også på, at der ikke er noget galt i, at det tager flere måneder at genoprette jeres balance i seksuallivet. Og vær så opmærksom på, at ikke alle ting er som de plejer at være - før fødslen og før I blev forældre.

Hvornår samleje igen?

Når I er parate til at have samleje efter fødslen, skal I begynde roligt. Det er vigtigt at kvinden får lov at bestemme tempoet, og at manden er forsigtig og hensynsfuld. Det kan være en god idé at vælge et tidspunkt af døgnet, hvor I er mindst trætte, og så skal I sikre jer fred og ro. Det er velkendt, at når forældrene vil hygge sig sammen, vågner barnet. Derfor kan det være nødvendigt at planlægge tid for sex så godt som muligt. Det er meget forskelligt, hvornår par har samleje efter fødslen. Det er af betydning, om kvinden har været klippet og syet i mellemkødet, eller om der har været andre rifter eller sår. Det er også af betydning, hvor hurtigt og hvor godt sårene læges. Samtidig er kvindens bryster ofte meget følsomme, mens hun ammer ligesom en del kvinder de første tre måneder oplever en temmelig tør skede grundet hormonforandringer. I må sammen finde ud af, hvordan det er hos jer. Efter cirka seks til otte uger plejer livmoderen at have trukket sig helt sammen, og den har fået samme facon og placering i underlivet som før fødslen.

Sex uden samleje

Der kan gå måneder, før balancen i seksuallivet er genoprettet. I den tid kan det være rart at være sammen uden egentlig samleje. Der er så mange andre måder, man kan vise hinanden kærlighed, hengivenhed og lyst til sex på. Man kan tale sammen. Man kan holde om hinanden, man kan kysse og kæle med hinanden. Eller man kan hjælpe hinanden til orgasmer med fingrene, munden, en vibrator, eller hvad lyst og fantasi strækker det til. Gør det I har lyst til og er enige om, så kommer resten af sig selv.

Nedsat fugtighed i skeden

I forbindelse med graviditeten og fødslen sker der nogle hormonforandringer hos kvinden, både i kroppen men også i kønsdelene. Det medfører blandt andet, at skeden de første måneder efter en fødsel har et nedsat fugtniveau. Hos nogle kvinder kan det endda vare i hele ammeperioden, og det er altså ikke et tegn på manglende sexuallyst fra kvindens side. Hvis man vil dyrke sex i den periode, hvor skeden mangler fugt, så anbefales det, at benytte glidecreme. - Blødning fra skeden: Nogle kvinder vil opleve at bløde i 6-8 uger efter fødslen. Blødningen er ingen hindring for at dyrke sex, men så længe kvinden bløder, bør benyttes kondom for at undgå infektioner i livmoderhalsen.

Ømhed ved samleje

Hvis kvinden er syet efter fødslen, vil såret sædvanligvis være 10-12 dage om at læges. Men der kan nemt være ømhed omkring såret i en længere periode. Er disse smerter vedvarende, så bør kvinden gå til læge. Men ikke alle smer-ter i forbindelse med samleje efter fødsel skyldes smerter i eller omkring skeden. Faktisk er nogle kvinder er så bange for, at mandens indtrængning skal gøre ondt, at de spænder musklerne omkring skeden i ren forsvarsre-fleks og derved oplever smerter fra muskelspændinger. - Ømme bryster: Kvindens bryster er ofte meget ømme og spændte, mens hun ammer. Derfor kan det være, at kærtegn af bryster ikke er lige velset, så snak om det og find ud af, hvad I har lyst til.

Skeden er udvidet

I perioden lige efter fødslen, er kvindens skede ikke så stram som normalt. Derfor kan I opleve, at skeden ikke slutter helt tæt om penis. Bliv ikke skræmte af det, kvinden kan let genoptræne sine bækkenbundsmuskler, så skeden igen slutter tæt omkring penis. - Luft i skeden: Luft i skeden kan resultere i pruttelyde under samlejet, hvilket for nogle opleves ubehageligt og måske ligefrem pinligt. Men det er et helt naturligt problem, som vil løse sig og forsvinde i takt med, at kvinden får genoptrænet sine bækkenbundsmuskler.

Prævention

Da kvindens første ægløsning efter fødslen, sker før hendes første menstruation, er der risiko for at blive gravid. Det at kvinden ammer, er ikke garanti for, at hun ikke kan blive gravid. Bemærk i denne forbindelse, at p-piller ikke bør indtages i ammeperioden, idet man kan få problemer med for meget eller for lidt mælk i forbindelse med p-piller eller mini-piller. En mulighed som nødprævention efter ubeskyttet samleje er "fortrydelsespillen". Fortrydelsespillen skal tages snarest muligt efter samleje. Det skal helst være inden for 12 timer og ikke senere end 72 timer (3 dage). Der er 2 fortrydelsespiller på det danske marked: Norlevo og Ellaone. - Norlevo kan fås i håndkøb. - Klik prævention >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere