Sår og blister i munden

Blister, blegner eller blæner, i fagsproget kaldet 'after', er en hyppigt forekommende sygdom i munden, der skyldes en forstyrrelse i immunforsvaret på baggrund af bakterier el. virus (skoldkoppevirus). Blisterne kan sidde alle steder i munden og starter typisk som en lille væskeholdig blære, som går i stykker og bliver til et sår. Såret er typisk gulligt i midten og omgivet af en rød zone - smertefulde sår, som kommer og går. Sårene gør ondt, fordi der er betændelse på stedet. De fleste mærker dog en brændende fornemmelse, før der kommer sår. Sårene kan være yderst generende, men smitter ikke, er ikke farlige og heler af sig selv. Alligevel er det vigtigt, at en læge eller tandlæge ser på munden, da der er andre sygdomme i munden, som kan minde om blister.

Årsagen til blærer, sår i munden

Årsag og hyppighed: Omkring 20 pct. af befolkningen lider i perioder af blister. Mænd og kvinder får dem lige hyppigt. Der kan hos kvinder være særlig tilbøjelighed til blister under menstruationen, ligesom stress kan provokere dem. Rygere lider mindre af blister end ikke-rygere. Sygdommen starter som regel i barndommen eller puberteten fx efter skoldkopper. Blister i munden er i høj grad arvelig og hvis begge forældre lider af sygdommen, vil børnene med næsten 100 pct. sandsynlighed også få dem. I sjældne tilfælde kan sårene være tegn på glutenallergi, tyktarmsbetændelse eller det kan være det første symptom på tarmsygdommen ’Chrohns sygdom’. Har man tilbøjelighed til blister i munden, vil et nedsat immunforsvar forværre sygdommen, og der kommer typisk flere og større sår. - Sår i munden: Man kan få mundsår på grund af infektioner i mundhulen, men man kan også få sår i munden grundet slidskader fra en skarp tand, tandbøjle, fyldning eller generende tandprotese. Hårdhændet tandbørstning kan også medføre sår i tandkødet og slimhinden.

Hvordan føles blister

Hvordan føles blister? Inden der kommer synlige sår i munden, vil man typisk mærke en brændende fornemmelse på stedet. Et par dage efter vil der så komme et sår. Ofte kommer der kun ét sår, men nogle kan også have flere sår på en gang. Sårene kan i størrelse variere fra nogle få millimeter op til flere centimeter. Sår på tunge og læber er specielt smertefulde og gør det vanskeligt både at tale og spise. Blister kan sidde overalt i munden undtagen på selve tandkødet eller i den hårde gane. Sidder sårene her, er der tale om sår af andre årsager. Sårene varer fra få dage op til måske flere uger, men varierer fra udbrud til udbrud og fra person til person, men sårene smitter ikke, er ikke farlige og vil altid hele af sig selv.

Hvad kan udløse blister og sår

Hvad kan udløse blister i munden? Årsagen til blister er ikke helt afklaret, men der er en del velkendte ting, som kan fremprovokere sårene hos dem, der har sygdommen fx fødemidler som gammel, stærk ost, chokolade, nødder, tomater og visse frugter. Allerede samme dag som man har spist et af de her nævnte produkter vil man givetvis opleve en brændende fornemmelse der, hvor blisten vil dukke op i løbet af en dag eller to. Blisterne kommer også meget ofte efter, at man har bidt sig, stukket sig med en gaffel el.lign. eller ved kraftig tandbørstning, hvor tandbørsten smutter. Vitaminmangel og/eller jernmangel kan også udløse blisterne, hos disponerede personer. Det samme kan stress og hormonelle svingninger fx op til en menstruation. Under graviditet bliver nogle fri for deres blister. Og hos andre forværres de. Klik tandlægebesøg under graviditet >>

Hvordan behandles blister?

Når blisterne først er kommet, findes der forskellige midler, som kan desinficere, bedøve eller undertrykke betændelsen, så helingen kan fremskyndes. Midlerne forhindrer dog ikke nye udbrud. Mundskylning med desinficerende væsker hjælper. Ud over mundskylning, er det en god idé, at duppe den koncentrerede væske direkte på sårene med vatpind efter, at såret er tørret af.

  • Desinficerende mundskyllevæsker: Mundskyllevæske med Klorhexidin er nok de mest anvendte, men har den ulempe at de efter længere tids brug misfarver tænderne. Mundskyllevæske med en smule jod eller stoffet Hexetidine misfarver ikke tænder.
  • Antibiotika: Antibiotika i tabletform som kan opløses/opslæmmes i vand kan også anvendes til mundskylning.
  • Lokalbedøvende midler: Salve med Likokain og mundskyllevæske med benzydamin fx Andolex virker kortvarigt på smerterne, men fremmer ikke sårenes heling.
  • Binyrebarkhormonsalve: En Binyrebarkhormonsalve på recept (Kenalog) til brug i munden fremmer helingen, men mange synes den er ubehagelig at bruge, fordi den efterlader en grynet fornemmelse i hele munden.

Hvad kan man gøre for at forebygge og undgå blister? Oftest vil det være et spørgsmål om at prøve sig frem og udvise tålmodighed. Ingen behandling virker hos alle. Brug af en tandpasta uden skummemidlet natriumlaurylsulfat fx Zendium tandpasta vil hos mange reducere antallet af udbrud. Endvidere kan tilskud af B-vitaminer og jern føre til en forbedring af sygdommen, hvis man har fået konstateret mangel på B-vitamin og/eller jern – ellers ikke. Imidlertid har en undersøgelse på Tandlægeskolen vist, at daglig indtagelse af 3-6 styk Longo Vital energitilskud efter nogen tid vil føre til markant reduktion i antal udbrud. Mange bliver endog helt fri for blisterne. LongoVital er et kosttilskud, der styrker immunforsvaret. Lykkes du ikke med egne tiltag, bør du spørge din tandlæge til råds.

Hvad gøres ved blister i munden?

Har egne tiltag ikke virket godt nok, må man spørge sin tandlæge til råds. Et råd kan være en 2-3 måneders kur med et blodkarudvidende lægemiddel, som indeholder pentoxifyllin der vil mindske udbruddene hos mange. Tænkes kan også en kur med et antiviralt lægemiddel i høj dosis i 1-2 uger der har en forebyggende virkning hos mange patienter. En behandling der imidlertid er temmelig kostbar. En mulighed er også binyrebarkhormon i tabletform der kan forebygge så godt som alle udbrud af blister. Man bør dog helst undgå behandling af den art, da binyrebarkhormon har mange uønskede bivirkninger på længere sigt.

Om naturprodukters effekt

Naturprodukt: Måske kan Bio Citridal fra NaturDrogeriet føre til en reduktion i antallet af udbrud. Produktet beskrives, som et hurtigtvirkende middel mod blister i munden. Bio Citridal er lavet på grapekerne ekstrakt og indeholder stoffer som virker dræbende på flere slags virus, infektioner og bakterier. Ekstrakten er meget stærk og må ALDRIG bruges ufortyndet. Undgå kontakt med øjnene, men skulle det ske alligevel, skyl da med vand i 10 min. - Et gammelt husråd mod sår i munden lyder: Tyg lidt frisk timian og placer det på såret. Det renser og lindrer.

Prognose blister og sår i munden

Prognose: Sygdommen er altid godartet på trods af, at den kan være særdeles ubehagelig. Nogle vokser sig fra sygdommen med tiden - hos andre igen forværres sygdommen med alderen. Der er således ikke noget fælles mønster for alle patienter med blister i munden. Har man haft et sår i munden i mere end en uge, hvor man ikke tidligere har haft problemer med tilbagevendende sår i munden, skal man altid søge læge eller tandlæge. - Klik forkølelsessår >>

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere