Børns tænder fra første tand

Gode råd, der er med til at holde dit barns tænder sunde. Fx find et fast tidspunkt hvor du ammer, når dit barn har fået tænder. På den måde undgår du, at syreproduktionen hele tiden sættes i gang, og du mindsker derved risikoen for huller. Undgå syre- og sukkerholdige drikke i sutteflasken. Regelmæssige måltider morgen, frokost, aften og frugt fra barnet er ét år. Ingen eller meget lidt slik og kager. Aftal en fast slikdag om ugen. Helst vand og kun begrænsede mængder sodavand og saft. Et glas mælk er et godt alternativ. Bemærk, at sut og bidering ikke må komme i fryseren, da isafkølede ting kan skade barnets gummer.

Børns tanddannelse

TANDDANNELSE. Barnets tænder udvikles allerede omkring femte måned af graviditeten. Børn fødes uden tænder i munden, men de ligger gemt nede i gummerne. Nogle børn bliver dog født med tænder, men det er yderst sjældent. Barnet får 20 mælketænder, som alle falder ud inden puberteten og erstattes med 32 blivende tænder.

Tandfrembrud - den første tand

FREMBRUD. Nogle børn lader sig slet ikke mærke af den første lille tands frembrud, og forældrene opdager den pludselig, når de mader barnet og hører lyden af hård tandemalje mod skeens metal. Andre børn er meget plagede af kløe og ømhed i gummerne, som oftest går forud for tandens frembrud. De græder, de har måske ondt i maven og evt. en lille temperaturforhøjelse. Her kan en køleskabsafkølet sut være en god idé.

De første mælketænder 6-8 mdr.

MÆLKETÆNDER. De første mælketænder - barnets første tænder - kommer som regel, når barnet er mellem seks og otte måneder. Der er dog intet usædvanligt i, at de enten kommer tidligere, eller at der går yderligere nogle måneder. Først når barnet er omkring 18 måneder, og der ikke har vist sig tegn på tænder, bør du kontakte din tandlæge og få tjekket, at alt er, som det skal være. Det er oftest fortænderne i underkæben, som først bliver synlige og derefter tilsvarende i overkæben. På det tidspunkt kan barnet have glæde af en bidering, da gummerne kan klø. Samtidig med at mælketænderne udvikler sig, begynder de blivende tænder nedenunder. Efter fortænderne følger kindtænder og hjørnetænder. Når barnet er omkring tre år, har det formodentlig de fleste af de i alt 20 mælketænder, henholdsvis 10 i overmund og 10 i undermund. Mælketænder, som alle falder ud inden puberteten og erstattes med 32 blivende tænder, hvis ellers alle tænder er anlagt. Eksempelvis mangler 10 pct. fra fødslen anlæg til visdomstænder.

Rokketænder i 5-6 års alderen

ROKKETÆNDER. Når barnet er omkring 5-6 års alderen begynder de første mælketænder at blive løse. De kan nu rokke sig lidt eller meget. De er blevet til "rokketænder". Rokketænder kan godt blive lidt ømme, når de bliver meget løse. Hvis de bliver meget ømme, er der kun én ting, der hjælper. Det er at pille dem ud eller få dem pillet ud af forældre eller tandlæge. Og de i alt 32 blivende tænder begynder at bryde frem. - Kære Tandfe: Husk at det netop er rokketænder Tandfeen er på udkig efter, og derfor om natten ombytter en tabt rokketand med en lille gave. Tandfeen er en karakter i moderne vestlig kultur som siges at give et barn lidt penge eller en gave, i bytte for en mælketand, når den er faldet ud af munden.

6 -12 år udskiftes mælketænderne

SEKSÅRSTÆNDER. Som regel er det seksårstanden, der kommer først frem (det er en kindtand) i forbindelse med udskiftning af mælketænder. Herefter går tandudskiftningen for alvor i gang, og dit barn vil med jævne mellemrum tabe mælketænderne. Ofte er fortænderne i underkæben de første, som barnet taber. Det skyldes, at de blivende tænder begynder at trykke på mælketændernes rødder, som derved opsuges, og på den måde skubber dem ud. Herefter får den blivende tand plads til at udvikle sig og komme frem. Det kan ofte se ud som om, der ikke er plads i kæben til alle de blivende tænder. Men kæben vokser i takt med, at tænderne kommer frem. Piger er som regel tidligere til at skifte tænder end drenge. For begge køn gælder det, at mælketænderne bliver udskiftet, når barnet er mellem 6 og 12 år. 

12 års tænder

TOLVÅRSTÆNDER. I 12-14 års alderen kommer tolvårstænderne, som sidder bagved seksårstænderne. Til sidst kommer visdomstænderne, som er de bageste kindtænder.  Der er stor forskel på, hvornår de kommer frem, og der er nogen, som slet ikke får dem. Men generelt kan man sige, at visdomstænder kommer i alderen 18-26 år, hvorefter vi har 32 blivende tænder. Heraf 8 fortænder, 4 hjørnetænder, 16 kindtænder og 4 visdomstænder, hvis ellers alle tænder er anlagt. - Klik tænder og kost >>

Finmotorik og tandbørstning

TANDBØRSTNING. Allerede fra den første tand bryder frem, skal du børste dit barns tænder morgen og aften med en blød tandbørste beregnet til barnets alder. Dette er der flere årsager til. For det første for at holde tænderne rene, men også for at vænne barnet til at have en tandbørste i munden. For det tredje gør man tænderne stærkere ved at bruge en fluortandpasta, idet fluor forstærker tænderne og dermed mindsker modtageligheden for huller. Brug af fluor bør dog ikke overdrives, da for meget fluor kan give hvidlige misfarvninger af tænderne. Barnet skal have hjælp til at børste tænder, indtil det er omkring 10 år. Før er barnets finmotorik ikke udviklet nok til, at det selv kan holde tænderne ordentlig rene.

Giv barnet en egen tandbørste

Sæt tid af morgen og aften til at børste tænder. Giv barnet sin egen tandbørste, og lad det børste tænder selv. Så kan du ’børste efter’. Find en tandpasta med fluor, barnet kan lide, men brug kun så meget, som kan ligge på barnets lillefingernegl. I starten får du måske kun børstet én tand hver gang, men snart er du oppe på to og på et tidspunkt bliver barnet samarbejdsvillig. Det vigtige er, du fastholder, at I skal børste to gange dagligt, og at du sørger for, at det sker i fred og ro. Og trøst dig med, at din indsats bliver belønnet med, at dit barn får gode tænder.

Altid en blød børnetandbørste

Brug altid en blød babytandbørste. Eksempelvis har Colgate en tandbørste Colgate Smiles serien specielt udviklet til til børn i alde-ren 0-5+ år. Tandbørsten har et lille børstehoved og ekstra bløde børstehår. Eller prøv med en elektrisk tandbørste til børn fx Oral-B Stages tandbørsterne, hvor der er taget hensyn til, at børns tænder og tandkød ændres med alderen. - Eller Colgate Shrek & Bratz batteritandbørster til børn. Tandbørsten har et blødt roterende børstehoved, som løsner plak og giver optimal rengøring af tænderne, hvor der også er taget højde for børns motoriske evner og koordination. Er til børn fra 3 år.

Tandbørstning en Karius og Baktus leg

Fx hvor tandtroldene Karius og Baktus farer rundt i munden og skal fanges, inden tandbørstningen er slut. Når den første kindtand er kommet, brug da en smule fluortandpasta. Børst alle tændernes sider både morgen og aften og der er god grund til at holde ud med tandbørsten. For mælketænderne holder pladsen for de blivende tænder, så de vokser rigtigt og sidder, som de skal. Hvis mælketænderne bliver trukket tidligt ud på grund af huller, er der stor risiko for, at barnets næste tænder sidder forkert og skal rettes ind med bøjle. Hvis et hul er så stort, at der opstår rodbetændelse er der risiko for, at den blivende tand under den tager skade. - Og husk så, at nogle af mælketænderne skal holde, til barnet er cirka 12 år.

Tandpasta til børn - Kids Dental

Tandpasta til børn. Det vil sikkert gøre tandbørstningen nemmere, hvis du f.eks. vælger en tube med flotte og sjove billeder og en mild frugtagtig smag. Eksempelvis Zendium Første Tand, med billeder af Postmand Per på tuben. Første Tand er netop udviklet til børn mellem 0 og 5 år, og specielt egnet til mælketænder. - Men også Colgate har en tandpasta: Colgate Smiles 0-6 år er en tandpasta udviklet sammen med europæiske børnetandlæger specielt til børn i alderen 0-6 år med både mælketænder og blivende tænder. Fluor-indhold: 1000ppm. For at gøre tandbørstningen mere spændende indeholder tandpasten små stjerner.

Børn og fluor

Børn er mere sårbare over for fluor da de i deres udvikling af tænder er følsomme over for høje fluorkoncentrationer. Børn bør derfor ikke sluge tandpasta eller andre fluormidler eller drikke vand med usædvanlig høj koncentration af fluor. Vær derfor altid opmærksom på mængden af fluor som dit barn indtager.

Om bidsår og blæner

Har dit barn bidt sig i kind eller læbe, kan der komme et sår, som gør ondt. Sår kan også forekomme efter lokalbedøvelse. Såret kan holdes rent med Klorhexidin mundskyllevæske og såret heler typisk i løbet af en uge. Blæner er små sår på tandkødet el. mundslimhinden. Blæner kan være meget smertefulde, men heler af sig selv i løbet af 8-10 dage. Udbrud af blæner kan forebygges ved at bruge tandpasta uden skummemidlet 'natriumlaurylsulfat' fx Zendium tandpasta. Er dit barn ofte plaget af blæner, kan dette forebygges ved at give det Longo Vital vitaminpiller.

Sutteflaske hyppigste årsag til huller

SUTTEFLASKE. Hos helt små børn er den hyppigste årsag til huller, at barnet bruger sutteflaske som trøst. Det vil sige, at barnet har sutteflasken i munden uden for måltiderne, og at flaskens indhold derfor påvirker tænderne i lang tid. Særligt slemt er det om natten, da der dannes meget lidt spyt, mens barnet sover. Spyttet sørger nemlig for at neutralisere og rense tænderne. Derfor er det vigtigt, at man som forældre tænker over brugen af sutteflaske.

Huller i børns tænder tandpine

HULLER i tænderne (caries) opstår, når bakterier på tænderne omdanner sukker til syre. Syren opløser gradvist tandens overflade, og hullet dannes. De første tegn på caries kan være mælkehvide områder på tænderne - de ses ofte som en ”kridtstreg” langs tandkødskanten eller som en mørk plet i en tyggeflade. Tænder, der lige er brudt frem er særlig sårbare. Der kan gå nogen tid inden tanden kommer helt op og barnet tygger med tanden, dvs. bakterierne kan sidde i fred, hvis man ikke er meget omhyggelig med at børste godt. Kommer der et hul i en mælketand, er det vigtigt at få det lavet, så barnet ikke får ondt. De børn, der ikke kommer til tandlæge som små - og hvor der ikke er fokus på tandpleje fra en tidlig alder, har mere end dobbelt så mange huller i tænderne, når de fylder 15 år, i forhold til dem, der får tænderne tjekket som små. Derfor hjælp dit barn til at undgå huller i tænderne gennem hele barndommen. PS. Når du er med dit barn hos tandlægen, er et godt råd at holde sig i baggrunden, så du ikke smitter dit barn med din nervøsitet.

Tandbehandling af angste børn

Skal børn have foretaget tandbehandling, og det her viser sig svært eller måske ligefrem umuligt at behandle ved brug af lattergas og lokalbedøvelse, er der flere andre muligheder for tandlægen til at gøre behandlingen til en bedre oplevelse for barn og forældre ved fx at tage beroligende og angstdæmpende medicin i brug. Eksempelvis Triazolam (Halcion), der skal indtages én time inden behandling. Pillen virker beroligende, men dog ikke mere end dit barn stadig kan tale og selv gå, men bør alligevel støttes. En anden mulighed, er Midazolam, der sælges under navnet Dormicum. Det gives på klinikken 20 min. inden en behandling og må kun indtages, når barnet er fastende. Korrekt dosering er vigtig bl.a. skal tandlægen derfor kende barnets vægt. Medicinen opløses i fx æblejuice, som barnet så synker. Når de 20 minutter er gået, må barnet oftest bæres ind i tandlægestolen. Blandt Midazolams fordele er amnesi eller hukommelsestab, hvilket betyder, at dit barn ikke rigtigt kan huske, hvad der er foregået. Hvis heller ikke det hjælper tilstrækkeligt, kan tandlægen i forståelse med forældrene lægge barnet i narkose. Det skal ses som en absolut sidste, men måske nødvendig udvej. Der er jo altid en, om end lille, risiko ved at lægge børn i narkose. En risiko, der skal vejes op mod nødvendigheden af en given behandling. Efter tandbehandling i narkose er det vigtigt, at barnet kommer til tilvænningsbehandling på klinikken ret kort tid efter. Det giver den bedste mulighed for ligesom at starte på en frisk hos tandlægen.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere