Gravide og fluorskylning

Fluor forebygger og renser. Fluor er et grundstof, som kan indbygges i tandemaljen og derved gøre den mere modstandsdygtig overfor syre. Fluor kan gives via tandpasta, mundskyllemidler eller pensling. Fluor er en af de bedste måder at forebygge huller (karies).

Fluor og tænderne

Videnskabelige undersøgelser har gennem årtier vist, at fluor har en caries hæmmende effekt og forhindrer tanden i at blive angrebet af de syrer og bakterier, der giver huller (caries). Fluor gør emaljen hårdere og tænderne mere resistente over for syreangreb, der opstår, når tænder i en længere periode mange gange dagligt udsættes for syre fra mad, drikkevarer eller fra maven. Herved risikeres, at tandemaljen opløses eller populært sagt ”ætses” væk. - Klik huller i tænderne >>

Fluorindhold over 1000 ppm

Tandpasta mod karies. Det er derfor vigtigt, at bruge tandpasta med fluor, og helst med et fluorindhold på eller over 1000 ppm (forkortelse for ’parts per million’, altså milliontedele). Eksempelvis har Colgate Herbal White et fluorindhold på 1450 ppm., og yderligere en kombination af fluor og kalcium der er med til at give sunde tænder og effektiv beskyttelse mod huller (karies). Senest har Colgate i tillæg til indhold af fluor med Colgate Total tandpastaer, udviklet en patenteret formel, der indeholder en aktiv ingrediens, som giver op til 12 timers komplet beskyttelse mellem hver tandbørstning, også efter du har spist eller drukket. Colgate Total tandpastaer beskytter i op til 12 timer mod karies, tandkødsproblemer, plak, tandsten og dårlig ånde.

Fluor og graviditet

Om fluor og gravide.Generelt spiller fluorindtagelse i graviditeten ingen praktisk rolle for fosteret, idet fluoridionen indlejres i moderens skelet eller udskilles med urinen og næppe vil kunne påvirke de mineraliserende tænder i fostret. Det er aldrig påvist at dental fluorose (fluorforgiftning) er opstået af denne årsag. Den receptpligtige Colgate Duraphat, tandpasta må dog kun anvendes af personer på 16 år el. derover. Samtidig bør Duraphat tandpasta ikke anvendes under graviditet eller amning, med mindre der er foretaget en omhyggelig vurdering af risici og fordele. Produktdata: 1 g Duraphat tandpasta indeholder 5 mg fluor, lig med 5000 ppm fluorid. Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Fluorskylning - forebyggelse af caries

Fluorskylning med fx FLUX mundskyl kan anvendes som supplement til den daglige tandbørstning eller hvis man har problemer med paradentose og følsomme tandhalse eller går med bøjle. FLUX har et fluorindhold på 910 ppm, der forebygger huller, hæmmer plak og giver frisk ånde. FLUX styrker tandemaljen og har en carieshæmmende effekt, der forhindrer tanden i at blive angrebet af de syrer og bakterier, der giver huller (caries). - FLUX fås på apoteket eller hos tandlægen.

Kan fluor være skadeligt?

Kan man få for meget fluor? Der findes undersøgelser der viser, at for meget fluor er skadeligt for kroppen. Derfor bør det helt generelt ikke anvendes i overkoncentreret form og indtages i unormalt stort omfang. For meget fluor kan skade tandens emalje og efterlade brunlige pletter på tænderne. Er du i tvivl så spørg din tandlæge eller tandplejer, der kan fortælle dig om dit behov for brug af fluormidler.

Børn og fluor

Børn og fluor. Børn er mere sårbare over for fluor da de i deres udvikling af tænder er følsomme over for høje fluorkoncentrationer. Børn bør derfor ikke sluge tandpasta eller andre fluormidler eller drikke vand med usædvanlig høj koncentration af fluor. Vær derfor altid opmærksom på mængden af fluor som dit barn indtager og kontakt eventuelt din tandlæge i tvivlsspørgsmål. - Klik små børns tænder >>

Små børn og fluor

Små børn. Find en tandpasta med fluor, barnet kan lide, men brug kun så meget, som kan ligge på barnets lillefingernegl. Gennem brug af fluortandpasta gør du barnets tænder stærkere og mindsker dermed modtageligheden for huller. Tjek evt. "børn og fluor" og få mere at vide om små børns tænder, tandudskiftning og tandpleje.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere