Huller i tænderne

Huller i tænderne (caries) opstår, når bakterier på tænderne omdanner sukker til syre. Syren opløser gradvist tandens overflade, og hullet dannes. De første tegn på caries kan være mælkehvide områder på tænderne - de ses ofte langs med tandkødskanten. Det kan også være mørkere områder på tændernes tyggeflader eller på de tandflader, der vender mod hinanden. Når der er sket en større opløsning af tandens overflade (emaljen) kan der knække mindre stykker af tanden, og pludselig ser man et hul.

Begyndende hul?

Hvis man opdager et begyndende hul kan man stoppe opløsningen af tanden ved at børste bakterierne væk fra hullet mindst 2 gange om dagen, ved at bruge tandtråd én gang dagligt, ved at begrænse sit forbrug af sukker og ved at fluorbehandle det begyndede hul ligesom tandlæge eller tandplejer kan lakere tyggefladen, hvis det er der hullet sidder. - Klik hul i børns tænder >>

Symptomer på caries (hul)

Et kariesangreb i en tand giver i begyndelsen ingen symptomer. Efterhånden som som angrebet går dybere, opstår der jag og let tandpine, når man spiser noget sødt, varmt eller koldt. Når kariesangrebet går rigtigt dybt, får man permanent tandpine, fulgt af en dårlig smag i munden. Den dårlige smag, skyldes madrester samles i hullet og tanden nedbrydes. Tandpinen bliver mere intens, når man ligger ned. Ofte er det svært at afgøre, hvilken tand smerten kommer fra. Groft set er der to slags tandpiner. Den ene er hvor nerven inde i en tand er blevet irriteret på grund af et hul (caries) i tanden eller en ny fyldning i tanden eller et slag på tanden. Og den anden er betændelse omkring tandens rodspids inde i kæben, fordi nerven er død og inficeret af bakterier på grund af slag på tanden eller hul i tanden eller stor fyldning i tanden. Tandpine føles som dunk i tand eller kæbe. Samtidig vil tanden typisk være meget følsom for koldt/varmt og sødt/surt. Andre symptomer kan være ømhed ved tygning, spænding i kæben og hævelse uden for tanden (tandbyld), eventuelt feber.

Let tandpine

En let tandpine eller lidt ondt i en tand kan klares med smertestillende tabletter, men bestil samtidig tid hos din tandlæge, inden det bliver værre, for det bliver det. Tandsmerter lindres bedst med Ibuprofen, der i håndkøb kan købes under navnet Ipren. Kan evt. kombineres med Panodil for at forbedre effekten. - Anbefalet dosis: Ipren 400 til 600 mg tre gange dagligt. Panodil 250–500 mg tre gange dagligt. Smerter fra tandkød og svælg behandles med Klorhexidin (0,1–0,2%) 2 til 3 gange dagligt i kombination med Ipren, Panodil eller Kodimagnyl som smertestillende. Infektion med smerter behandles med Penicillin, der skal udskrives af læge eller tandlæge. Voldsomme smerter kræver tandlægehjælp med det samme.

Når tandlægen borer

Hvorfor borer tandlægen? Det synlige hul udgør kun en meget lille del af den tand, som er angrebet af caries. Da det er meget vigtigt, at alt det syge væv bliver fjernet, må tandlægen have fat i boret. Når det ofte gør ondt at få boret skyldes dette, at huller stort set altid går ind til tandbenet, hvor de små nervekanaler ligger, men heldigvis findes der så lokalbedøvelse. Er hullet så stort, at der må en fyldning til, står valget mellem et tandfarvet plast eller sølvamalgam. Valget afhænger af, hvor i tandrækken og hvor på tanden hullet sidder. Dog må amalgam ikke anvendes hos børn. - Klik om sølvplomber og kviksølv >>

Caries - huller i tænderne

Karies hyppighed. Der er risiko for huller i tænderne allerede fra den første mælketand bryder frem. Og det er ikke ligegyldigt, om der kommer huller i mælketænderne, selvom der kommer et nyt sæt tænder. Når man skal passe på mælketænderne skyldes det deres betydning for kæbernes vækst og dermed pladsforholdene mellem de blivende tænder. Huller i tænderne kan man få hele livet, men fra 30-40 års alderen synes tendensen at aftage. Til gengæld melder tandsygdommen paradentose (tandløsning) sig desværre ofte for alvor. Som supplement til tandbørstning eller hvis man har problemer med paradentose og følsomme tandhalse kan anbefales fluorskylning med fx FLUX mundskyl der har et højt indhold af fluor (0,2% NaF), som styrker tandemaljen og forebygger huller, og kariesangreb. FLUX fås på apoteket eller hos tandlægen.

Sukkerfrit dental tyggegummi

Daglig tygning af sukkerfrit tyggegummi fx V6 med xylitol & carbamid er en ganske god idé, idet produktionen af spyt øges, og den mekaniske bearbejdning af tyggegummiet mellem tænderne er med til at holde dem rene. Hver gang du spiser og drikker angribes dine tænder af syrer, der giver huller i tænderne fordi pH værdien i munden falder. Når pH værdien falder øges risikoen for karies huller. Hvis du tygger fx V6 dental efter et måltid genetablerer du mundens naturlige pH værdi og mindsker derved risikoen for huller. Endvidere er det muligt at købe fluoridholdigt tyggegummi på apoteket, hvis du har stor tendens til huller (karies).

Kan karies forebygges?

Det bedste man kan gøre er at holde en god mundhygiejne. Børste tænder og bruge tandtråd og/eller tandstikkere hver dag, undgå sukkerholdige mellemmåltider, mindske sukkerindholdet i maden, bruge fluortandpasta der styrker emaljen og så i øvrigt gå regelmæssigt til tandlæge.Et sundt tandsæt betyder meget for evnen til at tygge, tale og i forhold til ens livskvalitet. Et tandsæt fyldt med huller handler ikke kun om udseende og æstetik, men vil også føre til dårlig ånde. Det skyldes gamle madrester i hullernes kringelkroge, som vanskeligt lader sig fjerne ved almindelig tandbørstning. Heldigvis går de fleste i dag regelmæssigt til tandlæge, således hullerne opdages, mens de endnu er små. Små huller kan lukkes med en lille fyldning (plombe). Hvis hullerne er blevet store, kan tanden måske stadig reddes med en kunstig tandkrone. Imidlertid er udgiften til en krone langt større end til en fyldning. Er hullet så stort, at tanden ikke kan reddes med en krone, må den trækkes ud. Sker dette den ene gang efter den anden, medfører caries i yderste konsekvens tandløshed.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere