Isninger - følsomme tandhalse

En større undersøgelse gennemført af Colgate-Palmolive i år 2003 viser, at hver fjerde dansker lider af isninger i tænderne. Isninger kommer til udtryk som kortvarige, skarpe og jagende smerter. Typisk i forbindelse med indtagelse af kolde og varme drikke, men også i forbindelse med sure drikke, ved tandbørstning og ved indånding af kold luft. Alligevel er det de færreste, der gør noget ved det fx anvender tandpasta, der kan hjælpe på problemet. Eksempelvis er 'Colgate Sensitive Multi Protection’ tandpasta udviklet til såvel følsomme tandhalse (smertelindring) som til at modvirke tandsten og tandkødsproblemer.

Følsomme tandhalse

Hvorfor følsomme tandhalse og isninger? Isninger i tænderne skyldes ofte, at tandkødet har trukket sig tilbage og blottet tandhalsen, som ikke er beskyttet af tandens hårde emalje. Når tandkødet har trukket sig tilbage, kan det skyldes en alt for intensiv tandbørstning eller anvendelse af for hård tandbørste. Eller årsagen kan også være tandkødsbetændelse, hvis man ikke børster tænderne tilstrækkelig omhyggeligt eller ofte, dannes der plak, som kan føre til tandkødsbetændelse. Det vil sige "snavs" der i dagens/nattens løb sætter sig på tænderne. I plakken dannes bakterier, der er skadelig for både tænder og tandkød. Plakken kan også give følsomme tandhalse. Jo ældre man bliver, jo mere udbredt bliver isninger i tænderne og følsomme tandhalse, idet tandkødet krymper og trækker sig tilbage med alderen.

Tandbørstning og slibeskader

Tandbørstning og slibeskader. En tandbørste bør være blød. Er børsten for hård, kan tandkødet børstes itu, og samtidig kan der opleves slibeskader på tænderne. Den rigtigste måde er at børste i små cirkler. Man kan også med fordel bruge en elektrisk tandbørste. Børst minimum to gange dagligt og brug i denne forbindelse en tandpasta, der modvirker isninger. Brug herudover et par gange om ugen også tandtråd i mellemrummene. Også tungen skal børstes grundigt. Undersøgelser viser, at følsomheden i tænder reduceres med 50 pct. blot ved fjernelse af bakteriebelægninger ligesom tandkødet bliver sundere og dermed ikke så ømt.

Tandpasta mod isninger

Tandpasta mod isninger. Børst tænderne 3 min. morgen, middag og aften med en tandpasta med et lavt indhold af slibemiddel fx Colgate Sensitive Multi Protection, der er den eneste tandpasta til følsomme tandhalse, der både giver effektiv smertelindring og samtidig aktivt modvirker tandkødsproblemer. Colgate Sensitive Multi Protection giver hurtig lindring af følsomme tandhalse, dokumenteret antibakteriel beskyttelse mod karies og plak. En tandpasta specielt udviklet for at lindre følsomme tandhalse og isninger i tænderne. Men også Zendium Sensitive og Colgate Gel-Kam er velegnet til følsomme tænder. Det samme er Colgate Duraphat (natriumflorid), der fås på recept hos tandlægen. Colgate Gel-Kam danner et beskyttende lag på de følsomme tandhalse og dermed afhjælpes påvirkninger fra kulde, varme, sure og søde stoffer. Gel-Kam tages i brug efter vejledning hos tandlæge, tandplejer, farmaceut eller materialist. Det samme gælder Colgate Duraphat, der kun må anvendes af personer på 16 år eller derover. Bemærk at Duraphat ikke bør anvendes under graviditet eller amning, med mindre der er foretaget en vurdering af risici og fordele.

Tal fluorpensling med tandlægen

Behandling: Det du selv kan gøre, er som nævnt at bruge en blød tandbørste i kombination med daglig brug af en tandpasta, der modvirker isninger, og så ellers et par gange om ugen bruge tandtråd/tandstikkere. Den behandling din tandlæge eller tandplejer ofte vil overveje er fluor-pensling eller fluorlak. En behandling, der skal gentages ved de halvårlige eftersyn. I svære tilfælde med stærk smerte kan et kirurgisk indgreb vise sig nødvendigt. - Tal med din tandlæge eller tandplejer om problemet, og hvordan det bedst afhjælpes.

Om tandsmerter

Tandsmerter kan være pinefulde. Det kan være som skarpe jag eller dunkende smerter. Smerterne kan komme af sig selv eller provokeres af kulde, varme eller søde og sure spiser. Smerterne kan være kortvarige eller vedvarende. Smerter lokaliseret til tænder og kæbe har i langt til fleste tilfælde en dental/oral årsag, men kan også være udløst af processer i helt andre regioner i form af nervesmerter, der oftest sidder i ansigtet, men kan føles som tandsmerter, hvor fx tandudtrækning kan medføre Trigeminusneuralgi, ofte lang tid efter at en tand er trukket ud. Natlig tænderskæren eller stramhed i tyggemusklerne ses ofte, da trigeminusnerven (ansigtet og tændernes sansenerve) påvirker disse muskler. Smerterne kan komme af sig selv, men provokeres ofte af ansigtsbevægelser, berøring, tygning, tale, kulde, synkning, tandbørstning etc. Tandsmerter kan også stamme fra en eller flere tænder, der har usynlige revner helt ind til tandbenet. - Klik tandpine og tandlægevagten >>

Lindring af tandsmerter

Akut tandpine og tandsmerter: lindres bedst med Ibuprofen, der i håndkøb kan købes under navnet IPREN. Kan evt. kombinere med Panodil for at forbedre effekten. Anbefalet dosis: Ibuprofen/Ipren: 400-600mg 3 gange dagligt. Panodil: 250–500mg 3 gange dagligt. - Smerter fra tandkød og svælg: Behandles med fx Corsodyl Mundskyllevæske (0,2% klorhexidin) 2 til 3 gange dagligt kombineret med Panodil, Ipren eller Kodimagnyl som smertestillende. - Kraftige smerter visdomstand: Tandsmerter i forbindelse med betændelse omkring en visdomstand kan dæmpes ved at skylle munden med fx Corsodyl Mundskyllevæske, der indeholder 0,2 procent klorhexidin (fås i håndkøb). Søg derefter tandlæge snarest. - Infektion med smerter: Behandles med Penicillin ordineret af læge el. tandlæge.

Andre artikler


Jobansøgning og CV

Lad MYADVIZER skrive din ansøgning og dit CV og kom til jobsamtale. Det gør 8 ud af 10 jeg har hjulpet.

Læs mere